Кибератаките срещу сайтове на институции в България са заради замесването

...
Кибератаките срещу сайтове на институции в България са заради замесването
Коментари Харесай

Военният министър обясни причината за атаките на KillNet в Б...

Кибератаките против уеб сайтове на институции в България са поради замесването на името на страната ни във гърмежа на Кримския мост. Това мнение изрази служебният министър на защитата Димитър Стоянов по NOVA. 

" Сайтът на Министерство на защитата беше нападнат, имаше хакерска атака. Беше отразена добре. Лично мое мнение е, че замесването на името на България във взирва на Кримския мост, дружно с хакерските атаки, са свързани дейности. Това не е инцидентно. Може би някой ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България по тази причина, че е взела участие по един или различен метод. В последна сметка България не е е взела участие нито във гърмежа, само че в последна сметка хакерската офанзива беше отбита сполучливо. Проблем със уеб страницата на Министерство на защитата, нямаше ", съобщи Стоянов.

България няма доста ненужно оръжие, да не споделям, че няма доста изправно оръжие. Ако имахме, Армията нямаше да среща такива компликации. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в огромен % тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите качества. Така министърът на защитата Димитър Стоянов разяснява възможния експорт на оръжия към Украйна. И попита: „ Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите отговорности за националната сигурност? ”.

Стоянов разгласи, че има сигнали от Украйна, с които упорстват страната ни да помогне с оръжие. „ Имат избран лист с стремежи какво да им бъде предоставено от страните. Но отново споделям - България не разполага с толкоз ненужно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим качествата си ”, безапелационен е военният министър.

Хакерската офанзива, осъществена в събота против български институции, не беше сполучлива. Така тематиката разяснява и някогашният началник на „ Киберсигурност ” в ГДБОП Явор Колев по NOVA. По думите му главната концепция на офанзивата е да компрометира съответната институция, че не се грижи задоволително добре за цифровия си облик.

„ KillNet работи от началото на войната на Русия против Украйна. И е атакувала над 50 страни, членки на НАТО и обекти от голяма важност. Нейните офанзиви имат повече агитационен резултат. Дойде ред и на България, само че са атакувани и страни от Европейски Съюз. Вероятно една от аргументите е по-голямата интензивност в българския политически живот ”, добави той.

Колев посочи, че KillNet е поела отговорност за офанзива към уеб страниците на щатски летища, а преди този момент са атакували американска оръжейна компания.

„ Познавайки работата на Федералното бюро за следствие, съм сигурен, че тази група е известна на американските служби до последния ѝ член. Очаквам в къси периоди да бъдат арестувани, когато са отвън Русия ”, уточни той.

Това, по думите му, е хакерска група, която се управлява от съветските служби. „ В една тоталитарна страна няма по какъв начин една такава група да не бъде следена. Ако тя е независима, на петата минута ще бъдат пред вратите им. Ясно е, че дилемите ѝ се слагат. А и самата реторика е присъща на режима в Кремъл. Няма подозрение, че са покровителствани и направлявани от службите на Русия ”, акцентира Колев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР