Кибератака удари дванадесет министерства на Норвегия, съобщава Ройтерс, позовавайки си

...
Кибератака удари дванадесет министерства на Норвегия, съобщава Ройтерс, позовавайки си
Коментари Харесай

Хакери удариха 12 министерства на Норвегия

Кибератака удари дванадесет министерства на Норвегия, оповестява " Ройтерс ", позовавайки си на държавното управление.

Това е следващата офанзива, засегнала обществения бранш на най-големия снабдител на газ в Европа и най-северната страна членка на НАТО.

" Установена е уязвимост в платформата на един от нашите снабдители, която към този момент е отстранена ", осведоми на конференция Ерик Хоуп, началник на държавната работа за даване на услуги на министерствата.

Той посочи, че хакерската офанзива е открита заради " необикновен " трафик на платформата на доставчика . Тя е била засечена на 12 юли и полицията води следствие.

От държавното управление показват, че е прекомерно рано е да се каже кой стои зад офанзивата и каква е степента на въздействието ѝ.
 Норвегия оповестява за масирана съветска хакерска атака
Норвегия оповестява за масирана съветска хакерска атака

Според локални издания жертва е и норвежката ревизия по труда

Норвегия е най-големият снабдител на газ за Стария континент с лед намаляването на доставките от Русия, както и най-големият експортьор на нефт в Западна Европа.

Хоуп посочи, че кабинетът на премиера, както и министерствата на външните работи, защитата и правораздаването не са били наранени , тъй като употребяват друга ИТ платформа.

И преди държавният бранш на Норвегия е бил обиден от хакерски атаки, в това число през юни 2022 година, когато се организира така наречен разпределена офанзива за отвод на услуга (DDoS), за която беше упрекната

Норвегия, която е член на НАТО, има обща граница с Русия в Арктика и поддържа Украйна с оръжия, филантропична помощ и финансови средства.

По данни от февруари на норвежката организация за киберсигурност броят на хакерските офанзиви се е утроил сред 2019 година и 2021 година , като броят на сериозните произшествия през 2022 година се резервира на същото равнище като година по-рано.
 Нова хакерска офанзива против Народното събрание на Норвегия
Нова хакерска офанзива против Народното събрание на Норвегия

Засега не се знае кой стои зад атаката
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР