КЕВР проведе обществени обсъждания на проекти на Правила за изменение

...
КЕВР проведе обществени обсъждания на проекти на Правила за изменение
Коментари Харесай

Промените в Правилата за търговия с природен газ /ПТПГ/ създават условия за въвеждане на пазарни механизми


КЕВР организира публични разисквания на планове на Правила за изменение и допълнение на Правила за търговия с природен газ /ПТПГ/, Правила за изменение и допълнение на Правила за балансиране на пазара на природен газ /ПБППГ/ и Методика за установяване на дневна такса за дисбаланс и такса за индиферентност при балансиране. Документите са оповестени на интернет страницата на регулатора.

Проектът за промени в Правилата за търговия с природен газ /ПТПГ/ основава условия операторът на газопреносната мрежа и всички пазарни участници да подписват покупко-продажби за краткосрочни стандартизирани артикули посредством електронна платформа за търговия, се показва в отчета на работната група.

Въвежда се опцията за осъществяване на покупко-продажби с природен газ на електронна платформа за търговия. Отпада понятието балансьор и се вкарва нова фигура на пазара на природен газ - оператор на платформа за търговия. С наредбите се обезпечава опция за предложение на природен газ за покупка и продажба посредством пазарни механизми, за ползвателите на мрежата оптимално да балансират балансовите си портфейли, а операторът на преносната система да употребява гъвкавите артикули за природен газ при балансирането на преносната мрежа. Очакванията са предлаганите ограничения да доведат до повишение ликвидността и прозрачността на пазара на природен газ при покупко-продажби с краткосрочни артикули.

Предлаганите от „ Булгартрансгаз “ ЕАД промени в Правилата за балансиране на пазара на природен газ /ПБППГ/ също по този начин са подбудени от приключването на оптимално допустимия период за използване на краткотрайните ограничения по Регламент № 312/2014, излиза наяве от документите. В отчета на работната група се показва, че с приемането им ще се обезпечи опция за предложение на природен газ за покупка и продажба посредством пазарни механизми и ще се реализира по-висока конкурентност и ликвидност на пазара, използване на транспарантни и недискриминационни правила за балансиране, бистрота на пазара на природен газ при покупко-продажби с краткосрочни артикули и образуване на транспарантни такси за дисбаланс, отразяващи разноските на ограниченията за балансиране на преносния оператор.

Вижте още на: http://www.dker.bg/calendar/101/252-na-15-05-2019-g-ot-10-15-chasa-v-sgradata-na-kevr-bul-knyaz-al-dondukov-8-10-et-4-sche-se-provede-obschestveno-obszhdane-na-proekt-na-pravila-za-izmenenie-i-doplnenie-na-pravila-za-balansirane-na-pazara-na-priroden-gaz.html

Проектът на Методиката за установяване на дневна такса за дисбаланс и такса за индиферентност при балансиране /Методиката/, които същ обяха подложени на обсъжане, дефинира метода на пресмятане на използваната цена за определянето на такса за дневен дисбаланс, като при изчислението ѝ отпада толерансът като краткотрайна мярка по Регламента.

Отпада понятието за разходна съставния елемент на цената на природния газ за балансиране и надлежно нейното одобряване от КЕВР. Въвежда се такса за индиферентност при балансиране, събирана/връщана на ползвателите на газопреносната система на база на разпределените количества природен газ в съответния интервал на изчистване на сметката за индиферентност. В плана на Методика са отразени и главните правила на използваните механизми за ръководство на кредитния риск при осъществяване на активността на оператора.

В хода на извършените публични разисквания участниците поддържаха по принцип измененията в трите нормативни акта, като направиха обособени оферти, свързани с в допълнение изясняване на статута на виртуалната комерсиална точка при търговията с природен газ, предугаждане на опция преди въвеждането на измененията комерсиалните участници да преминат интервал на образование и други От страна на „ Булгартрансгаз “ ЕАД беше конкретизирано, че е очакван специфичен модул за образование на клиентите на платформата за търговия, посредством който те ще могат да се срещнат с нейната функционалност. Подчертавайки, че показва персонално мнение, членът на КЕВР Александър Йорданов обърна внимание, че предлаганите промени се лимитират само до уговорката за отпадане на режима на балансиране при краткотрайни ограничения. Според него те не са насочени към повишение на ликвидността на газовия пазар и неговата либерализация, което би трябвало да стане с спомагателни промени в нормативната уредба.

Писмени мнения по плановете за изменение и допълнение на ПТПГ, ПБППГ и Методиката могат да бъдат импортирани в КЕВР в 14-дневен период. Регулаторът ще се произнесе по плановете на закрито съвещание на 11.07.2019 година, прецизират от пресцентъра на регулаторната комисия.

Предложенията за изменение и допълнение на нормативните актове са импортирани в КЕВР от „ Булгартрансгаз “ ЕАД с оглед отпадането на режима на балансиране при краткотрайни ограничения, прилагани от оператора и утвърдени от КЕВР с негови решения от 29.09.2015 година и 17.05.2018 година в осъществяване на условията на Регламент (ЕС) № 312/2014. Съгласно Регламента анулацията на прилаганите краткотрайни ограничения се планува да стане не по-късно от пет години след неговото влизане в действие, т.е. оптималният период за използването им е до 15.04.2019 година, след което той следва да бъде прилаган в неговата целокупност.

В публичното разискване участваха представители на „ Булгаргаз “ ЕАД, „ Булгартрансгаз “ ЕАД, Българска асоциация Природен газ, Българска газова асоциация, БФИЕК, „ Газов хъб Балкан “ ЕАД.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР