КЕВР прие проект на Правила за измерване на количеството електрическа

...
КЕВР прие проект на Правила за измерване на количеството електрическа
Коментари Харесай

КЕВР прие проект на Правила за измерване на количеството електрическа енергия

КЕВР одобри план на Правила за премерване на количеството електрическа сила. Това оповестиха от пресцентъра на КЕВР.

На закрито съвещание, в цялостен състав, Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решение, с което утвърди отчет на работната група по отношение на план на Правила за премерване на количеството електрическа сила (ПИКЕЕ) и план на нормативен акт.

Съгласно член 21, алинея 1, т. 9 и член 83, алинея 2 по отношение на член 83, алинея 1, т. 6 от Закона за енергетиката приемането на ПИКЕЕ е от изключителната подготвеност на КЕВР, която утвърждава Правилата по предложение на енергийните предприятия.

Изготвянето на повсеместен нов план на ПИКЕЕ е вследствие на окончателното решение на Върховния Административен съд от 08 ноември 2018 година, с което са анулирани редица текстове от Правилата за премерване на количеството електрическа сила, признати от Комисията през 2013 година, заради позволено нарушаване на административнопроизводствените правила при приемането им.

С Приемането на новите Правила се преодолява сегашната липса на подзаконова нормативна уредба по член 83, алинея 1, т. 6 от ЗЕ, регламентираща правилата на премерване, методите и местата за премерване, изискванията и реда за тяхното обслужване, в това число реда и методите за преизчисляване на количеството електрическа сила при определяне на неизмерена, погрешно и/или неопределено измерена електрическа сила, се показва в отчета на работната група.

Предложеният план на ПИКЕЕ регламентира също реда и метода за обслужване на средствата за комерсиално премерване, основаването, поддържането и достъпа до записаните от тези средства база данни.

В сходство с условията на нормативната уредба утвърденият от Комисията план на Правила за премерване на количеството електрическа сила и отчетът на работната група ще бъдат оповестени на интернет страницата на КЕВР и на Портала за публични съвещания.

По плана на ПИКЕЕ на 22 март 2019 година ще се състои публично разискване, за присъединяване в което са поканени заинтригуваните лица по смисъла на член 14, алинея 2 от Закона за енергетиката – енергийни сдружения, държавни органи, браншови организации, организации на консуматори и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР