КЕВР предлага цената на природния газ от 1 декември 2023

...
КЕВР предлага цената на природния газ от 1 декември 2023
Коментари Харесай

КЕВР предлага цена на природния газ за декември от 88,61 лв./MWh

КЕВР предлага цената на природния газ от 1 декември 2023 година да бъде в размер на 88,61 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност след разбор, направен въз основа на показаните от „ Булгаргаз “ ЕАД данни и документи и след направени калкулации.

Предложената цена включва съставния елемент „ цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи “, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и съставния елемент по член 11а, алинея 2 от НРЦПГ, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в Подземното газово вместилище „ Чирен “, в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.  

В заявката на „ Булгаргаз “ са посочени цените на обособените снабдители и количествата природен газ. Общественият снабдител е формирал общото планирано количество за вътрешния пазар от четири разнообразни източника.

В ценовия микс за м. декември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България – Гърция “ (IGB), според дълготрайния контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 31,76 % от потреблението за месеца и имат значимо значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво.

„ Булгаргаз “ е сключил за м. ноември два контракта за доставка на полутечен природен газ (ВПГ) с търговци от района, след тръжна процедура, при условия за минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане.  

В ценовия микс за месеца публичният снабдител е присъединил и количества природен газ от рандеман от ПГХ „ Чирен “. Неговата цена се образува от цената на придобиването като е   регистрирано и значителното въздействие на осъществявания виртуален добив/нагнетяване през интервала 01.01.2023 година – 30.11.2023 година

С обезпечените количества се покриват уговорките на публичния снабдител за м. декември - към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти. На откритото съвещание представителите на „ Булгаргаз “ ЕАД осведомиха, че към днешна дата прогнозната цена в заявката за м. декември се резервира. Очаква се тя да е с близо 7,5% по-висока от настоящата цена за м. ноември.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разяснява, че сега на европейската газова борса в Нидерландия цената на дневния показател TTF понижава. Той изрази очакване  продължаването на тази наклонност да се отрази удобно на идващите решения на КЕВР за цената на природния газ. Според него без значение от внезапното захлаждане в цяла Европа цената на природния газ не се покачва. Това се дължи на събитието, че газохранилищата в цяла Европа са запълнени и се тегли от тях, като и " Булгаргаз " към този момент добива дребни количества от газовото вместилище в Чирен. Другата причина е, че редица страни в Европа намират различни направления за доставяне с природен газ. Благоприятен фактор е и идното стартиране в употреба на газовата връзка София – Ниш и на терминала за регазификация в Александруполис. В него „ Булгартрансгаз “ има 20-процентно присъединяване, което ще разреши България да получава годишно в допълнение до 1 милиарда куб. метра природен газ. 

Според Александър Йорданов, член на КЕВР, на газовите пазари не се случва нищо рисково и повишението на цената е вследствие на естествените сезонни съмнения. За българските консуматори е обезпечена конкурентна цена спрямо цените на референтните газови пазари. Според него  няма риск за доставките на газ за страната, защото с изключение на цялостното газово вместилище в Чирен се подхващат и дейности за диверсификация на маршрутите.     

В сходство с условията на нормативната уредба на 01.12.2023 година „ Булгаргаз “ ще внесе в КЕВР настоящи данни, формиращи цената на природния газ за м.декември. Те ще отчетат котировките на интернационалните газови пазари и валутния курс към 30 ноември т.г. в това число. Същият ден регулаторът ще одобри решение, с което ще утвърди цената за месеца, по която „ Булгаргаз “ ЕАД ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР