КЕВР ни попари с цената на газа. Природният газ поскъпна

...
КЕВР ни попари с цената на газа. Природният газ поскъпна
Коментари Харесай

Попариха ни с газа. Яко скача и повлича всичко

КЕВР ни попари с цената на газа. Природният газ нарастна с 20 на 100 от 1 юни, реши дефинитивно Комисията за енергийно и водно контролиране на закрито съвещание.

През юни един мегаватчас синьо гориво ще се продава за 45,27 лв..

Това няма да докара до смяна на цената на тока, парното и топлата вода, твърдят от регулатора. Но единствено преди ден стана ясно, че се готви и скок на тока и парното от 1 юли.

При него най-сериозно ще бъдат ударени софиянци. При приблизително нарастване на цената на тока за бита за страната от 3.02 на 100, столичани и останалите клиенти на ЧЕЗ в Западна България ще получат с 4.17 % по-високи цени, сочат плановете на КЕВР, за които ще има публично разискване на 2 юни.

При потребителите на ЕВН в Югоизточна България прогнозният растеж е 2.38%, а за " Енерго-Про " в Североизточна България - 2.13%. Захранваните от ЕРП " Златни пясъци " ще заплащат с 1.58% по-ниски сметки.

Парното в София ще нарастне с 14.25%, идващите с максимален растеж са жителите на Велико Търново - 13.27%, във Варна покачването ще е 11.01%, в Бургас - 10.75%, във Враца - с 9.51%, в Пловдив - 8.9%, а в Плевен - с 8.12 на 100. Произвежданият от топлофикациите ток обаче ще нарастне съществено приблизително с към 30 на 100, което надлежно се отразява върху цената на тока за бита.

В допълнение, резултат за повишението имат поскъпналите фрапантно парникови квоти, купувани от тези сдружения. Въглищните електроцентрали - като се изключи двете така наречен американски " Ей И Ес Гълъбово " и " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", чиято сила наложително се купува от НЕК, са отрязани от достъп до контролирания пазар.

Те ще би трябвало да работят единствено на свободния, където обаче цените са много под образуваните от държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и свързваните с Ковачки " Бобов дол " и " Марица 3 ", както и ТЕЦ-Русе.

Всичко това ще се отрази на цените, които неизбежно ще полетят нагоре в цените
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР