КЕВР назначи проверка за изясняване на случай за влошено качество

...
КЕВР назначи проверка за изясняване на случай за влошено качество
Коментари Харесай

КЕВР проверява сигнал за некачествено електроподаване в Казичене

КЕВР назначи инспекция за изясняване на случай за влошено качество на доставяната електрическа сила на консуматори в село Казичене и село Кривина, оповестиха от пресслужбата на енергийния регулатор.

Проверката на КЕВР е по отношение на разнообразни изявления в медийното пространство, съгласно които жителите на назованите обитаеми места оповестяват за некачествена услуга - електрозахранването в селата е било преустановявано неведнъж, а подаваните от клиентите тъжби са оставали без резултат.

В писмо на ръководителя на КЕВР до управлението на " ЧЕЗ Разпределение България ", на чиято обслужвана територия е обитаемото място, регулаторът изисква сдружението да даде разбор на аргументите за нарушеното електроснабдяване и в кратковременен проект да предприеме съответни ограничения за тяхното премахване.
Копия на писмото са изпратени до кметовете на двете села.

За задачите на почналата инспекция електроразпределителното сдружение би трябвало да инсталира сертифицирани уреди за премерване качеството на доставяната електрическа сила в точките на присъединение на клиентите в Казичене и в Кривина за интервал не по-кратък от седем денонощия. На регулатора следва да бъде предоставена информация и за схемите на електрозахранването на парцелите - подстанции, електропроводи приблизително напрежение, трафопостове и прилежащите им заключения от мрежа ниско напрежение. Справката би трябвало да включва и данни за всички ръчни и автоматизирани изключвания на оборудванията за едногодишен интервал, направена и проследима по данни от диспечерските дневници и дневниците за работа по оборудванията. КЕВР изисква " ЧЕЗ Разпределение България " да даде и копия на всички тъжби и сигнали против чести изключвания на напрежението и/или изгорели електрически уреди за двугодишен интервал, предхождащ инспекцията, както и отговорите на тези тъжби. В отчета на сдружението до КЕВР би трябвало да бъде направена оценка на моментното положение на оборудванията за електрозахранване на парцелите и доказателства за изпълнени мероприятия за едногодишен интервал, предхождащ инспекцията, както и за дейностите по тяхното поддържане - копия на документи от обходи, огледи, мнения, наставления, протоколи за осъществени поправки, просеки и други, доказващи спазването на използваната нормативна уредба при тяхната употреба.

След приемане на цялостната документи от електроразпределителното сдружение, КЕВР ще извърши разбор и при нужда, в осъществяване на контролните си функционалности, ще назначи инспекция на място, за да бъде открито осъществяването на лицензионните отговорности на сдружението за обезпечаване на качество на предоставяните услуги.
При всички постъпващи сигнали на жители за влошено качество на електрозахранването, в осъществяване на своята контролна активност КЕВР и отсега нататък ще употребява в цялостна степен законовите си пълномощия за отбрана на правата на потребителите, показват още от КЕВР.

От енергийния регулатор пишат и че изрично дефинират, че нарушеното електроснабдяване накърнява техните права, нарушава естествения им темп на живот и може до докара до материални вреди за тях, както и до неприемливи обществени и здравни опасности. В тази връзка КЕВР ще изисква енергийните сдружения да извършват прецизно отговорностите си по техните Общи условия за даване на надеждна, непрекъсваема и качествена енергийна услуга на техните клиенти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР