Керамичен котел от XI век от времето на печенегите и

...
Керамичен котел от XI век от времето на печенегите и
Коментари Харесай

Намериха керамичен котел от ХI век при разкопките в Ряховец

Керамичен казан от XI век от времето на печенегите и горяло жилище от XIII век са най-новите открития на крепостта Ряховец край Горна Оряховица през тази есен. В археологическите изследвания се включиха възпитаници от Горна Оряховица и Велико Търново.

Проучванията тази година в крепостта Ряховец бяха ориентирани най-вече към интердисциплинарни проучвания. Взети са проби за археоботаничен разбор, посредством който може да се откриват типове дървесина, семена и други Като изключително забавна дефинира една от проучваните ями от XI век археологът Илиян Петракиев. Открит е цялостен непокътнат керамичен казан от времето на печенегите:

„ Това е една огромна компактна маса население, която си оставя своите следи от живота тука, тъй че е обикновено ние като археолози да откриваме остатъци от техни селища. 

В разкопките за седма поредна година участваха възпитаници от Горна Оряховица и Велико Търново, част от Археологическата школа на Горнооряховския музей. 

Идната пролет по плана „ Археологически разкази за горнооряховското минало “ Историческият музей в Горна Оряховица ще провежда експозиция, в която ще показа находките от последните три сезона на Ряховец. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР