КЕНТ, Охайо (AP) — Националната гвардия на Охайо откри огън

...
КЕНТ, Охайо (AP) — Националната гвардия на Охайо откри огън
Коментари Харесай

AP беше там: Националната гвардия на Охайо уби протестиращи в държавния университет в Кент

КЕНТ, Охайо (AP) — Националната армия на Охайо откри огън по невъоръжени студенти по време на боен митинг в държавния университет в Кент на 4 май 1970 година Четирима възпитаници са убити, а други девет са ранени. Не всички от ранените или убитите са взели участие в демонстрацията, която се опълчи на американските бомбардировки над неутрална Камбоджа по време на войната във Виетнам.

Конфронтацията, от време на време наричана клането на 4 май, беше определящ миг за нация, внезапно разграничена поради продължителната война, в която починаха повече от 58 000 американци. Това провокира стачка на 4 милиона студенти в Съединени американски щати, краткотрайно затваряйки към 900 колежа и университета. Събитията също изиграха централна роля, настояват историците, за превръщане на публичното мнение против споровете в Югоизточна Азия.

В часовете директно след стрелбите репортерите на безредната сцена се мъчеха да дефинират кой е стрелял и за какво. Сред теориите беше, че гвардейците са стреляли, откакто са забеля...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР