Кен Фолет е един от най-продаваните съвременни писатели с близо

...
Кен Фолет е един от най-продаваните съвременни писатели с близо
Коментари Харесай

Книгите и изкуственият интелект: Пред bTV писателят Кен Фолет разказа какво го вдъхновява

Кен Фолет е един от най-продаваните модерни писатели с близо 200 милиона копия от книгите му по целия свят. Най-новата му книга, която е в книжарниците от месец „ Доспехите на светлината “ се трансформира в най-продаваната книга в Амазон последните седмици.

Големият публицист даде изявление за bTV

„ Доспехите на светлината “ е следващата книга, която ни потапя в света на Кингсбридж, който има милиони фенове по целия свят. Този път героите на градчето са изправени пред предизвикването да намерят своя път през техническата гражданска война и изменящите се времена.

Снимка: bTV

Като множеството исторически книги на Фолет и последната е неизмеримо произведение на историческата фантастика, което надвишава елементарния роман и потапя читателя в свят, който минава през индустриалната гражданска война. Обществото е под властта на тиранично държавно управление, целящо да трансформира страната в комерсиална мощ. Освен това Наполеон Бонапарт се издига на власт с цялостна мощ. Но до момента в който четете книгата непроменяемо оставате с чувството, че тя е огледало на съвремието ни.

Снимка: bTV

„ Със сигурност има паралел сред моите книги и съвремието. В моята книга приказвам за техническата гражданска война през 18. век. Днес също претърпяваме техническа гражданска война. Има ужасна война през 18. век в Европа - всички против французите, през днешния ден имаме Русия против Украйна. Цените галопират поради войната, и тогава това, което назоваваме рецесия на цената на живот, се е наричало рецесия с цената на хляба. Във всичко може да се откри паралел и повода за това е, че ние го виждаме през днешните си очи. И не е нужно да се взираме в това и да ги търсим, това се случва автоматизирано “, споделя писателят Кен Фолет.

Той е прочут с това, че зад всяка негова книга стои голям проучвателен труд. Изчитането на десетки книги за епохата и изследване на терен. Написването на една книга му лишава към две години.

„ Аз съм оптимистична персона и когато виждам обратно в историята, виждам страданията, които хората са минали, като да вземем за пример религиозната независимост, страданията за това дамите да имат право да гласоподават, или  битката на Афро-американците за цивилен права. Гледайки към тях, след стъпки обратно в края на краищата се прави стъпка напред. И това ме прави оптимист “, споделя още Фолет.

Снимка: bTV

На въпроса дали макар оптимизма му не споделя все по-популярния боязън, че светът, макар огромните софтуерни открития върви обратно в развиването си Фолет отговори:

„ Не, не мисля, че това е истина. Отново ще подчертая, че напредъкът е две крачки напред и една обратно. Стъпката обратно може да наподобява като декаданс, връщане обратно, само че не е. Тя е единствено част от процеса и в действителност ние вървим напред. “

За това споделя и последния му разказ, който приканва към размисъл, провокира предубежденията ни и подтиква към преразглеждане на личните вярвания и полезности. Книга доказателство за непреходната мощ на литературата, която осветява човешкото положение, предлагайки прекарване, което остава дълго след обръщането на последната страница. И непроменяемо породи последния въпрос към Фолет, какво го въодушевява и какво би го предиздвикало да спре да написа.

„ Това са два въпроса. Аз се въодушевявам от историята, а това, което ще ме спре да пиша книги, ще бъде гибелта “, изясни писателят.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР