Кексът извиква асоциации за неделен ден, изпълнен с ухание на

...
Кексът извиква асоциации за неделен ден, изпълнен с ухание на
Коментари Харесай

Как се прави сочен кекс - ръководство за начинаещи

Кексът извиква асоциации за неделен ден, изпълнен с благоухание на ванилия и кафе, разнасяни от кухнята. С прелестно прекарано свободно време измежду близки и другари на парче кекс и ароматно кафе. Това е един от най-популярните и харесвани сладкиши.

Кексът съставлява произведение от брашно със сладостен усет, кръгла форма и с дупка в средата. Приготвя се доста бързо и елементарно и е подобаващ за начинаещи кулинари.

Историята му е доста антична. Правили са го още в първобитните времена, незабавно щом е било създадено първото брашно. В дълбока античност това сладко произведение на готварството се е отличавало от хляба по това, че в него слагали сладки съставки - най-много плодове и див мед.

При разкопки на селища от неолита са открити останки от кекс, който е имал далечно подобие с днешното сладко прелъщение. През вековете рецептата е търпяла промени, до момента в който се доближи до мекия, сладостен и уханен артикул, който познаваме толкоз добре.

Рецептите за кекс са толкоз доста, колкото са и опитите да се подготви. За начинаещи кулинари е добре да стартират със семпла класическа рецепта, която по-късно сами могат да разнообразят.

Тъй като кексът е произведение на сладкарството, всеки, който е решил да го подготви, би трябвало да има поради главното предписание на сладкарите. То гласи, че рецептата би трябвало да се следва тъкмо. Тук съвета да се прибави някоя съставна част на око или на усет не важи. Отклонението трансформира усета, текстурата, типа или напряко скапва крайния артикул.

Ето една класическа рецепта за кекс, която е бърза, лесна и постоянно се получава. За нея продуктите би трябвало да бъдат със стайна температура.

 кекс

Необходими артикули:

4 яйца

200 грама захар

1 чаена чаша кисело мляко

½ чаена чаша олио

2 чаени чаши пресято брашно

1 бакпулвер

1 чаена лъжичка сода за хляб

2 ванилии

1 супена лъжица какао или ситно смляно кафе

Настърганата кора на 1 лимон

1 чаена чаша смлени орехи

½ чаена чаша пудра захар

Начин на подготвяне:

Яйцата се разрушават със захарта с миксер или вилица до цялостно разтопяване на захарта. За да се получи бухнал и апетитен кекс, яйцата би трябвало да са разрушени на пяна, а захарни кристалчета не би трябвало да се усещат. Към тях се прибавя киселото мляко, в което е угасена содата. Прибавя се и олиото и всички течни съставки се разбъркват добре.

Отделно се смесват и сухите съставки. В брашното се поставя бакпулверът, какаото и ванилията. Сухата примес се сипва последователно към течната при непрестанно бъркане, с цел да не се получат бучки. Накрая се прибавя лимоновата кора и смлените орехи, като тези съставки са по избор.

В кексова форма, която авансово е намазана с олио и поръсена с брашно, се изсипва кексовото тесто, чиято консистенция би трябвало да бъде като на гъста боза и се слага в авансово загрята на 180 градуса фурна. Пече се към 40 минути до приемане на кафява коричка. Проверява се съчка за зъби, по която не би трябвало да остават тестени следи.

След изпичане кексът се обръща в необятна паница и се поръсва с пудра захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР