KBC Банк и Райфайзен банк интернешънъл завършиха днес обявената още

...
KBC Банк и Райфайзен банк интернешънъл завършиха днес обявената още
Коментари Харесай

ОББ приключи сделката за Райфайзенбанк -

KBC Банк и Райфайзен банк интернешънъл приключиха през днешния ден оповестената още на 15 ноември 2021 г. сделка за придобиване на 100% от акциите на Райфайзенбанк България, оповестиха публично от финансовата група.

Сделката включва всички подразделения на Райфайзен България- " Райфайзен лизинг България ", " Райфайзен Асет мениджмънт ", " Райфайзен Застрахователен брокер " и " Райфайзен Сървис ". Придобиването на обща стойност 1,009 милиарда евро, платени в брой, отразява качеството на
франчайза на " Райфайзен " в България и капацитета за реализиране синергия, считат от КВС. 

" Райфайзенбанк (България) редовно е развивала банковите си действия от навлизането си на пазара през 1994 година насам. Тя е водеща универсална банка в България, предлагаща цялостния набор от банкови услуги, услуги за ръководство на активи, лизинг и брокерски застрахователни услуги на физически лица, МСП и корпоративни клиенти. 

Банката е на шесто място с дял на локалния пазар, възлизащ на 7,9 на 100 във връзка с активите и 8.4 на 100 във връзка с заемите. Има мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, допълвани с мрежа от мобилни банкови консултанти, външни партньори и кредитни медиатори. " Райфайзенбанк " (България) има 2 500 чиновници, обслужващи 635 000 клиенти.

Сделката включва и " Райфайзен Лизинг България " - четвъртата по величина лизингова компания в България с 10.5 % пазарен дял, " Райфайзен Асет мениджмънт " (България) - третата по големина компания за ръководство на активи в България с 9.7 % пазарен дял и 106 милиона евро в активи под ръководство, " Райфайзен Застрахователен брокер ", която обслужва лизинга и корпоративните клиенти на " Райфайзенбанк " (България) и популяризира артикули на 12 застрахователни компании с 1 % пазарен дял, както и " Райфайзен Сървис ". Рисковият профил на " Райфайзенбанк " и ръководството на нормативното сходство са сходни с тези на KBC Груп.

Силният кредитен рейтинг на ОББ, който е най-високият измежду банките в България и 2 пункта повече от този на България като страна, по данни на рейтинговата организация " Фич " (Fitch), потвърждава, че ОББ е непрекъснат образец на българския пазар за финансова мощ и непоклатимост. 

" Райфайзенбанк " (България) и ОББ ще слеят активността си, което ще разреши на КВС още повече да укрепи позицията си на банковия пазар в България. Прогнозното обединено сдружение (ОББ и  " Райфайзенбанк " (България) ще реализира 19,3 % пазарен дял във връзка с активите (в сравнение с 11.4 % за ОББ към днешна дата), с което KBC ще стане най-голямата банка в България.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР