Казусът с пенсиите трябва да влезе в графата с гафове

...
Казусът с пенсиите трябва да влезе в графата с гафове
Коментари Харесай

Иван Нейков: Гаф на новото правителство! Пенсионна реформа за 6 месеца няма в човешката цивилизация

Казусът с пенсиите би трябвало да влезе в графата с гафове на новото държавно управление. Това сподели пред БНР Иван Нейков, някогашен обществен министър, шеф на Балкански институт за обществена политика.

Той акцентира обаче, че те са наследили от предходните ръководства метода да се дава универсална добавка на безусловно всички пенсионери, без значение от размера на пенсиите им и на други приходи:

" Приемането на този метод им изигра неприятна смешка, тъй като, сякаш тезата им беше, че би трябвало да покажат, че са по-добри от предходните и да споделят: " Те може да са създали неточност, но ние ще създадем още по-голяма неточност ".

Иван Нейков посочи, че Национален осигурителен институт разполага с цялостната база данни, с цел да види кой какъв брой е получил през януари и няма да бъде проблем всеки, получил по-малко от декемврийската си пенсия, да бъде обезщетен с пенсията за февруари.

" Проблемът отново няма да е в парите. Разочарованието в хората ще остане, тъй като в продължение на три предизборни акции всички слушахме по какъв начин на всички пенсионери ще им се даде пенсия, която да им обезпечи заслужен живот. Продължихме да слушаме и след образуването на новото държавно управление, че за 6 месеца ще се направи пенсионна промяна и всичко ще цъфне и ще върже ", разяснява някогашният обществен министър.

Той беше безапелационен, че няма случай в човешката цивилизация, в който за 6 месеца да е направена пенсионна промяна:

" Тя се прави доста години - за доста години. Коректно е да се споделят на хората нещата такива, каквито са. За юни месец могат да бъдат открити и основани принадлежности, с които да се реализира по-адекватен механизъм за осъвременяване на пенсиите ".

Добре е, че се връщат към концепциите на специалистите за осъвременяване на пенсиите и посредством осигурителния приход, освен посредством осигурителния стаж:

" Тогава ще имаме още по-справедливо осъвременяване. Когато на осигурителната пенсионна система се гледа като на инструмент за признателност и по-добър живот, тогава тази система се унищожава.... Един човек би трябвало да получава такава пенсия, каквато му е избрана по формулата - според от стажа и от осигуровките му. Ако на този човек не му стига пенсията за естествен живот - тогава му се оказва помощ през обществената система, а не като му се подвига пенсията ".
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР