Казусът с Наталия - чатботът, който прозвъня половин България, е

...
Казусът с Наталия - чатботът, който прозвъня половин България, е
Коментари Харесай

Мистериозната Наталия - част от рекламна кампания

Казусът с " Наталия " - чатботът, който прозвъня половин България, е плод по-скоро на рекламна акция. Това разяснява пред Нова телевизия шефът на дирекция " Киберпрестъпност " в ГДБОП Владимир Димитров. От А1 към този момент признаха, че чатботът се употребява от техен бизнес клиент.

" Здравейте! Аз съм Наталия. От София ли сте? ” Този тайнствен глас доближи до доста българи през последните няколко дни.

„ До този миг е известно, че хиляди български жители са получили сходно позвъняване. Гласът на тези позвънявания е полуавтоматизиран, стартира с въпрос по отношение на покупка, поръчка, в следствие се прави уточняващ въпрос от кой град е индивидът, на който се обаждат, и диалогът прекъсва по този начин внезапно, както е почнал. И на мен се обадиха, след първия въпрос затворих ", разяснява Владимир Димитров.

" Някои от експертите изричат мнение, че вероятно се събира човешки глас, който в следствие да бъде репродуциран с изкуствен интелект за осъществяване на някакво непозволено деяние. Нашето мнение е, че най-вероятно става въпрос за някаква рекламна акция ", изясни Димитров.

Проверките текат, само че все още не са открити безапелационни данни, че има осъществено закононарушение или друго нарушаване. Освен " Киберпрестъпност " ангажирани в тази ситуация са и от Комисията за отбрана на персоналните данни.

" Засега нямаме правно съображение да правим по-задълбочена инспекция, само че следим обстановката, събираме частични данни и в случай че съберем данни за осъществено закононарушение, надлежно ще докладваме на способената прокуратура ”, посочи Димитров.

Дирекция " Киберпрестъпност " проверява над 10 типа злоупотреби. В част от тях към този момент евентуално се употребява и изкуствен интелект.

„ Определено и сега се употребява изкуственият разсъдък от недобросъвестни жители и от хакери. Най-вече, с цел да им дава препоръки по какъв начин да правят нови закононарушения, по какъв начин да източват банкови сметки на български жители.

Отделни хакери употребяват помощта на изкуствения разсъдък, с цел да научат нов метод, по който да ни излъгват, или да основат някакъв документ, който да помогне в незаконната активност на хакерите ”, уточни шефът на дирекция „ Киберпрестъпност ” в ГДБОП.

Димитров дефинира като един от най-големите проблеми в киберпрестъпленията измамата със " заменен IBAN ". Тя стартира с фишинг мейл - някакво известие на електронната поща, което препраща към фишинг уебсайт, където потребителят да даде потребителското си име и ключова дума.

Веднъж проникнали в мейла, хакерите дебнат да се появи поръчка, обвързвана с заплащане по банков път и тогава изпращат ново известие, че банковата сметка е изменена, примерно поради епидемията. Дават нова банкова сметка и по този начин прибират парите. 

Сумите, с които нормално хората са излъгани, са сред 20 и 40 хиляди евро. Имало обаче и случаи, в които поради заменен IBAN, компании губят милиони, настояват от ГДБОП.

Друга публикувана скица е така наречен капиталова машинация. " На всеки 10 дни при нас идва български жител, който ни споделя, че в обществена мрежа или при търсене в интернет е стигнал до уебсайт, на който се търгува. Въвел е своите данни, и след това с него са се свързали борсови медиатори, които са го поканили да открие сметка в тази платформа за търговия с криптовалути или акции.

След това този жител в интервал от няколко месеца е излъган да изпрати десетки хиляди левове на банкови сметки по целия свят, сякаш с цел да зареди своя профил за търговия в тази платформа. Накрая остава без пари, платформата изчезва и индивидът се явява при нас да съобщи, че е излъган с няколко десетки хиляди лв.. Имаме жертви, които са олекнали и с над един милион лв. от сходни измами ”, споделя Владимир Димитров.

Почти всеки месец киберполицаите имат недоволства и от българки, които се влюбват отстрани в обществените мрежи. Най-често профилът е на американски боен, основан в страна от Близкия Изток.

„ Под предтекст, че им изпращат пратка, тези български жители биват излъгани да изпратят десетки хиляди левове, от време на време и стотици хиляди левове, на банкови сметки в чужбина ”, споделя Димитров.

Преди към две години стана известна и друга машинация в интернет, споделя още експертът. В нейния капан попадаха консуматори, които продаваха своя движимост в платформи за артикули втора ръка.

Впоследствие с него се свързват мними купувачи, които изричат предпочитание да закупят тази стока и се предлага на продавача да употребяват бърз способ за доставка и за възнаграждение – изпраща му се линк с фишинг уебсайт, на който да вкара данните от банковата си карта и в идващите няколко часа от банковата сметка на жертвата, която продава остарелия си телефон, изчезват няколко хиляди лв..
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР