Казусът с кораба Вера Су, който е заседнал край Камен

...
Казусът с кораба Вера Су, който е заседнал край Камен
Коментари Харесай

Адвокат Христо Раев пред Dir.bg: Трябваше властите ни да се качат на Вера Су и го проверят веднага

Казусът с кораба " Вера Су ", който е затънал край Камен бряг, притегля все по-голямо внимание. Последната информация към събитията е обвързвана с това, че трима членове на екипажа са поискали да слязат на брега. За да го създадат обаче, притежателят на кораба би трябвало да изпрати на тяхно място други трима, с цел да попълни 9-членния екипаж. Какво се случва, когато екипаж на транспортен съд го напусне? Какво става с хората и какво става с кораба... С тези и други въпроси се обърнахме за коментар към юрист Христо Раев, който е експерт по морско право.

- Адвокат Раев, когато екипаж напусне транспортен съд, какво се случва. Визирам, несъмнено, проблема с кораба " Вера Су ", затънал край Камен бряг. Как се третира този акт от правна позиция. Корабът остава без хора?

- Нормално е екипажът да бъде репатриран. При слизане от борда моряците е допустимо да не си получат заплатите. Предполагам, че това е повода те да не слизат от кораба и да подценяват заплахата от погиване на кораба.

- Статусът на кораба...
- Статусът на кораба става " зарязан ".

 Снимка: Българска телеграфна агенция

- Тогава какво се случва?
- Държавата ще го задържа, до момента в който си покрие разноските по всички дейности, свързани с него и случая. Според мен разноските е допустимо да бъдат по-големи от цената на кораба. Тук има и различен миг. Ако бъде зарязан, не е несъмнено дали ще бъде съхранен. Дали няма да потъне. В този аспект главният въпрос, който повдигам, е за какво не се действаше коренно при засядането на кораба още в самото начало. Там е повода за цялата бъркотия, на която ставаме очевидци. Нормативните документи, свързани с Морска администрация, и нормативните документи на Гранична полиция, респективно техните функционалности, не бяха изпълнени. Работата на Гранична полиция е да управлява границата и да недопуска навлизането на чужденци, да не позволява нарушение на граничния режим и така нататък Морска администрация има изключителни права на морския бряг и в акваторията на българските води. България има няколко зони по море. Имаме вътрешно море - това са заливите. Имаме териториално море - дванадесет морски благи, което е част от страната, както и прилежаща зона. Според конвенцията на Организация на обединените нации по морско право корабите, които минават през тези зони, имат право на свободно прекосяване. Всеки транспортен съд може да пресече директно българските води и да отиде в Турция, примерно. В случая този транспортен съд излиза от намерено море и се забива в брега. Каква е повода? Че той може да има на борда си емигранти? Да има неразрешен товар? Когато той наруши разпоредбите на свободно прекосяване и се забие в брега, към него се ползват всички закони, които важат за пристанище.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
- Но ние не го проверихме още в самото начало?
- Това е главната ни неточност.

- Кога корабът е турска територия?
- Когато е в намерено море. Ако го спрем там, би трябвало да имаме доста основателна причина, с цел да го проверим. Когато е забит в брега, той е на българска територия. Държавата има право да го ревизира незабавно. А това не е направено. Корабът " Вера Су " е излязъл от морските пътища. Така и не се потвърди повода за какво корабът се заби в брега. Ние не знаем дали капитанът и/или вахтения офицер са използвали алкохол. Може ли те да са били пияни? Ако са били дрогирани? Може ли повода да е техническа щета? Ние не знаем. Няма направени проби. Ако е техническа щета, може и след това да са развалили нещо, откакто се удариха, за де се оправдаят. Ние не знаем. По време на случая не е имало стихия. Плюс това ние имаме съглашение с Турция за съдействия при произшествия по море. И какво направиха институциите - нищо.

 Снимка: Булфото

- Екипажът е бил предупреждаван, че излиза от рамките на курса си дълго време?
- Да, по този начин е. Два часа операторите от Гранична полиция и службите си го издирвали по брега след случая. Те са му давали инструкции по радиото, че се насочва не където би трябвало. Никой не е слушал. Тук към този момент приказваме нарушавания на морските правила на дадена страна на нейна територията. Корабът трябваше да бъде тестван незабавно. Това, че не може българските управляващи да се качат на кораба, е безусловно смешно, заради простата причина, че той не е в намерено море, а е на българска територия. На български бряг корабът може да бъде проверяван по всякаква причина - дали се отнася за контрабанда, емигранти, дали моряците са здравно добре или зле.
 Снимка: Булфото

- Значи сега, в който хора от екипажа изоставен кораба, те губят единствено пари?
- До това се свежда. Репатрират ги и в случай че не са получила заплати, е допустимо в никакъв случай да не ги получат. Корабът продължава да бъде благосъстоятелност на корабособственика. Понеже ме питате за статута на кораба, когато е без екипаж. В момента с транспортен съд " Вера Су " е задържан. Това стана още в първите дни на случая, тъй като има издадена такава заповед от Морска администрация. В момента страната задържа кораба, с цел да може да го употребява като гаранция за изчистването на финансовите загуби, свързани с случая. Допусната е обаче и друга неточност, че е дадена опция на корабособственика да го изтегли доникъде на октомври. Заповедта е подписана от капитан Джамбазов. Сега притежателят на кораба съобщи, че е наел най-хубавата компания за евакуиране на кораби и работи по-въпроса. Но с това, а и обстоятелството, че корабът не е тестван в самото начало, е дадена опция на корабособственика да упрекне страната за нанасяне на вреди. Имаше турски представител у нас и той се срещна с транспортния министър. Говори се, че има замърсяване на морето. Но да погледнем от страна на корабособственика по какъв начин наподобяват нещата. Корабособственикът пита: " Аз ли разсипвах товара в морето? " Друг въпрос от него: " Защо ми унищожавате кораба като го дърпате с влекачи и го увреждате? " Ясно е, че двойното му дъно е заклинено в скалите и като почне изтегляне с влекачи е допустимо да се раздра корпуса. Ситуацията е комплицирана.  Снимка: Българска телеграфна агенция

- Как трябваше да действаме, съгласно вас?
- Трябваше да се направи ясна преценка от институциите в страната дали имат благоприятни условия да го изтеглят, или не. Ако има благоприятни условия, то това се афишира на корабособственика и се работи за освобождение на кораба от засядането. Ако страната няма тази опция и подготвеност, както се оказа, то трябваше да бъде декларирано: " Оправяйте се! "

- Съдбата на екипажа каква ще е?
- Много корабособственици забавят заплащанията към екипажа с месеци, че даже и с години. От друга страна екипажът не слиза от борда, с цел да си получат парите. Но в тази ситуация загубата на корабособственика е огромна и е обикновено той да не им заплаща. Още повече, в случай че корабът потъне - защо да им заплаща. Те са му предизвикали тази вреда. Моряк от екипажа показа, че има да взима 11 хиляди $. Ако заплатата му е 1000 $, това си 11 месеца заплати. Капитанът взимам повече, допустимо и над 5000 $. При 10 индивида екипаж стават доста пари и за какво корабособственика да им заплаща при подобен случай. Екипажът е на борда, с цел да си вземе парите. Иначе те са наясно, че в случай че корабът стартира да потъва, то те са покрай брега и могат да се спасят. За мен е необяснима информацията, че прокурори ще се качват на кораба с цел да разпитват екипажа. На кой нарушител прокурорът върви в дома, с цел да му каже: " Идвам да те разпитам. " Това е непросветеност на високо равнище.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР