Казаното от новоизбрания кмет на Чепеларе Боран Хаджиев е некоректно

...
Казаното от новоизбрания кмет на Чепеларе Боран Хаджиев е некоректно
Коментари Харесай

Славка Чакърова: Казаното от новоизбрания кмет на Чепеларе не е истина

„ Казаното от новоизбрания кмет на Чепеларе Боран Хаджиев е неточно и не е истина “, счита кметът от някогашния мандат на града Славка Чакърова. Ето какво изясни тя в изявление за Actualno.com.
В какво положение оставихте община Чепеларе в края на този мандат?
В началото на моя мандат аз направих обзор на положението и тогава направих конференция, в която състоях всички жители със положението на общината. След края на мандата също направих конференция. И цифрите, които ги сподели новият кмет, не е нещо ново. Това са отговорностите на общината, които те оставиха преди четири години. Защото тогава актуалният кмет е бил част от управническия екип за мандат 2011 година – 2015 година През 2016 година, когато към този момент аз бях кмет, излязоха фактури за към 300 000 лв., които не са били осчетоводени за разноски, осъществени през 2011 година – 2012 година Към 31.10.15 година 250 000 лв. заем към банка, 1 690 000 лв. заем към Министерство на финансите, 1 190 000 лв. цесия към друга банка и към 800 000 лв. отговорности към снабдители. Всичко това са отговорности към началото на моя мандат. Веднага откакто започнах мандата разбрах че детската градина има отговорности към снабдители над 90 000 лв.. А аз в този момент я оставям със задължеия към 30 000 лв.. Четири години сме плащали настоящите отговорности и крайният резултат е, че общият размер на отговорностите понижават. Освен това, към Общински детски комплекс стщо имаше 30 000 лв. отговорности. И детската градина и Общинския комплекс са на дофинансиране от бюджета на община Чепеларе. Да, аз оставих общината със отговорности от към 4 600 000 лв.. Но те са в съвсем същия размер, какъвто ги открих при започване на мандата си. И това беше отразено от доста локални медии, може да се види в изявления оттогава. Т.е. това, което в този момент новият кмет заварва, е същото, което аз съм заварила от тях, като завещание. Проблем беше, че през последните четири години растеше дофинансирането на разнообразни действия, заради което не можаха да се стопят тези отговорности. Аз считам, че мандатът ми е сполучлив, тъй като не беше елементарно да ги запазя на същото равнище, при изискване, че трябваше да заплащам лихви по заеми и заплащания към компании.
А за какво непрестанно е имало повишаване на дофинансиранията?
Първо, тъй като през тези четири години имаше нараствания на минималната работна заплата. Освен това, набъбна и размерът на възнагражденията на учителие в цялата страна, а броят на децата всяка година понижава в Чепеларе. Затова се постанова и е наложително общината да дофинансира от локалните доходи. Така от 160 000 лв. през годините то доближи 200 000 лв.. Сегашният кмет не е правилно показал и сумата за бюджета на община Чепеларе за 2019 година Той споделя, че е към 6 000 000 лв., а в действителност е 10 000 000 лв.. Освен това, кметът акцентира, че са огромни отговорностите към компанията за сметопочистване и сметосъбиране. Да, по този начин е, тъй като има цесия, която е в размер на 1 200 000 лв., останала от предходния мандат. Спекулира се и с въпроса, че няма искащи компании, които да правят услугите по сметопочистването и снегопочистването, тъй като общината не им плащала. Истината е, че дотациите, които влизат от страната за тази активност в община Чепеларе, са извънредно незадоволителни. През 2017 година, когато зимата беше най-тежка, ние имахме ужасно доста разноски за снегопочистване. Поискахме помощ и от страната, само че по този начин и не я получихме. Така се получи едно лавинообразно задлъжняване към компаниите за снегопочистване, само че успявахме да поддържаме някакъв баланс. В последна сметка обявихме социална поръчка за снегопочистване в Чепеларе и село Проглед, само че никой не се яви. Процедурата се приключи заради липса на претенденти. След избрани дни още веднъж обявихме и доколкто разбирам в този момент още веднъж няма искащи да вземат участие.
Вие казвате, че не е правилно изказванието, че не се заплаща на компаниите, тогава каква в действителност е повода да няма искащи?
Договорите за снегопочистване в Проглед и Чепеларе са прекъснати. Това може да се случи по две аргументи: с приключване срокът на контракта или с асимилиране на лимита. Такава е обстановката със снегопочистващите компании – усвоен бе лимитът, договорите бяха прекъснати и се наложи оповестяване на нова социална поръчка. Не е повода, че компаниите са се отказали поради неплащане. Винаги има закъснение на заплащането към снегопочистващите компании реализатори. И аргументите са две: постоянно е доста дребна дотацията, която дава страната за снегопочистване, особено за община Чепеларе. В мандат 2015 година – 2019 година не са правени никакви опити тази дотация да бъде увеличена. А аз в моя мандат направих няколко опити и бе реализиран резултат, от който ще се възползва новият управнически екип сега. От 178 000 лв. към този момент е увеличена на близо 220 000 лв. за 2020 година
Какъв е казусът със СУ „ Васил Дечев “ и издаването на Акт 16 за постройката на образователното заведение?
СУ „ Васил Дечев “ се състои от две здания – на гимнзията и на главното учебно заведение. Ние спечелихме план за главен ремонт на двете здания и двора на едното учебно заведение и за съоръжение. През 2018 година Имаме определен реализатор. През септември тази година стартира ремонт на едната постройка – тази, на гимназията. Там учат по-малко възпитаници. През цялата 2018 г./2019 година децата учиха в постройката на главното учебно заведение. А гимназията беше ремонтирана. Там се направиха изолираност, ремонт на покрива и замяна на отоплението на газ. След нужните ремонтни действия, Акт 16 се издава от общината, тъй като постройката е по-ниска категория. Няма потребност от приемателна комисия. След карая на образователната година, от 30.06.18 година стартира ремонтът и на другата постройка. Строителят се побра в нужните периоди, и учебното заведение за първия образователен ден беше готово. Тук обаче издаване на Акт 16 става от ДНСК, след назначение на комисия. За задачата обаче ксторителят и надзорът изпращат искане за назначение на точно такава комисия. И защото ние не можем да нарушум образователния развой, още преди 15-ти септември са известени всички способени органи. Те показаха мнение ти, че сгарада е годна за прилагане и аз издадох заповед, че децат амогат да влязат в учебното заведение, преди да бъде публикуван Акт 16. И основният проектант даде единодушието си, и надзорът, и специалисти от пожарната показаха устно, че постройката може да бъде експлоатирана, след което шефовете и на РУО и на учебното заведение са наясно, че постройката няма Акт 16. Съгласете се, че механически е невероятно за 2 или 3 месеца да бъде осъществен и ремотн, и по едно и също време издаване на документа. Междувременно е изпратена покана за сформиране на приемателна комисия и са платени такстите, т.е. сега се изчаква.
От началото на образователната година учениците въпреки всичко учиха няколко седмици в СУ „ Васил Дечев “, след което излезе изказване, че няма отопление – какъв е въпросът тук и по какъв начин децата учат на студено?
По план са заложени смяна на двете съоръжения в двете здания и вътре в тях създаване на газопреносна мрежа – газопровод, казан и радиатори. А в града още от 2012 година има компания, която доставя газ. Тя е сключила контракт с КЕВР, според който компанията снабдител на газ извърпва построяването на газопреносната мрежа вътре в града. И още стартирайки на първите ремонтни действия в учебното заведение – на първата постройка през 2018 година Фирмата е известена, че би трябвало да извърши полагане на газопровод на 202 метра, с цел да може да се стиген до парцела на учебното заведение. С цяла година обаче тази компания забави строителните действия, а в този момент в последната седмица на октомври в границите на няколко дни компанията извърши ров, постави тръбите и ги зари. За да може да сеизвърши доставка на газ би трябвало да има контракт. А директорката отхвърля да подпише подобен, не знам по какви аргументи. Няма по какъв начин общината да го подпише, тъй като учебното заведение е консуматор на горивото. Така, в един миг фактически се оказва, че в учебното заведение няма отопление. Взима се решение всички към 330 деца да стартират да учат в една постройка и се основават неудобства за учениците. Между другото, моята заповед, като кмет на община Чепеларе в предходния мандат, с която има позволение за осъществяване на образователен развой в постройката сега не е анулирана, само че е не се съблюдава. И е неприемливо децата да бъдат заложници на политически интриги.
Какъв е казусът с приключването на контракта за сметопочистване, Вие имахте ли проблеми в своя мандат с това?
Още през 2015 година е подписан контракт с компания „ Титан “, който аз наследих. Общината не е имала проблем с тази компания и с осъществяване на графика й. Но пък финансово този 5-годишен контракт не е преференциален, тъй като раходите й са доста огромни. Проблемът е, че действително има огромни отговорности към тази компания, тъй като с приоритет по време на моето ръководство бе изплащането на цесията към банка, която е взета през 2014 година, взета за изчистване на остарели отговорности към същата компания. Вноските бяха по към 200 000 лв. месечно. След извършени прегвори с банката успяхме да подпишем анекс към контракта и с това да отсрочим погасяването на главницата. По-късно цесията я предоговорихме в заем и разсрочихме за четири години. Така намалихме заплащанията до към 3 000 лв. на месец, а лихвеният % от над 4% успяхме да занижим до близо 2,6%.
Друго тврърдение е, че разноските за реклама и PR на община Чепеларе са били по към 3 000 лв. на месец – защо тъкмо плащахте?
Твърдението е неуместно. Имаме един контракт за реклама по радиото, която е месечно 450 лв.. Също контракт с районни уеб сайтове, които са годишни контракти. На година костват не повече от 800 лв. на година. И още един контракт с онлайн медия, който е в размер на 4 500 лв. за 2019 година В него влизат разработване на филми и настоящо отразяване. Имаме и абонамент на три вестника, които разпространяваме гратис по кметства, читалища, в клубовете на пенсионерите и на хората с увреждания. Те се заплащат на два пъти в година. По към 3 000 лв. е годишният абонамент за всяко от изданията, като с изключение на вестниците влизат и избран брой изявления.
Сега се оказва, че ще плащате и персонални санкции поради изпълнени планове?
Заради това, че в края на годината общинските съветници не одобряват актуализация на финансовата стратегия ще заплащам персонално от джоба си наказания. По искане на кметовете от кметства в общината сме правили незабавни поправки на разнообразни обекти, които в действителност са били наложителни. След като обаче Общинският съвет в Чепеларе не приема актуализацията на Инвестиционната стратегия, се демонстрира, че изпълненото е нелегално. Това са мостове, стени и други неотложни ремонтни действия, които касаят естественото битие на хората по обитаемоте места в общината. През тази година бе осъществена инспекция и в този момент аз ще заплащам актове за свършена от мен работа, само че защото не е гласувано от общинските съветници, иам нарушаване на закона за обществените финанси. Съставени са ми над 15 акта по 200 лв.. Пример за такова е през април месец вследствие на изобилните дъждове се свлече пътен сектор към село Малево. Направен бе незабавен оглед, план и подпорна стена, тъй като в противоположен случай рискувахме да останат отцепени няколко къщи без достъп.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР