Казанлък. Юбилейната изложба Подвиг и памет“, посветена на 150 години

...
Казанлък. Юбилейната изложба Подвиг и памет“, посветена на 150 години
Коментари Харесай

Стара Загора: Изложбата „Подвиг и памет“, посветена на 150 години от Бузлуджанската епопея и гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, бе открита в Казанлък

Казанлък. Юбилейната галерия „ Подвиг и памет “, отдадена на 150 години от Бузлуджанската епопея и гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, бе открита в Художествената изложба в Казанлък, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Експозицията показва целия път на четата, концепцията за нейното основаване, бойният и път. Сред експонатите в изложбата са и сабите на двамата воеводи. Сабята на Стефан Караджа е предоставена особено за изложбата от Регионален исторически музей – Русе, а на Хаджи Димитър от Регионален исторически музей – Варна. Изложбата съдържа и 10 литографии предоставени от Музея в Сливен, които отразяват бойния път на четата и са издавани в годините обратно. Идеята е подкрепена и от Държавен списък – Стара Загора, от фондовете на който ще бъдат изложени два любопитни документа, които имат отношение към установяване персоналния състав на четата и полагане на главния камък за създаване на параклиса, който е трябвало да бъде издигнат в региона на сражението на връх Бузлуджа. В изложбата ще бъдат показани и материали от фонда на Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа “.
Изложбата бе открита от Областния шеф на Стара Загора Гергана Микова, която в словото си сподели, че ние от днешните генерации би трябвало да коленичим пред двата колоса – Хаджи Димитър и Стефан Караджа, от чиито каузи е зависила в известна степен по – нататъшната битка за освобождението на Отечеството ни и да посветим в делата им младежите на България, на които ще изискуем утрешния ден.
Директорът на Национален парк – музей „ Шипка – Бузлуджа “ уточни, че изложбата е реалност с помощта на напъните на шест институции „ В навечерието сме на една извънредно значима годишнина – 150 години от Бузлуджанската епопея, която трансформира напълно концепцията на българина или на българските водачи, по тази причина по какъв начин ще се роди свободата. Разбиването на четата води до качествено израстване на концепцията по какъв метод би трябвало да се провежда българската гражданска война и може би в месеците след нейния разгром Васил Левски и съратниците му са наясно, че с чети свободата няма да бъде извоювана, а би трябвало да се премине към комитетска организация, резултатът от което е основаването на Вътрешната революционна организация няколко месеца по – късно. Четата спомага и за решаването на един доста значим въпрос – черковно – националния, чието решение има значение за одобряване на границите на българското националност и в последна сметка приключва с Руско – турската освободителна война “, разяснява Чавдар Ангелов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР