Казанлък. В Исторически музей Искра“ започна работа двудвенвна конференция Следвоенно

...
Казанлък. В Исторически музей Искра“ започна работа двудвенвна конференция Следвоенно
Коментари Харесай

Галина Стоянова, кмет на Казанлък: Паметникът на връх Бузлуджа е шанс за развитие на туризма в региона, който трябва да използваме

Казанлък. В Исторически музей „ Искра “ стартира работа двудвенвна конференция „ Следвоенно архитектурно и художествено завещание в Централна и Източна Европа - интегрирани подходи към дисонантните обекти “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ .

Научният конгрес е проведен от Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места в България и Германия ИКОМОС, Фондация „ Проект Бузлуджа “, в партньорство с одобрени университетски и професионални организации в областта на културното завещание.

Конференцията се организира под патронажа на кмета Галина Стоянова. В нея вземат участие над 30 интернационалните специалисти от 8 страни.
Кметът на Казанлък поздрави участниците в научния конгрес като акцентира, че решението на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности за даване на статут на Дома монумент на връх Бузлуджа като недвижима културна полезност за всички поданици на Розовата котловина е още една стъпка към отбраната на този по този начин необятно прочут към този момент паметник.

Стоянова уточни, че паметникът Бузлуджа е измежду най-застрашените обекти в Европа за 2018 година, съгласно класацията на водещата организация за запазване на културното завещание на Стария континент „ Европа ностра “ и Инситутта на Европейската капиталова банка. Тя съобщи поддръжката си към напъните на Фондация „ Проект Бузлуджа “ в лицето на младия проектант Дора Иванова и нейния екип, напъните на проф.Йорг Хаспел, президент на ИКОМОС, Германия и Габриела Семова-Колева, ИКОМОС България. Кметът Галина Стоянова акцентира също и ролята на някогашния Областен шеф на Стара Загора Гергана Микова и на сегашния Иван Чолаков, културният феномен на Бузлуджа да възкреси правото си на нов живот: „ Бузлуджа не е единствено механически или финансов въпрос.Той е насочна точка, обект, който в никакъв случай повече няма да бъде употребен по предопределение. Надявам се, да спечелим и доста нови другари за общата ни идея. Тя не е политическа, нито идеологическа. Тя е късмет за развиване на туризма в района, който би трябвало да използваме.

В рамките на два дни учени от целия свят ще обменят хрумвания за бъдещето на впечатляващия за модернизма на 20 век Дом монумент на връх Бузлуджа. Казанлък е четвъртата българска община, която преди две години стана сътрудник на Градски дневен ред на Европейския съюз и единствената българска община – представител в областта на културното завещание. За 2020 година Градският конгрес уточни за фокус за работа „ дисонантното завещание “ - неразбраното културно-историческо завещание, образец за каквото е монументът Бузлуджа. Специалистите дефинират тази нова категория като значима за случаи на културно завещание, които попадат не в зоната на безпроблемното заместничество, а в зоната на публичните несъгласия, спорове, противодействия и полемики.

Като край на конференцията ще бъде проведен и първият благотворителен фестивал в поддръжка на опазването на мозайките в паметника на 23-25 юли.

Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР