Казанлък. Общината изготвя Генерален план за организация на движението в

...
Казанлък. Общината изготвя Генерален план за организация на движението в
Коментари Харесай

Общината изготвя Генерален план за организация на движението в Казанлък

Казанлък. Общината изготвя Генерален проект за организация на придвижването в Казанлък, по отношение на условията на Наредбата за обезпечаване на публичния ред. Това заяви заместник-кметът Даниела Коева по време на среща сред представители на управлението на Общината и ръководителя на Общински съвет - Казанлък с представители на търговци на обекти, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . На срещата бяха показани различни оферти на общинското управление за отстранени паркоместа, във връзка въвеждането на режим „ зелена вълна “ за централните улици в града.

Генералният проект, който сега се създава по реда на Закона за публичните поръчки, е предоставен на специфична компания. Даниела Коева акцентира, че задачите на този проект са: опция за повишение проводимостта на автомобилното придвижване по главните пътни артерии на територията на общината; въвеждане на еднопосочност при улици, които са подобаващи за тази цел; оценка и актуализация на знаковото стопанство;
оценка и разбор на местата за паркиране.

Една от главните задания на този проект е разбор на режими за паркиране по отношение на въвеждането на „ зелена вълна “. Във връзка с това Общината е изготвила обособен план по кръстовища, утвърден от КАТ и следва неговото въвеждане в режим на употреба с начален интервал на наблюдаване. Той ще разреши на процедура да бъде регистрирано, дали въвеждането на „ зелена вълна “ дава отговор на поставените цели за увеличение на проводимостта на придвижването по централните пътни артерии. Това постанова и редуцирането на паркоместата, които са по централния бул., изключително в зоните на кръстовищата и светофарите на Полицията и кръстовището на ул. „ Христо Ботев “.

По мотив това съкращаване са регистрирани опциите в централна градска част да се прави паркиране в близки зони. „ Става въпрос за местата, които са от Полицията до бул. „ Съединение “, където има опция за краткотрайно паркиране на следните места: заплатен паркинга зад Данъчна служба; безвъзмезден паркинг южно от Детска градина „ Теменуга “; платено паркиране на еднопосочни улици - „ Иван Вазов “, „ Пейо Яворов “, „ Петко Стайнов “, „ Г. Бенковски “; заплатен паркинг в централна градска част до зоната КИАЦО; безвъзмезден паркинг северно и източно от Гимназия „ Св. Св. Кирил и Методий “; безвъзмезден паркинг южно от Исторически музей „ Искра “; платените паркинги зад Универмага, зад Пощата, зад кино „ Искра “. Това са все зони за краткотрайно паркиране, които са в централна градска част и са наоколо до упоменатите кръстовища - „ Христо Ботев “ и „ Полиция “, сподели заместник-кметът Даниела Коева.

Всички останали места за краткотрайно паркиране по бул. „ 23 Пехотен шипченски полк “ и бул. „ Батенберг “ не са отстранени.
Заместник-кметът акцентира също, че предвижданията на Генералния проект засягат всички живеещи и работещи в региона, по тази причина и той ще бъде подложен на публично разискване. „ Той би трябвало да срещне ползите на всички и по някакъв метод да ги сплоти. Всички имат право да внасят оферти по него, те ще се обсъдят от специалисти и ще се реши допустимостта и целесъобразността им преди да се вземе дефинитивно решение “, означи тя.

По гледище на търговците се основава краткотрайна платена зона за паркиране сред кръстовищата на „ Абаята “ и „ Манастира “, където до в този момент не е имало позволено паркиране. Тази зона ще се вмести в зоните от 100 метра разстояние от двете кръстовища належащо за въвеждане на „ зелената вълна “. Това е краткотрайно решение, което ще се подложи също на публичното разискване на Генералния проект.

До края на месец юли Генералният проект ще бъде подготвен във вид прелиминарен план. След това следва разглеждането му и опцията всички да вземат участие с разнообразни оферти на публичното му разискване. След това ще бъде прегледан от Експертен съвет.

Председателят на Общинския съвет Николай Златанов, който взе участие в срещата, разясни, че този проект не е самоцел и всички заинтригувани страни ще бъдат изслушани. „ Добре би било да се знае, че настройката на търговците да има паркоместа, към този момент е известна на основателите на този проект. Това мнение ще залегне в първичния план, ще бъде подложено на публично разискване, където ще бъдат изслушани всички отзиви, в това число и на живеещите в здания граничещи с основната улица. Ще има евентуално и жители, които ще пазят тезата, че желаят бързо напредване от работните места до жилищата си. В този смисъл Общината и Общинският съвет би трябвало да одобряват решението на болшинството. Важно е да бъде предпазен публичният интерес и в последна сметка да бъде признат един проект, който е утвърден от жителите на общината и който ще усъвършенства организацията на придвижване в града “, уточни той.

Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР