Казанлък. Медици от МБАЛ Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък излязоха

...
Казанлък. Медици от МБАЛ Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък излязоха
Коментари Харесай

Стара Загора: Медици от МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък излязоха на протест

Казанлък. Медици от МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски “ в Казанлък излязоха на митинг, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Към митинга се причислиха пациенти и жители. Протестиращите показаха четири съществени претенции, които са претенции на 36-те общински лечебни заведения, които излязоха на митинг през днешния ден – да бъдат заплатени услугите, осъществени над избрания предел, да се усилят цените на клиничните пътеки, да има нови диспути за опазването на здравето в България и да бъдат обезпечени 30 милиона лв. за подсилване на общинските лечебни заведения. Тези и други претенции бяха декларирани в протестна декларация, прочетена от доктор Захари Стойчев по време на митинга.
Пред протестиращите лекари, медицински експерти, спомагателен личен състав и жители шефът на МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски “ доктор Кети Маналова съобщи, че пациентите не трябва да знаят по какъв начин Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса подсигуряват опазването на здравето им. Д-р Маналова съобщи, че са сложни аргументите, довели до това положение на общинските лечебни заведения: „ Дойде време да научите, че общинските лечебни заведения са търговски сдружения, каквито няма на никое място по света. И тези сдружения купуват услуги от Здравната каса на цени на клиничните пътеки от 2006 година, а заплащат медикаменти, консумативи, ток, вода на цени от 2018 година. “
Д-р Кети Маналова разясни, че болничното заведение в Казанлък е единствената, която построява фрагменти. В момента в нея работят специализанти в осем специалности. Направен е ремонт на постройката и на отделенията и е внедрено ново съоръжение за 3 милиона лв., въведени са ограничения за енергийна успеваемост за още близо 3 млн. лв.: „ Болницата през днешния ден няма нищо общо със постройката и изискванията в нея отпреди няколко години, по тази причина тази болница заслужава да бъде подкрепена ”, сподели още доктор Маналова. Тя сподели още, че е огромно смисъла на лечебното заведение и във връзка с Спешната помощ: „ Ако я няма болничното заведение с нейните експерти, здравна инсталация и профилирани лаборатории, работата на Спешния център няма да бъде толкоз ефикасна, той ще бъде единствено транспортиращо звено. “
Протестът на медиците в Казанлък бе подсилен и от Лекарския съюз, чийто представител доктор Георги Бакоев, ръководител на Районната лекарска гилдия в Стара Загора съобщи, че е пристигнал да изрази тази поддръжка в най-голямата общинска болница в региона – МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски ”, която обслужва популацията на 5 общини и в която са вложени близо 6 милиона лв. за реновиране и съоръжение с нова здравна техника и заслужава да работи обикновено и да се развива.
В болничното заведение в Казанлък работят 76 лекари, 170 медицински сестри, акушерки и лаборанти и спомагателен личен състав. Болницата има 11 отделения, 3 лаборатории, транспортно звено. Просрочените отговорности на здравното заведение са 900 хиляди лв..
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР