Казанлък/Карлово. Казанлък и Карлово отбелязаха 140 години от Освобождението си.

...
Казанлък/Карлово. Казанлък и Карлово отбелязаха 140 години от Освобождението си.
Коментари Харесай

Казанлък и Карлово отбелязаха 140 години от Освобождението си

Казанлък/Карлово. Казанлък и Карлово означиха 140 години от Освобождението си. В Казанлък честванията започнаха на централния площад „ Севтополис “ с церемониален водосвет за благоденствието на българския народ и Казанлък, отслужен от архиерейски намесник Петко Мотев в съслужие със свещеници. Сред формалните лица на събитието бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова, народни представители от Старозагорски изборен регион, кметът Галина Стоянова, общински съветници, висши военнослужещи, военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Казанлък и Втора Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и жители.
Слово за годишнината произнесоха почетните жители на Казанлък Николай Ибушев, Добромир Гущеров и Лиляна Димитрова. Прочетен бе и приветствен адрес от премиера Бойко Борисов. С церемониален обред бе повдигнат националният байрак, след което литийно шествие се насочи към Девическия манастир „ Въведение Богородично “ в Казанлък, където пред паметника на починалите за свободата на България бе отслужена панихида. Поднесени бяха венци и цветя на благодарност от името президента Румен Радев, от кмета Галина Стоянова, регионалния шеф, от политически и неправителствени организации, жители.
Събитията, отдадени на годишнината продължиха с възстановката „ От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък “. Сред формалните посетители на събитието бе и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. След възстановката на бул. „ Александър Батенберг “ тя одобри строя на 61-ва Стрямска механизирана бригада.
„ Днес, когато се прекланяме пред починалите герои, знаем, че те се биха почтено и безстрашно, те са нашият образец за геройство, издръжливост и мерило за любовта към Отечеството “, сподели Цвета Караянчева в словото си на тържествената заря-проверка по случай годишнината. Тя прикани да помним предишното, да бъдем обединени като народ и да гледаме напред. Караянчева означи, че както Казанлък е в центъра на България, по този начин и България през идващите месеци ще бъде в центъра на Европейския съюз, ще реди дневния ред на Европа и ще бъде стожер на сигурността. „ Днес, когато честваме 140 години от Освобождението на Казанлък, би трябвало да заявим, че с горделивост можем да градим своето бъдеще и можем да построяваме мостове “, акцентира Цвета Караянчева и добави, че би трябвало да помним, че величието на Родината се гради от делото на почтено живелите и починали български герои.
Слово произнесе и кметът Галина Стоянова. Тя съобщи, че на 8 януари се навършват 140 години, в които Казанлък има зад себе си обстоятелства и документи, че би трябвало да има високо самочувствие за това, че точно там са водени първите борби България да бъде свободна. „ Нека след 140 години независимост да прочетем още веднъж историята със съзнанието и страстта, че Казанлък заслужава своята мощ, сила и развиване като един проспериращ град, в който живеят извънредно съзнателни българи – патриоти, хора, които постоянно са били и са част от развиването на тази страна “, сподели още кметът Галина Стоянова.
В Карлово също беше маркирано тържествено Освобождението на града. На 8 януари 1878 година след сполучливо прекосяване на Стара планина в региона на Троянския балкан, при извънредно тежки зимни условия, съветските войски, предвождани от военачалник Павел Карцов, навлизат в Карловското поле и освобождават града от петвековно иго.
Отбелязването на тази дата за Карлово стартира с поднасяне на цветя пред паметната плоча на Пулевата къща, където преди 140 години отсяда ген. Карцов със своя щаб. Слово за паметния ден от 1878 година произнесе шефът на Исторически музей - Карлово Мария Деянова. С боен парад, химна на Република България, изпълнен от военния духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада и шествие по ул. „ Васил Левски “ и ул. „ Ген. Карцов “ продължи празничната стратегия за отбелязването на Освобождението на града. Пред паметника на ген. Карцов в Карлово полковник от запаса доцент доктор Петър Ненков произнесе тържествено слово и поздрави всички карловци с празника. Венци и цветя в символ на благодарност бяха поднесени от доктор Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово, Веска Ненчева – депутат от 44-ото Народно заседание, Алексей Новосьолов – консултант по културните въпроси от посолството на Руската Федерация, Теодор Шойлеков – ръководител на Общински съвет - Карлово, зам.-кметовете на Общината Антон Минев, Данка Зидарова-Люртова и Стойо Карагенски, както и Стефан Стефанов – секретар на Община Карлово, бригаден военачалник Пламен Йроданов – пълководец на 61-ва Стрямска механизирана бригада, общински съветници, кметове на обитаеми места, шефове на учебни заведения и музеи, възпитаници и доста поданици на града.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР