Казахстан предложи на ЕС да купува петрол от него вместо

...
Казахстан предложи на ЕС да купува петрол от него вместо
Коментари Харесай

Отношенията между Русия и Казахстан отново се нажежават

Казахстан предложи на Европейски Съюз да купува нефт от него вместо съветския. В отговор Русия даде явен сигнал на Нур-Султан: изберете, - или сте с нас, или сте срещу нас.

Токаев предложи на Европейски Съюз да купи казахстански нефт

На 4 юли Касим-Жомарт Токаев в телефонен диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че Казахстан е подготвен да употребява своя петролен и газов капацитет за стабилизиране на международния и европейския пазар на въглеводороди.

Ръководителят на Казахстан също прикани Европейския съюз да сътрудничи в развиването на нови трансконтинентални транспортни коридори.

„ Казахстан може да даде своя принос, като играе ролята на самобитен „ буферен пазар “ сред Изтока и Запада, Юга и Севера “, акцентира Токаев.

Трябва да се означи, че в този момент 80% от експортния си нефт (67 милиона тона годишно) Казахстан изнася през пристанището на Новоросийск, където петролът минава през тръбопровода на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК) и по-късно се налива в танкерите.

Два пъти не е инцидентно

Ден след изказването на Токаев, на 5 юли, съдът на Новоросийск реши да спре работата на КТК за 30 дни след откриването на екологични нарушавания. Тези нарушавания обаче трябваше да бъдат отстранени преди ноември. Терминалът към този момент беше затворен за една седмица предишния месец заради хипотетични противокорабни мини, открити в залива Новоросийск от ерата на Втората международна война.

Това се случи незабавно откакто Токаев разгласи обществено в Санкт Петербург на Икономическия конгрес (SPIEF) (а не някъде на западната платформа) за непризнаването на ЛНР и ДНР, които той назова „ квазидържави “.

Такива съвпадения не се случват два пъти. Москва вярно реши, че Казахстан е избрал " хлъзгав път " и се нуждае от помощ, с цел да вземе решение.

Осезаеми загуби за Казахстан

Междувременно прекъсването за един месец е огромна загуба за Казахстан. Бюджетът на страната е извънредно подвластен от продажбата на нефт. Месечният престой е загуба на почти 4 милиона тона експорт на нефт и 4% от годишните доходи в бюджета.

Според Telegram канала Empire of the Smoker /Империя на пушача/, Казахстан рискува повече от Русия. Според изчисленията на създателя, предприемач, работещ с китайски компании, в случай че целият експорт на казахстански нефт през Русия бъде спрян, Казахстан незабавно ще загуби до 40% от бюджетните доходи.

И в случай че първоначално те могат да бъдат сменени от запасите на Националния фонд, то след 2-3 години и запасите ще свършат.

„ Такава обстановка е злополука за всяка стопанска система “, сигурен е създателят.

Невъзможно е, съгласно него, бързо пренасочване на потоците. Казахстан има пристанище Актау на Каспийско море и водопровод до Китай, само че общият им транспортен потенциал е три пъти по-малък от този на тръбопроводите през Русия, показва създателят на канала.

Разбира се, с изострянето на обстановката има риск да пострада евразийската интеграция, само че за Русия още веднъж разноските ще бъдат доста по-малко, а самоуважението - повече.

Казахстан счита, че Кремъл не цени Токаев

Казахстанският политолог Марат Шибутов подлага на критика съветския отговор и счита, че оказвайки напън върху Казахстан, съветските управляващи отклоняват вниманието на " положителните съветски хора " от неуместните въпроси за Украйна.

" Те се превключиха към Казахстан и нашия президент. Но това е глупава и доста краткосрочна тактика. При това, дори и да са затворили терминалите преднамерено ", уверен е Марат Шибутов.

Сред следствията той вижда " следващ спад в равнището на доверие в Русия ".

„ Няма доста страни в света, които могат да работят като център за Русия и обществено да показват поддръжка, идвайки на SPIEF, също така с непрекъснат риск да попаднат под вторични наказания “, сподели политологът.

От наша позиция визитата на SPIEF е чист пиар на многовекторния метод на Казахстан към вътрешните консуматори, а за Русия е проява на преданост за поддръжка в границите на ОДКБ през януари, което докара до директни обиди. По-добре да не беше пристигнал.

В края на май Европейският съюз се споразумя за шестия пакет от наказания против Русия, който включва ембарго върху закупуването на нефт и петролни артикули с някои изключения за някои от неговите членове. Помощниците в превъзмогването на последствията от енергийната рецесия за самия Европейски Съюз могат умерено да бъдат записани като вражески страни за Руската федерация.

Най-големите акционери на КТК са: Tранснефт (24%), Kaзмунайгаз - 19%, Chevron Caspian Pipeline Consortium Company - 15%, LUKARCO BV - 12,5%, Mobil Caspian Pipeline Company - 7,5%, Rosneft-Shell Caspian Ventures Limited - 7,5%.

Тъй като делът на Транснефт е под 25%, КТК не предстои на наказания.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР