Казахстан има за цел да създадe национална ядрена енергетика. Това

...
Казахстан има за цел да създадe национална ядрена енергетика. Това
Коментари Харесай

Токаев в Москва: Казахстан ще създава собствена ядрена енергетика

Казахстан има за цел да създадe национална нуклеарна енергетика . Това съобщи в четвъртък в Москва президентът Касим-Жомарт Токаев на среща с ръководителя на съветското държавно управление Михаил Мишустин, оповестява ТАСС.

По-рано, вследствие на договарянията сред Токаев и съветския президент Владимир Путин, беше подписан меморандум за съгласие сред казахстанското министерство на енергетиката и корпорация Росатом за съдействие за образование на личен състав в региона на мирното потребление на атомната сила .

" Що се отнася до образованието на експерти в региона на нуклеарната енергетика, това е първата стъпка в тази посока. Мисля, че ще продължим да вървим напред, за да създадем обособена, изключително значима промишленост в Казахстан - нуклеарната енергетика ", сподели Токаев.
 Авария на електропровод в Казахстан остави без ток и области в Киргизия и Узбекистан
Авария на електропровод в Казахстан остави без ток и области в Киргизия и Узбекистан

До преди дни Казахстан бе сцена на яростни конфликти

Казахстан чака с неспокойствие формалното посещаване на съветския министър председател Мишустин, сподели Токаев. " Очакваме с неспокойствие вашето публично посещаване в страната ни. Остава да се свърши доста работа за поощряване на стратегическото партньорство, същински съюзнически връзки сред нашите страни. За да създадем това, би трябвало да насочим всички старания към осъществяването на предварителните съглашения ".

Държавният глава сподели още, че републиката съществено работи в границите на Евразийския стопански съюз. " Мисля, че тук има задания, които са свързани с повишение престижа на самия съюз в очите на нашите сътрудници. Нямам подозрение, че ще бъдат реализирани съответни позитивни резултати ", сподели Токаев.

За първи път въпросът за построяването на атомна електроцентрала АЕЦ от Русия в Казахстан е издигнат през 2019 година на среща на президентите на двете страни . Путин предложи на Токаев да построи атомна електроцентрала в републиката по съветски план .
 Токаев: Ще бъда президент на Казахстан единствено 2 мандата
Токаев: Ще бъда президент на Казахстан единствено 2 мандата

Промени в Конституцията няма да има
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР