Каварна. На площад Защитата на Каварна“ кметът на Община Каварна

...
Каварна. На площад Защитата на Каварна“ кметът на Община Каварна
Коментари Харесай

Каварна се поклони пред паметта на водача на Каварненското въстание от 1877 г. Андрей Василев – Амира

Каварна. На площад „ Защитата на Каварна “ кметът на Община Каварна Нина Ставрева, дружно със своя екип се преклониха пред паметта на лидера на Каварненското въстание от 1877 година Андрей Василев – Амира, във връзка 141 години от въстанието. Това оповестиха от Община Каварна .
С цветя и венци своите почести изрекоха и Общински съвет-Каварна, Исторически музей, Народно читалище „ Съгласие-1980 “, поданици и посетители на града.
Андрей Василев е прочут като лидер на самозащитата на Каварна от нередовна турска армия и башибозушки орди, които унищожават и опожаряват града през лятото на 1877 година. В историята събитието влиза с името Каварненско въстание.
След освобождението на Каварна Андрей Василев оглавява доброволческа конна чета от 80 добруджанци, която работи в тила на турската армия. Като постоянен разследващ ескадрон под съветско командване четниците взривяват железопътната линия сред Варна и Шумен. Конният отряд пленява кортеж от 75 коли, охранявани от башибозук. При разпита им се открива, че 25 от пленниците са взели участие в каварненските кланета. Водачът на Каварненското въстание доживява до 103-годишна възраст и почива на 12 април 1934 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР