Каварна. Кметът на община Каварна Нина Ставрева и министърът на

...
Каварна. Кметът на община Каварна Нина Ставрева и министърът на
Коментари Харесай

Добрич: Кметът на Каварна Нина Ставрева посрещна министър Нено Димов по повод изпълнението на проект за възстановяване на Понто-сарматските степи

Каварна. Кметът на община Каварна Нина Ставрева и министърът на околната среда и водите Нено Димов през днешния ден посетиха работните терени, на които се правят действия в региона на община Каварна по план за възобновяване на естествено местообитание „ Понто-сарматски степи “. Това оповестиха от пресцeнтъра на Община Каварна . „ Този план е пилотен и пробен. Дейностите се вършат за пръв път освен в България, само че и в Европа, и се надявам, че всичко ще бъде осъществено правилно и в период. Надяваме се планът да се окаже сполучлив, тъй като от вярното осъществяване на дейностите зависи в огромна степен приключването на наказателната процедура “, сподели Нина Ставрева.
„ 200 хиляди лева сме отделили за този план. България мина през наказателна процедура и беше наказана от Съда на Европейски Съюз, за това че е нарушила естествените местообитания на понто-сарматските степи и една от ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати и са контрактувани с Европейска комисия е точно тяхното възобновяване по натурален и по антропогенен метод “, изясни министър Димов на къс брифинг.
„ Установените досега типове са над 100 броя. Сред тях има и такива, които не са присъщи за местообитанието. Срещнахме редки и предпазени растения, някои от които са регистрирани и в Червената книга. Ще се извърши премахване на нехарактерната растителност и възобновяване на типичната такава “, това разясни доктор Касчиева.
Дейностите се извършват по план Експериментално-възстановителни процеси на естествен хабитат 62C0* " Понто-сарматски степи ", финансиран от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС). Те се осъществят на обща повърхност от 423 хектара посредством използване на ограничения за запазване и възобновяване в границите на предпазена зона за местообитанията BG0000573 " Комплекс Калиакра ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР