Katrina And The Waves“ (Катрина енд Уейвс“) е британска поп-рок

...
Katrina And The Waves“ (Катрина енд Уейвс“) е британска поп-рок
Коментари Харесай

Музикална история еп. 51: „Walking On Sunshine“ на „Katrina And The Waves“

„ Katrina And The Waves “ („ Катрина енд Уейвс “) е английска поп-рок и нюуейв група, основана в Кеймбридж. Тя се състои от четирима души - певицата Katrina Leskanich (Катрина Лесканич), китариста Kimberley Rew (Кимбърли Рю), Vince de la Cruz (Винс де ла Крус) на баса и Alex Cooper (Алекс Купър) на барабаните. Алекс и Кимбърли са англичани, а Катрина и Винс – американци, чиито татковци са служили във военни бази на Съединени американски щати, ситуирани във Англия.

Групата се образува през 1981 година, откакто няколко години част от музикантите работят взаимно в други банди. Успехите им не стартират от Англия, а от Канада, където са първите им концерти и излъчени по радиото песни. През 1985 година групата подписва контракт за интернационално издаване с „ Capital Records “ и пуска албум, в който включва всички по-ранни свои песни в актуализирани аранжименти. Най-голям шлагер измежду тях е „ Walking On Sunshine “. След стартирането му на 15 април 1985 година като сингъл, той доближава до девето място в класациите в Съединени американски щати, до осма позиция във Англия и до номер 4 в Австралия. Радиостанциите го пускат непрекъснато, а сниманият видеоклип, в който групата се разхожда из Лондон, се завърта много постоянно по „ MTV “. Във видеото Катрина е повърхностно облечена, с което се опълчва на настоящите поп икони от това време. Въпреки обичайно мрачния за британската столица ден, тя носи лятно облекло, с цел да бъде в естетика със заглавието на парчето, което е в допълнение очебийно с контрастиращото по-солидно облекло на останалите музиканти. В началото на видеото тя е в жилището си, по-късно излиза, минава около разнообразни забележителности на Лондон, с цел да стигне до останалите членове на групата и дружно да се запътят към студиото, където свирят на сцена.

Докато тече този сюжет, редом и още от началото на песента текат фрагменти с музикантите на сцената. Благодарение на тази ария „ Katrina And The Waves “ получават и номинация на „ Грами “ за дебют на годината. Сингълът на „ Walking On Sunshine “ е с копродуцент Pat Collier (Пат Колиър) и е подсилен от страна Б с друга ария на групата – „ Going to Liverpool “. Година по-рано същата ария се харесва на друга група „ The Bangles “ („ Бенгълс “), които записват неин кавър. Това частично способства за интереса към „ Katrina And The Waves “ от страна на продуцентите.

„ Walking On Sunshine “ е основана още през 1983 година и е включена във втория албум на групата, който носи същото заглавие. Някои източници настояват, че в началото концепцията е била песента да е баладична, само че след това това е отхвърлено. Записът е изработен в „ Alaska Studios “ в Лондон, Англия, и е публикуван от компанията „ Attic “ единствено за канадския пазар. Басистът Винс счита песента за доста дразнеща. За останалите също е досадна. Но на цялата група прави усещане, че елементарно се припява и влиза в главите на всички. Тя има елементарна мелодия с дребен текст. Така въпреки всичко я включват в албума. Когато е презаписана в студио в Кеймбридж и е преиздадена за интернационалния пазар, това съответствува с началото на първото и само турне на групата в Съединени американски щати.

Другите им песни са признати умерено от тамошната аудитория, само че на „ Walking On Sunshine “ всички полудяват и стават да танцуват. Автор на песента е китаристът Кимбърли Рю. Той търси нещо, което да подхожда на гласа на Катрина, която от ден на ден се постанова като вокалистка в групата. Когато през 2015 година публицист от „ Guardian “ го пита по какъв начин е написана песента, той дава отговор: „ Иска ми се да кажа, че „ Walking On Sunshine “ е обвързвана със значимо събитие в живота ми, като да вземем за пример да изляза от входната врата, да видя комета и да се вдъхновя. Но това е просто едно парче за развлечение, една оптимистична ария, въпреки че ние не сме кой знае какъв брой радостни хора. Бяхме типична млада група, несигурна и песимистично настроена. “

В някои уеб страници, в това число в „ Old Time Music “, написа, че песента е писана от Катрина, която я е композирала, въодушевена от разходка в комерсиалния център Уейвърли Мол в Единбург, Шотландия. Но това не е правилно. Възможно е и самата тя да е разпространявала такива информации, защото в началото е получавала част от приходите от парчето, а след това те са й били лимитирани. При втория запис от 1985 година аранжор ги поучава да вкарат и духови принадлежности, с цел да подсилят оптимистичното звучене и да го създадат по-близко до това на музиката, издавана от „ Motown “ в Съединени американски щати. И защото за духовата секция тоналността на оригинала не е комфортна, се постанова тя да се вдигне с половин звук нагоре.

За да се укрепи още повече веселостта на парчето, гласът на Катрина е дублиран в припевите и звучи като цяла дамска група. Добавени са ръкопляскания малко преди края, а тук-там Катрина прави и възклицания, като да вземем за пример началното „ Ау “ преди към ударните да се причислят останалите принадлежности, и завършващата фраза на припевите „ And don`t it feel good! “. Оригиналната версия на „ Walking On Sunshine “ е с по-бързо движение и е дълга 3.16 минути, а презаписаната е с дължина от 3.59 минути и в малко по-бавен темп. Текстът споделя за прелестното възприятие на благополучие, което изпитва човек, когато е влюбен.

Чувство, което го кара да се усеща по този начин, все едно върви по слънцето. Тази ария бележи върха на известност на групата през 80-те. След нея музикантите издават сингъла „ Do You Want Crying “, който стига до номер 37 в американските чартове, като евентуалната причина за триумфа е нестихналата известност от пуснатия три месеца преди нея хитов сингъл. Последвалите сингли са с все по-малък триумф като се изключи „ That`s the Way “, която стига до 16-то място в класациите в Съединени американски щати. Дълги години музиката на „ Katrina And The Waves “ се издава единствено за европейски пазар и няма интернационален отзив. През 1997 година групата печели песенния конкурс „ Евровизия “ с „ Love Shine a Light “, представлявайки Англия. Песента стига до трето място в английската ранглиста за сингли, а предварителните рецензии към Катрина, че съставлява Англия, а е американка по генезис, се обезсмислят.

Малко след този триумф, който по този начин дълго са чакали след фурора дванайсет години по-рано, членовете на групата се скарват и я разпускат. Момчетата пробват да намерят нова Катрина, а Катрина пък води правосъдни каузи да придобие цялостни права върху името на състава за свои планове. В тези правосъдни борби са намесени и много пари. „ Walking On Sunshine “ е образец за ария, довела до промени в целия витален статус на музикантите, които са я основали. Преди песента да стане шлагер, Катрина съчетава пеенето в групата с миене на чинии в американската база, където татко й служи. Когато шлагерът донася доходи на „ Katrina and The Waves “, певицата си купува нов автомобил и съумява да заплати първична вноска за дребна къща в Англия. „ Walking On Sunshine “ става част от няколко ранглисти с велики шлагери.

Тя е една от двайсетте най-популярни песни на XX век съгласно класацията на американската асоциация за авторски права ASCAP. А малкия екран „ VH1 “ я класира под номер 91 в класацията си от 2008 година със 100 най-популярни песни от 80-те години. Песента е включена в десетки реклами и филми. Сред нещата, които са били рекламирани с нея, има какво ли не - от медикаменти до памперси. Макар самичък да е създател на текста и музиката на „ Walking On Sunshine “, Кимбърли поделя приходите от правата с цялата група. И даже да нямат други шлагери, приходите от този шлагер им стигат да живеят добре и да създадат още шест албума. Според някогашен чиновник на компанията „ EMI “, която откупва правата за лъчение на песента за своя азбучник, всеки рекламодател е бил подготвен да даде сред 100 и петдесет и двеста хиляди $ за потребление на песента в рекламни клипове за интервал от една година.

След правосъдните разногласия от 1998 година, на певицата Катрина е отнето правото да получава отчисления от авторски права върху песента и тя може единствено да я извършва. Но и приходите от изпълнителски права също са задоволително положителни. Сред хората, правили версии на „ Walking On Sunshine “, е Dolly Parton (Доли Партън), която я включва в своя кънтри албум с кавъри „ Treasures “ от 1996 година. Друг прочут кавър е на „ Glee Cast “ („ Глий Каст “, актьорския състав на телевизионния сериал „ Glee “), който през 2010 година прави микс сред нея и „ Halo “ на Beyonce (Бионсе).

По мотив 25-ата годишнина от „ Walking On Sunshine “, през 2010 година е издадена актуализирана нейна версия. Малко по-късно излиза и концертен албум със остарели записи, където също е включена. Песента има версии още от 2004 и 2023 година. Днес Катрина продължава концертната си активност, а след доста несполучливи връзки с мъже, тя най-сетне се омъжва през 2008 година за фотографа Sher Harper (Шър Харпър), който става и неин управител.

„ Изпълнявах „ Walking on Sunshine “ толкоз доста години и в толкоз разнообразни страни, че това се трансформира в единствената константа в живота ми и единственото нещо, на което мога да разгадавам, че ще носи благополучие на мен и на другите. “ - споделя Катрина. Въпреки единствения си интернационален шлагер и неналичието на взаимни изяви напоследък, групата продължава да участва в известната просвета. Когато ураганът „ Катрина “ връхлита Съединени американски щати, доста от заглавията по вестниците употребяват името на групата като израз „ Katrina And The Waves “ (Катрина и вълните). Ураганът лишава живота на над 1200 души, доста оставя без домове, а на други предизвиква разнообразни вреди в регионите на Луизиана, Джорджия, Мисисипи и Алабама, оценени на общо 125 милиарда $. На този декор Катрина пожелава на хората да запазят позитивното в себе си и споделя, че ще се стреми посредством песента „ Walking On Sunshine “ да ги провокира по-често „ да вървят по слънчевите лъчи “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР