Католиците по цял свят се готвят да посрещнат Възкресение Христово.

...
Католиците по цял свят се готвят да посрещнат Възкресение Христово.
Коментари Харесай

Католическата общност у нас се готви за Великден

Католиците по целия свят се готвят да посрещнат Възкресение Христово. В Пловдивско, където е най-голямата католическа общественост у нас, през днешния ден е Велика събота. Във всички храмове се прави Света литургия, а кулминационната точка е довечера с Пасхално бдение.

За хората от село Житница подготовката за Възкресението стартира още с великия пост. За да се зарадват на празника в неделя, е значимо вярващите да са взели причестяване в неделните служби и да се молят, споделя отец Борис Стойков от храм " Света Богородица ".

" Истинската великденска наслада се изпитва от хората със мощна религия. Хора, за които Христос е значим. Тогава те най-много изпитват насладата от Възкресението ", показа отец Борис Стойков.

Съботното Пасхално бдение е най-важната Великденска литургия за католиците. По време на нея храмът е мрачен, а извън се пали огън. От него свещеникът възпламенява свещ, влиза вътре и възвестява Възкресението на Христос. По време на неделната празнична работа се благославя храната, която всеки носи у дома.

" На Великден е значима нашата религия във Исус, в този възкръснал Исус, спечелилият на злото, над гибелта, над проблемите и молим възкръсналия да усили нашата религия, да усили вярата във всички домове ", сподели сестра Светла от храм „ Света Богородица “.

Тази година по време на празника децата от всички енории в страната събират средства за градежа на учебно заведение и черква в Стара Загора. Учениците от Житница също са взели присъединяване.

" Събираме ги от началото на постната седмица ", изясни Иван Саравански.

" Великден е един от най-големите български празници, тъй като тогава Исус Христос е възкръснал ", сподели Любослав Павлов.

За присъединяване в благотворителната акция, децата ще бъдат наградени.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР