Като вестникар не ми е работа да се меся в

...
Като вестникар не ми е работа да се меся в
Коментари Харесай

Досиетата Х без извънземни в НОИ

Като вестникар не ми е работа да се меся в програмната скица, само че на националното радио май му е време да възвърне остарялата графа от соца „ Дела и документи ”. В нов, по-модерен и настоящ формат ​- „ Дела БЕЗ документи ”. Материал за поредицата ​- бол, из дебрите на пловдивското отделение на Национален осигурителен институт. 240 пенсионни преписки изчезнаха от архива там и потънаха в черна дупка, каквато не си показват в чиновническата вселена дори сътрудниците Мълдър и Скъли от „ Досиетата Х ”. При това без интервенция на извънземни. Но съвпаденията със сериала са главно в друга част - дали някой доста отвисоко не се пробва да прикрие нещо?

Шеста година ведомството се мъчи да потвърди отначало стажа на засегнатите и не съумява. Иска си назад непозволено взети съгласно него суми от пенсионерите.

Те на собствен ред го съдят. Едни по решение на магистратите са се отървали от дълга. Други са го върнали. Трети са останали изобщо без пенсия. И на обвиняванията на Национален осигурителен институт дават отговор с въпроса: Ако ние сме лъгали, на вас пък къде са ви документите, с които да ни разобличите?

Вече втори месец „ Марица ” пита всички страни по какъв начин по този начин и какво в действителност се е случило.

Търговско предприятие на Национален осигурителен институт дава отговор: Хората с изчезнали досиета са измамили при първичното пенсиониране и тогава вероятно са показали други бумаги. Вероятно в схемата са взели участие и наши чиновници, които сме дали на прокурор.

Прокуратурата споделя: Да, само че ние не намерихме доказателства, с цел да повдигнем обвиняване за закононарушение по работа и за занемареност.

Централното ръководство на Национален осигурителен институт предлага да изясни единствено какви ограничения са взети за бъдеще. За предишното мълчи. Впрочем - и за ограниченията.

Социалният министър Бисер Петков, който по времето, когато е открит казусът, е бил шеф на Национален осигурителен институт, се измъква: „ Не мога да разясня. Аз от 2 година не съм в Национален осигурителен институт ”. И щом му се напомни, че сега оглавява Надзорния съвет, прибавя: „ Надзорният съвет не се занимава с тези въпроси ”.

Като на публицист и елементарен жител може ли някой да ми изясни кой тогава се занимава с тези въпроси? Как ще се пенсионираме и дали в един миг няма да изчезнат до една всичките 97 страници в досието на какъв да е от нас? Как се опазват персоналните данни, когато документи за цялостен живот труд се придвижват без списък в чували от един адрес на различен? Как могат да изчезнат един камион бумаги и никой да не е отговорен? Кой ще откри дали пък не са унищожени преднамерено от някой, който с години е издавал документи за подправен стаж и след това е заличил следите?

И с цел да е напълно ясно - запитвам кой се занимава НЕ ФОРМАЛНО, а НАИСТИНА с възможни злоупотреби и схеми за източване, които ощетяват и държавния бюджет, и всички нас, които го пълним съгласно силите си с налози и осигуровки?

Ако фактически никой, с изключение на твърдоглави публицисти, „ не се занимава с тези въпроси ” и не може да даде отговор, значи по-важното запитване е друго: Как да имаме вяра на страна, която напълно се е отдръпнала от отговорностите си? Особено когато тоя филм го гледаме повече от 9-те сезона и 202-та епизода на „ Досиетата Х ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР