Като важна стъпка Европейският съюз (ЕС) и Съединените щати обявиха

...
Като важна стъпка Европейският съюз (ЕС) и Съединените щати обявиха
Коментари Харесай

Либерализъм или протекционизъм - ЕС и изкуственият интелект

Като значима стъпка Европейският съюз (ЕС) и Съединените щати оповестиха желанието си да изготвят непринуден кодекс за държание в региона на изкуствения разсъдък (ИИ) в границите на идващите седмици. Западните сътрудници показаха възприятие за необходимост да се обърне внимание на бързото развиване на технологията на ИИ, изключително в светлината на възходящото въздействие на Китай в тази област, съобщи профилираното издание за ИИ “City Life ”. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, след разисквания с представители на Европейски Съюз в Люлео, Швеция, акцентира нуждата от бързи дейности и посочи, че кодексът ще бъде отворен за всички страни със сходно мислене.

За постигането на тази цел специалистите от Европейски Съюз и Съединени американски щати ще си сътрудничат във връзка с стандартите за ИИ, инструментите за благонадежден ИИ и ръководството на риска. Европейски Съюз е в челните редици на създаването на разпореждания за ИИ, в това число разпореждания за възбрана на биометричното наблюдаване и обезпечаване на човешки надзор. Тези разпореждания обаче не се чака да влязат в действие преди 2025 година Западните сили са загрижени, че Китай, с неговите възходящи умения и подготвеност да изнася ИИ в властнически страни, може да откри световни стандарти без единството на Запада.

Липата на единение в Европейски Съюз за това какъв вид политика би трябвало да води съюзът във връзка с регулациите на ИИ пролича най-ярко през последните седмици от дейностите на двама висши чиновници на Европейската комисия в региона на цифровите технологии – Маргарете Вестагер, датчанка, чиято позиция е емблематична за политиката на пазарен демократизъм на Европейски Съюз, и Тиери Бретон, французин, олицетворяващ централистката политика на съюза, поддържана най-много от Франция. Двамата са в обществена борба за това кой дава отговор за ограничението на изкуствения разсъдък, осведоми „ Политико “. 

Сблъсъкът доби приключен тип този понеделник, когато Вестагер - изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия и ръководител на комисията „ Европа, готова за цифрова епоха “ и Бретон - комисарят по вътрешния пазар организираха брифинги във връзка на своите сходни старания: основаването на доброволни кодекси за практики в региона на изкуствения разсъдък, които да подбуден фирмите и другите западни държавни управления да последват образеца на Европа.

За Лагера Бретон това е по този начин нареченият Пакт за изкуствен интелект - изпитание за привеждане в деяние на части от Закона за изкуствения разсъдък на Европейски Съюз. Това широкообхватно законодателство ще забрани някои случаи на потребление на изкуствен интелект, ще ограничи някои " високорискови " приложения и ще наложи строги инспекции на метода, по който Google, Майкрософт и други създават нововъзникващите технологии. Има една спънка - той няма да влезе в действие най-малко още две години.

За Вестагер и нейните последователи става въпрос за непринуден кодекс за държание, ориентиран към генеративния ИИ като ChatGPT, който тя желае да създаде взаимно със Съединени американски щати, с цел да предложи набор от насоки на други западни държавни управления на плануваната през есента среща сред групата на водещите западни демокрации Г-7.

И двете звучат много сходно. Но Пактът за изкуствен интелект на Бретон е ориентиран към необвързващи правила единствено за Европа, учредени на идния Закон за изкуствения разсъдък. За разлика от него, Вестагер желае Комисията да концентрира силата си върху основаването на световни правила, отказвайки се от мисленето, насочено към Европейски Съюз, с цел да разшири обсега на Брюксел отвън неговите граници.

Според Вестагер планът на непринуден кодекс за държание за генеративния изкуствен интелект може да бъде направен " в границите на идващите седмици ", а окончателното предложение за сключване от промишлеността - " доста, доста скоро ", съобщи Ройтерс. 

" Всички знаят, че това е идващото мощно нещо. Така че през идващите седмици ще придвижим напред план на кодекс за държание в региона на изкуствения разсъдък ", сподели тя предходната седмица на последната среща на върха на Съвета за търговия и технологии ЕС-САЩ в Люлео, Швеция, и добави, че се надява " доста, доста скоро " да има дефинитивно предложение, което фирмите да могат да подпишат.

" Това е авансово [за Закона за ИИ], тъй като евентуално за някои от тях ще би трябвало да се приготвят ", сподели Бретон пред „ Политико “ на същата среща, като показа своя Пакт за ИИ като метод Европа да изпревари евентуалните вреди, породени от изкуствения разсъдък.

" Кодексът за държание е това, което се случва, тъй като, доколкото разбрах, концепцията за Пакта за изкуствен интелект е нещо, което ще се случи, откакто има политическо съглашение [в институциите на ЕС] по Закона за изкуствения разсъдък ", сподели Вестагер на същото събитие, което се организира два пъти годишно сред политици от Брюксел и Вашингтон и на което датчанката показа своя Кодекс за държание в региона на изкуствения разсъдък на Джина Раймондо, министър на търговията на Съединени американски щати.

" Няма да се изненадате, в случай че ви кажа, че считам, че конкуренцията е нещо хубаво. Тя държи всички нащрек, с цел да създадат най-хубавото, което могат ", сподели Вестагер, когато бе запитана за проектите на Бретон на брифинга в понеделник. " Също по този начин би трябвало да сме наясно с работата, която би трябвало да вършим, със дилемите, които ни се разпореждат - а на мен ми се разпорежда задачата за следващи дейности след срещата на Г-7. "

Вестагер и Бретон нееднократно са се сблъсквали по разнообразни въпроси - от напъните за възобновяване на цифровата конкуренция в Европейски Съюз до разпоредбите, които да оказват помощ на европейските производители на чипове и снабдители на облачни калкулации да се конкурират на международната сцена, както и по модифицираните закони на блока за обществените медии - за това кой в действителност дава отговор за европейската цифрова стратегия.

Датчанката, която в миналото беше безспорният престиж на цифровите правила, се оказа все по-встрани, откакто по-централизираният държавен метод към цифровия контрол, желан от Франция, набра мощ. Бретон, някогашен основен изпълнителен шеф в региона на телекомуникациите и киберсигурността с тесни връзки с Париж, се възползва от смяната напразно в Брюксел, с цел да се показа като същинския началник на Европа в региона на цифровите технологии пред Вестагер, която номинално е негов шеф.

" Аз съм изпълнителят ", сподели той в Швеция, заобиколен от висши помощници, до момента в който излагаше визията си за своите оферти за изкуствен интелект. " Моята работа е да се уверя, че всеки, който желае да влезе на вътрешния пазар, схваща нашите правила…Аз давам отговор за това “. 

В понеделник Вестагер и Бретон показаха на Брюксел своите оферти, които към момента са в начална фаза.

И двамата организираха брифинги за пресата, с цел да покажат за какво всеки един от тях е верният човек, който да разшири обсега на цифровите правила на Брюксел за изкуствения разсъдък, изключително когато става въпрос за така наречен генеративни услуги с изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google. 

Според Вестагер главният фокус на кодекса за държание би трябвало да бъде генеративният изкуствен интелект.

Бретон от своя страна разказа Пакта за ИИ като непринудено " антре ", което оказва помощ на фирмите, работещи с ИИ, да съблюдават правилото на Закона за ИИ сред момента на одобрение на правилника, което се чака да стане в края на 2023 година, и влизането му в действие, което може да стане чак през 2026 година

" Пактът за ИИ ще бъде изцяло координиран със съзаконодателите ", сподели Бретон. Подписалите го страни следва да се ангажират да съблюдават разпоредбите, съдържащи се в окончателния текст на акта, да вземем за пример по отношение на неразрешените и високорисковите използва на ИИ.

Бретон даже откри думи да похвали паралелните старания за " интернационален контакт " на Вестагер, само че загатна, че те не са доста повече от хубаво благопожелание. " Това, несъмнено, е върхът на айсберга от това, което вършим за Закона за ИИ и Пакта за ИИ. "

Вестагер и Бретон оповестиха своето настрана водачество в региона на ИИ по време на срещи с депутати от Европейски Съюз, американски публични лица и основни изпълнителни шефове на компании като OpenAI, основател на ChatGPT, и Гугъл.

Това стартира след срещата на Г-7 през април сред министрите на цифровите технологии на страните, към която Вестагер, представляваща Комисията, се причисли, с цел да разиска по какъв начин всички страни могат да се оправят по-добре с успокояването на публичните опасения по отношение на ИИ. След завръщането си в Брюксел, Бретон бързо разгласи своя Пакт за ИИ, единствено няколко минути след срещата си с основния изпълнителен шеф на Google Сундар Пичай. Вестагер последва обособената си среща с шефовете на същата компания с бързо известие, че ще разиска какво да се прави при срещата си с американските си сътрудници в Люлео.

Когато и двамата дойдоха поотделно на срещата на върха в Швеция предходната седмица, те горяха от неспокойствие да защитят своите дела. В диалог с кореспонденти след събитието Вестагер посочи нуждата от световен отговор на изкуствения разсъдък, и в този момент тя и други водачи от Г-7 са се заели с този въпрос. Вместо това Бретон се концентрира върху удвояването на личните старания на Европа, като предложи на други страни, които са подготвени да последват образеца на съюза, да се причислят към неговата законодателна политика. 

" Демокрацията би трябвало да покаже, че сме толкоз бързи, колкото и технологиите ", прикани датският политик. " Ако други желаят да се вдъхновят, несъмнено, те са добре пристигнали ", сподели Бретон във връзка с други държавни управления, които следват неговия образец с Пакта за изкуствен интелект.

Спорът е обвързван със съперничещи си тактики за Европа в региона на цифровите технологии - конфликт, който рискува да подкопае водачеството на блока, защото интернационалните съдружници се питат кой в действителност командва. Тъй като Съединени американски щати поддържат тактика за ИИ, ръководена от бизнеса, а Китай се стреми към по-голям надзор върху нововъзникващата технология, неспособността на Брюксел да приказва с един глас по тематиката може да сложи блока зад неговите геополитически противници.

Преобладаващото сега мнение в Брюксел, олицетворявано от Бретон, е, че наръчникът с правила на Европейски Съюз би трябвало да облагодетелства европейските компании пред останалите. Неговият Пакт за изкуствен интелект има за цел да накара софтуерните колоси непринудено да се причислят към идните правила за изкуствен интелект на блока. Французинът се показва за " решителен фактор " за това по какъв начин ще се ползват тези стандарти - и допуска, че само Европа би трябвало да бъде приоритет.

Вестагер възприема световна позиция, като е по-склонна да разреши на интернационалните компании да процъфтяват, стига да играят по същите демократични пазарни правила като европейските си съперници. За нейния непринуден кодекс за държание в региона на изкуствения разсъдък са известни малко детайлности, в случай че въобще има такива. Понастоящем проектът се състои от осведомителна записка от две страници, която тя персонално съобщи на американски чиновници предходната седмица. Но тя евентуално ще сътвори защитни огради към технологията, в това число по-голяма бистрота за това по какъв начин се създават моделите на ИИ.

" Това е европейско нещо. Това е световно нещо ", сподели Вестагер, когато беше запитана каква е разликата сред нейните оферти и тези на Бретон.

Има значение кой от двата метода ще надделее. Европа се надява да приключи своя Закон за ИИ до края на годината, като разпоредбите ще влязат в действие евентуално до 2026 година С подобен интервал от време, преди разпоредбите да станат използвани, чиновниците на Европейски Съюз признават, че в това време е належащо нещо, което да се оправи с евентуалните дефекти на ИИ.

Според Бретон това значи да се разпространява Европа, като се накарат софтуерните колоси да подпечатат Закона за ИИ на съюза. Вестагер също желае това, само че е по-отворена за работа с световни съдружници в конкуренцията за правила за ИИ, която по своята същина е международна.

Междувременно Сам Олтман, изпълнителен шеф на OpenAI, компанията, основател на ChatGPT, изрази песимизъм във връзка с Закона за изкуствения разсъдък, който Европейски Съюз приготвя. Наскоро Ройтерс цитира Олтман, който сподели, че, че OpenAI ще напусне Европейски Съюз, в случай че регулациите се окажат прекомерно тежки. Малко по-късно, посредством обществените медии, Олтман омаловажи опасенията за отдръпване, като написа, че OpenAI " в действителност желае да предлага услуги в Европа " и възнамерява да съблюдава Закона за изкуствения разсъдък.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР