Като цяло кампанията по розобера е слаба. Добивът от градините

...
Като цяло кампанията по розобера е слаба. Добивът от градините
Коментари Харесай

Между 20 и 40% по-ниски добиви от розовите градини

Като цяло акцията по розобера е слаба. Добивът от градините е с 20-40% по-нисък от упованията. Към момента резултатите са по-малки от това, което стопаните са заложили като планиран рандеман на база на грижата и средствата, които са вложили в градините си. Това е оповестил пред feremer.bg розопроизводителят Христо Николов. Той дефинира тази година като извънредно тежка. " Случиха се всевъзможни беди - суша, неприятни метеорологични условия, ниски нощни температури, слани, градушки, невиждана рецесия на пазара на работната ръка. Много нови градини ще компенсират загубите като общ размер произвеждане. Но в случай че 300 кг от декар е някакъв междинен рандеман за страната, тази година сме надалеч под него ", декларира производителят.

Влияние оказват и опитите на преработвателите да понижат себестойността на розовото масло. " Това неизбежно минава през понижаване на цената за изкупуване на розовия цвят. В момента всеки от нас се бори да минимизира загубите. В доста от стопанствата годината ще е с доста загуби ", споделя Николов.

Според него, в случай че страната подкрепя активността по подобаващ метод, розопроизводителите щели да съумеят да смъкват себестойността на продукцията. " Правейки това, цената, на която ще продаваме цвета на преработвателите, ще бъде преференциална и за тях, и за нас. Така те ще могат да подобрят цената на крайния артикул и да разширят международните пазари на българското розово масло ", счита Николов.

По неговите думи прекупвачите са звено в бранша, което прибира 20-30% от цената на розовия цвят. Ние би трябвало да работим в посока на обединяване на дребните ферми за сключването на директни контракти с преработвателите, предлага розопроизводителят.

" В момента дестилериите са декларирали цена в границите на 2,50 лева Предвид тежката акция, неприятните климатични условия и слабите резултати се надяваме на някаква приемливост от страна на преработвателите и поправяне на цената с 10-20% нагоре. При цена под 3 лева един аграрни собственик мъчно може да отгледа качествено насажденията си ", оплаква се производителят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР