Като цяло българската икономика има своите затруднения. Тя е част

...
Като цяло българската икономика има своите затруднения. Тя е част
Коментари Харесай

На 11 май стартира програма от 173 млн. лв. за микропредприятията

Като цяло българската стопанска система има своите усложнения. Тя е част от европейската, където се приказва за извънредно тежка криза. Дори в България тези ограничения да ги нямаше, ние щяхме да имаме проблеми, каквито ще има в целия Европейски Съюз. Вчера излезе прогнозата на Европейската комисия, която чака спад над 7,4% за българската стопанска система. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия министърът на стопанската система Емил Караниколов. 

" На 11 май би трябвало да стартираме 173 милиона лева от оперативната стратегия, която е единствено за микропредприятия с по-широк кръг на услуги. В момента в Министерството на стопанската система и с екипа на Томислав Дончев и Владислав Горанов създаваме и последваща процедура, която ще бъде за по-големи предприятия – над 100 милиона още веднъж ще имаме бюджет, скоро ще го обявим, там безвъзмездната помощ е и доста по-голяма. Разработват се и артикули в оперативната стратегия да се подкрепят и компаниите, които сега работят и желаят да назначават хора, с цел да станат по-иновативни, по-дигитални и по-конкурентноспособни на техните клиенти ", разясни министърът на стопанската система.  

По думите му, първоначално оживление на европейската стопанска система се чака след първите 6 месеца на годината, а в последните три месеца се чака да има завъртане на стопанската система, само че действително стопански напредък ще има чак през 2021 година.

" Имаме средносрочни и дълготрайни ограничения за справяне с рецесията. Дългосрочните са да върнем българската стопанска система там, където беше преди няколко месеца – стопански растеж, растеж на заплатите в двуцифрен размер последните три години ", изясни Караниколов. Според него главната цел е да се постигнат тези параметри, с които страната ни влезе в рецесията. 

Министърът разяснява и мярката 60/40. " Може би не е най-хубавият резултат 142 000 работни места, само че доста хора отричаха тази мярка, а тя ще даде резултат за към 150 000 индивида досега. Над 2000 компании към този момент са получили първата част от помощта - това са към 40 000 служащи ", разясни той.

" Голям стратегически вложител се чака след повдигането на изключителното състояние , той е към автомобилостроенето, само че не прави тъкмо коли. Това е компания, която от дълго време следи България ", изясни още Караниколов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР