Като се озовах там, не можах да повярвам, че това

...
Като се озовах там, не можах да повярвам, че това
Коментари Харесай

Нормата ни е 120 поста на ден

" Като се озовах там, не можах да допускам, че това въобще е допустимо. Получих нещо като културен потрес. Оруел към този момент го е описвал. Мислех, че става дума за антиутопия, само че в действителност то тъкмо по този начин работи ".

Това споделя пред Радио " Свобода " Сергей К., който е трол от Санкт Петербург. Съвсем до неотдавна той е работил за локалния клон на  - едно от подразделенията на съветската " фабрика за тролове ". Тя е финансирана от Евгений Пригожин - предприемач, непосредствен до Путин, който е притежател на компания за кетъринг.

Преди да постъпят на работа, бъдещите " тролове " са принудени да подпишат декларация за неразгласяване на това, което се случва в офисите на " организацията ". Но няколко души към този момент са нарушавали този стихотворец от тях ангажимент. През 2015 година Марат Буркхард, някогашен помощник на " фабриката ", описа на Радио " Свобода " по какъв начин е трябвало да написа в разнообразни конгреси мнения по заложени му тематики. След това още няколко души дадоха сходни изявленията. Една от тях е журналистката Людмила Савчук, постъпила там на работа, с цел да учи активността на пропагандаторите. Тя заведе дело против компанията и съумя да го завоюва.

Минаха няколко години, само че в работата на " фабриката " нищо не се е трансформирало, като се изключи че тя на няколко пъти си смени адреса и продължава да се уголемява.

Сергей К. се съгласи да опише за това по какъв начин през днешния ден работят троловете, които са дейни и в обществените мрежи на Радио " Свобода ". Той ни даде мостри от заданията, които " кремълските ботове " получават всекидневно, както и докладите - те са длъжни да попълнят таблици, в които пишат какъв брой коментара са разгласили в границите на всеки час. Част от тези материали има афектиран или непристоен темперамент - един от отделите на фабриката е профилиран в основаването на мемета, в които лицата на публицистите или на опозиционните политици се инсталират върху фрагменти от порнофилми.

- Сергей, за какво решихте да разкажете за работата си във " фабриката "?

- Обърнах се към вас, тъй като като опознах кухнята на държавната агитация от вътрешната страна, разбрах за какво ви запушват устата и ви хейтят. Те на всички места лъжат. Сега просто ми се повдига от телевизия, а и кармата ми е натоварена за три последващи живота.

- Как е проведена фабриката?

- Има доста отдели, във всяко помещение седят по към 15 души. Един отдел се занимава с YouTube, различен - с [руската обществена мрежа] " ВКонтакте ", трети - с " Facebook " и така нататък Всеки отдел си има началник. Нашият отдел научаваше от работния чат в " Телеграм " кои са терените, в които си коства да работим: RT, РЕН-ТВ, " Известия ", както и опозиционните " Новая газета ", Радио " Свобода ", даже и " Сталингулаг ", въпреки че там по принцип бързо блокират. На тези терени работихме от разнообразни сметки. За основаването на тези сметки има доста SIM-карти, която непрестанно се усилват.

- Много ли работехте в обществените мрежи на малките екрани?

- Да, от RT до канала " Домашний ". Вижте в RT какви са мненията за Запада - незабавно се схваща чие дело са. Влезте в групата на RT на която и да било обществена мрежа, те там по през целия ден се борят за Майка Русия. Под всяка вест - за ракетите, за Съединени американски щати, за Путин - на всички места са, като хлебарки.

- Освен отделите, които се занимават със обществените мрежи, какви други подразделения има?

- Има отдел, който събира бази данни: персонални файлове на неуместните, с компромати за всеки. Има лист със уеб сайтове, които, извинявайте за израза, би трябвало да се осират, там черешката са Радио " Свобода " и " Новая газета ". Използва се продукцията на специфичния отдел, който прави брутални мемета, в това число и нецензурен. Седят си момчетата, нижат ги тия мемета, след това ги пускат в общия работен чат, а оттова към този момент ние почваме да ги мятаме. За всичко си има отдели. Това е доста добре проведена конструкция. Просто главата ми не го побира с какви тъпотии се занимават хората там и за какви големи кинти.

- Колко души работят във " фабриката "?

- Не знам тъкмо, не съм бил във всички отдели, пък и те са в разнообразни здания. Не по-малко от 150 души са дневна промяна единствено в едната постройка. Ако ги гледаме като цяло, мисля, че са към хиляда души. Едни спускат данните, други ги разпределят по отделите, трети вършат оперативки, в които споделят кой с какви опорки би трябвало да работи и какво не трябва да прави, какво да се покрива, на какво да пада акцентът.

- Какви умения се изискват за постъпване на работа? И по какъв начин схващат, че не сте сътрудник на съперника?

- Аз минах през един тест, в който трябваше да скалъпвам мнения по избрани осведомителни мотиви. Тяхната работа по сигурност ме ревизира в базите данни. Попълнихме формулярите за работа и незабавно ме хвърлиха в дълбокото за мнения в групите на RT, " Известия ", РЕН-ТВ и сходните. Не е кой знае какво, седиш си и по 11 часа дневно пишеш едни и същи нелепости. Всички сътрудници работят на две смени - дневна и нощна.

- Трябва ли ви тапия, с цел да постъпите на работа?

- Не, тапия не са ми желали. Достатъчно беше да имам приблизително обучение и да съм образован. Там отиват най-различни хора. Има доста образовани - доктори на науките, има хора без висше обучение. Хората са с разнообразни интелектуални благоприятни условия, само че всички работят по заповед. Чертаят ти посоката, а ти си единствено реализатор, като оператор си.

- Не взимат ли единствено младежи?

- Не, дори има и пенсионери.

- И какъв брой е заплатата?

- Някои взимаха по 40 000 рубли (около 450 евро), а тези, които работиха повече и с повече старание - 45 000, 50 000 рубли (около 500 евро, 550 евро).

- По какъв брой коментара би трябвало да се пишат за една промяна?

- Нормата е към 120.

- Марат Буркхард разказваше, че един написа отрицателен коментар за нещо, а седящ до него трол написа нещо като опровергаване, с цел да може във форума да се сътвори усещане, че има същинска полемика. Тази процедура продължава ли?

- Да, от едни фалшив профили на нашата адвокатска фирма се пишеха компромати, а други фалшив профили парираха същите тези компромати. Един тип, кипеше бурна активност - с вярата, че потребителите ще погледнат мненията под новината.

- Вярно ли е, че във " фабриката " има най-строги ограничения за сигурност, че деликатно наблюдават да не проникне външен човек, че търсят внедрени сътрудници и че насърчават доносите против сътрудници?

- Вярно е. За доносите не мога да кажа, тъй като, доколкото си припомням, такива случаи не е имало, само че контролът върху техниката е безспорен. Анализират това, което пишат някои сътрудници.

- Как се ревизира качеството на работата?

- Всеки коментар (текстът и линкът) се вкарва в доклада на промяната и влиза в базата като таблица на супервайзера. Тоест, в случай че си написал коментар, кликаш на разширението, отваря ти се прозорецът с тематиките (Западът, медиите, опозицията и т.н.), избираш си тематиката и натискаш на " изпращане ".

- Има ли сигурен метод да се реши, че един коментар е писан точно от трол?

- Разбира се, не всеки пропутински коментар е писан от трол. Имаме си задоволително уверени хора, по този начин наречените патрЕоти. Ако подозирате, че си имате работа с трол, вижте му профила. По предписание троловете имат закрити профили - има опорка да са закрити. Троловете употребяват фотоси, откраднати от някого в [социалната мрежа] " Одноклассиники ". Крадат фотосите на същински хора, поставят им измислени имена, обръщат ги огледално, с цел да не може да се открият през [руската търсачка] " Яндекс ". Или някак обработват цветовете на фотографията - да вземем за пример вършат я черно-бяла, това също затруднява издирването й. Има едни момчета, които работят срещу " фабриката за тролове ", те обръщат огледално фотосите, намират оригинала в интернет и го пускат в мненията: " Виж, че си откраднал фотографията бе, глупак. Я да взема да му напиша аз на този човек и да му покажа твойта фотография. Защо не вземеш да обясниш кой си и какво правиш тука? "

- Имало ли е случаи, в които са протестирали хората, чиито фотоси са откраднати?

- И по-лошо от това е ставало. Писах един път коментар под пост на RT или на РЕН-ТВ и след това получих известие от едно момиче: " Откъде имате този профил? Това е профилът на сестра ми ". А аз и визия си нямах по какъв начин да й отговоря. Влязох й в страницата, отворих фотосите и разбрах, че това е в действителност сестра й, умряла неотдавна в злополука.

- А по какъв начин троловете са се сдобили с профила й?

- Просто са го откраднали. Това е призрачен сън, взимат профилите на умрели хора. Тогава за първи път усетих, че съм нагазил в мръсотия, още не мога да се очистя от нея.

- Вие от какъв брой профила работехте?

- От повече от 100. Когато ги премахваха, ми изпращаха други. Всеки профил си имаше своя тема. Не е разумно едно момиче да написа за контракта за ракетите със междинен радиус на деяние. Така че се взимат фотоси на всякакви мъже, на които на челото им написа, че са патрЕоти, и почват през тях да създават тематиката за оръжията. А момичето може да си работи по нещо, обвързвано с благоустройството. Тоест, стараят се да изобразяват действителни хора, само че в затворени профили.

- А профилите би трябвало ли да се попълнят с нещо за по-голяма меродавност?

- Профилът се счита за добър, в случай че в него са набутани всякакви другари, в случай че има фотоси, и то качвани не на една и съща дата, а през избрани интервали от време. Такива профили са скъпи. Тях гледат да ги употребяват деликатно, по този начин, че да не ги блокират.

- Навсякъде се блокират троловете. Непрекъснато ли се основават нови профили?

- Има уеб сайтове, които постоянно блокират. Когато правехме офанзиви, да вземем за пример, като в Радио " Свобода ", напряко ни се изпаряваха профилите. Нищо че работехме през VPN.

- Всички ли работят през VPN?

- Естествено. Пише, че коментарът е от Мозамбик, само че той в действителност е от Петербург.

- Всички прецизно ли съблюдават напътствията? Инициативата насърчава ли се?

- Може и креативен да се подхожда, само че след диалог със супервайзера. Ако имаш креативен капацитет - заповядай.

- Вашите сътрудници имаха ли подобен или просто си изкарваха промяната за 40 000 на месец?

- Различно беше. Имаше хора, които можеха да литнат от възторг, само че имаше и такива, които просто си изкарваха промяната, като разбираха, че се занимават с нелепости. Всякакви хора. Там съм срещал и хора, които бяха уверени, че казусът не е в това, че при нас всичко е наобратно, а че казусът е в Държавния департамент на Съединени американски щати и в окото в пирамидата.

- Имало ли е случаи на уволнени или осъдени поради политическа неблагонадеждност?

- Такова не съм виждал. Единственото, което можеха да ни създадат, е да ни оставят без премиални.

- Няма ли забрани за нещо? Поощрява ли се ненормативната лексика?

- С псувните можеш друго да си играеш, стига да не те блокират. При нас имаше хора, които не се притесняваха крепко да псуват.

- Това, че " фабриката " е в Петербург, отразява ли се на работата? Трябва ли доста да се написа на петербургски тематики и да се работи в локалните конгреси?

- Да, изключително за губернатор Беглов. Още като го назначиха, ни спуснаха куп опорки. Трябваше да описваме достиженията му, да описваме по какъв начин на всички места е бил сполучлив. Ако някой написа в интернет, че му е крива физиономията, трябваше да отговаряме: " Я се вижте в огледалото бе, индивидът работи, ние го ценим не поради външността му, а поради делата ". После в доклада трябваше да прибавяме този коментар като хаштаг " Беглов - осанка ". Защитавали сме мустаците на Беглов, писали сме с какво усърдие си ги подстригва. Веднъж взехме решение да проявим самодейност и да си поиграем с семейството му - споделя се Беглов, писахме, тъй като бързо бяга по всяка писта и на всички места съумява да се оправи. Но след това се оказахме пред отпор - споделиха ни, че се споделя Беглов, тъй като избягвал проблемите. И спряхме с тази опорка. Разбирате ли какъв брой неуместна, само че в това време мощна система е това? Просто полудявах от това по какъв начин е проведено всичко.

- Често прави усещане, че троловете нападат някакъв съответен пост.

- Да, нападна се по поръчка. Ако напишете нещо неловко за " готвача на Путин " [прякор на предприемача Евгений Пригожин], незабавно ще ви се изсипят тонове гадории. Почват да хвърчат мемета, закани - и във " ВКонтакте ", и в YouTube, и в инстаграм. Натрупали са си и профили, и патрони.

- Самият Пригожин идвал ли е в адвокатската фирма?

- Не, в нашия офис не е идвал, защо му е да наглежда робите? Идвал е единствено неговият асистент. Не мога да си спомня по какъв начин се споделя, само че също беше плешив, на 45-50 години. Всички се опасяваха от него, въпреки че нямаше от какво да ги е боязън, с изключение на от загуба на работното място.

- Вие по кое време разбрахте, че не желаете да се занимавате с това?

- В началото дори беше занимателно. Колективът се майтапеше със същия този Путин и всички разбираха глупостта на това, с което се занимават, на това лъскане на облика на властта. Но работата носи пари. То и лекарите, които работят с трупове, последователно стартират да се майтапят, да се отпускат, да разреждат ситуацията. След известно време стопирах да усещам напрежение, само че след това взе да ме гризе съвестта. Връщах се сдухан от работа. От скрупули и стрес се усещах претрупан, тръгвах си оттова все едно с мигрена. Но очевидно има някаква психологична отбрана, оргазизмът би трябвало някак да се охлажда, тъй че аз започнах по-често да се дръзвам на всичко това. Човек, който не е виждал по какъв начин работи това, мъчно може да си показа, че възрастни хора седят и се занимават с такива тъпотии.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР