Като се обърнаха към японското изкуство за създаване на триизмерни

...
Като се обърнаха към японското изкуство за създаване на триизмерни
Коментари Харесай

Нов захват за роботи повдига капка вода и товар, който е 16 000 пъти по-тежък от него

Като се обърнаха към японското изкуство за основаване на триизмерни изображения от хартия, учени създадоха здрави, само че деликатни захвати за роботи. Сега те могат деликатно да сгъват облекла, да събират водни капки и ултратънки микрофибри, да подвигат 16 000 пъти личното си тегло и да обръщат страниците на книги. Подобни качества ще бъдат потребни в доста браншове – от протезирането до хирургията и дълбоководните проучвания.

„ Трудно е да се създаде един-единствен мек манипулатор, който да може да борави по едно и също време с ултрамеки, ултратънки и тежки предмети, защото е належащо да се реализира баланс сред издръжливост, точност и акуратност “, споделя Ин Дзие от Университета на Северна Каролина, един от откривателите. -„ Нашият план реализира отличен баланс на тези характерности “.

С помощта на японското изкуство киригами инженерите по роботика са постигнали тази повсеместност, оповестява New Atlas. То съставлява прегъване на парче хартия и правене на сечения и дупки в него, с цел да се сътвори комплицирана триизмерна форма, като къща, цвете или животно.

„ Силата на роботизираните манипулатори нормално се мери във връзка с съотношението потребен товар/тегло “, споделя Ин. – Нашите хватове тежат 0,4 грама и могат да повдигат до 6,4 кг. Съотношението потребен товар/тегло е към 16 000. В комбиниране с характерностите на непорочност и точност, силата на манипулаторите демонстрира огромен капацитет за приложение “.

Според откривателите сходна продуктивност е разследване по-скоро от структурата, в сравнение с от избора на материали за захватите. С други думи, допустимо е те да бъдат направени от биоразградими материали, като да вземем за пример здрави листа. Като проява на метода те комбинират новите манипулатори с миоелектрична протеза, която обръща страници и откъсва грозде от лозата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР