Като се има предвид настоящата технологична динамика, можем да си

...
Като се има предвид настоящата технологична динамика, можем да си
Коментари Харесай

10 невероятни футуристични технологии, които са вече тук

Като се има поради актуалната софтуерна динамичност, можем да си представим бъдеще, изпълнено с революционни и вдъхновяващи технологии, които ще трансформират живота ни, само че какво ще кажете, в случай че ви кажем, че някои от тези футуристични технологии към този момент са прекрачили прага от екрана или страниците на научнофантастичните романи и са се трансформирали в действителност? В тази публикация ще разгледаме 10 футуристични технологии, които към този момент са действителност и незабелязано преобразяват света ни подобен, какъвто го познаваме.

От изкуствения разсъдък и роботиката до възобновимите енергийни източници и биотехнологиите – тези нововъведения ни оказват помощ да живеем по-устойчиво и да се свързваме по-ефективно. Затова дано дружно да изследваме тези вълнуващи и евентуално „ изменящи играта “ технологии и да забележим по какъв начин те оформят нашето бъдеще.

5G

Мобилните технологии означиха голям прогрес през годините. Голяма част от този прогрес е 5G – петото потомство мобилни мрежи, което превзема света. И по този начин, какво е толкоз ужасно в 5G? Като начало, тя 5G мрежата извънредно бърза, като може да се похвали с безпроблемен стрийминг, по-бързо евакуиране и по-добра съгласуваност в пренаселени региони.

Едно от най-значимите преимущества на 5G е нейната свръхниска инертност, което значи, че няма да има закъснение, когато употребявате приложения в действително време, като да вземем за пример онлайн игри или виртуална действителност. И това не е всичко. Технологията 5G също по този начин ще разреши на интернет на нещата (IoT) да разгърне цялостния си капацитет, създавайки свят, в който всяко устройство може да комуникира и да обменя данни безпроблемно.

Какви са някои от приложенията на технологията 5G? Е, опциите са безкрайни. Например самостоятелни коли, които могат да споделят между тях и с пътната инфраструктура, или отдалечени медицински съвещания, които разрешават на лекарите да диагностицират и лекуват пациенти от разстояние.

Като цяло, технологията 5G ще направи гражданска война в метода, по който се свързваме и поддържаме връзка, и нямаме самообладание да забележим какво ще ни донесе бъдещето.

Разширена действителност (AR)

Тази завладяваща технология съчетава виртуалния свят с действителния. Чрез наслагване на цифрова информация във физическата ни среда, разширената действителност (AR) може да усъвършенства прекарванията ни и да ги направи по-интерактивни и ангажиращи.

AR може да предложи напълно ново равнище на поглъщащи прекарвания за развлекателни, просветителни или работни цели. Тя също по този начин разрешава на потребителите да имат достъп до съответната информация в действително време, което улеснява навигацията и проучването на заобикалящия ги свят. Освен това разширената действителност може да обезпечи скъпа образна помощ в разнообразни браншове, като опазване на здравето, обучение и произвеждане. Възможностите са безкрайни, тъй че следете за новаторските способи, по които разширената действителност ще продължи да оформя нашия свят.

Блокчейн

Блокчейн е децентрализирана цифрова счетоводна книга, която разрешава на потребителите да записват транзакции и да споделят информация по сигурен метод и теоретично е устойчива на подправяне. Тя записва преводите на голям брой компютри, като обезпечава бистрота и сигурност без централен орган. Казано по-просто, тя е като автоматизирана банка с още по-голямо криптиране. Макар че, несъмнено, може да се употребява за доста повече от банкиране.

Какво прави блокчейн технологията толкоз неповторима? Първо, тя предлага нараснала сигурност заради децентрализирания си темперамент, което затруднява хакерите да манипулират данните. Освен това блокчейн може да усъвършенства прозрачността, защото всеки в мрежата може да преглежда и ревизира транзакциите. Тази технология също по този начин предизвиква успеваемостта и намаляването на разноските, като отстранява нуждата от медиатори в другите процеси.

Най-известното приложение на блокчейн са криптовалутите като биткойн, които употребяват технологията за сигурни и транспарантни цифрови транзакции. Потенциалът на блокчейн обаче се простира надалеч оттатък цифровите валути. Например при ръководството на веригата на доставки блокчейн може да се употребява за следене на продуктите от производителя до потребителя, като се подсигурява достоверността и качеството на стоките. Индустрията на опазването на здравето също може да се възползва от блокчейн технологията, като съхранява и споделя по сигурен метод медицинските досиета на пациентите, подобрявайки точността и достъпността на данните.

Квантови компютри

Квантовите компютри употребяват законите на квантовата механика за бързо решение на проблеми, които са прекомерно комплицирани за класическите компютри. За разлика от класическите компютри, които употребяват битове (0 и 1) за предпазване и обработка на данни, квантовите компютри разчитат на квантови битове или кюбити. Те могат да съществуват в няколко положения по едно и също време, което разрешава на квантовите компютри да правят комплицирани калкулации с невиждана скорост.

Най-значимото преимущество на квантовите компютри е голямата изчислителна мощност, с която разполагат. Въпреки че към момента е в начален етап на развиване, квантовата компютърна технология може да се употребява за решение на комплицирани проблеми и осъществяване на калкулации, които биха лишили на класическите компютри непрактично доста време. Тази технология също по този начин има капацитета да усъвършенства успеваемостта и точността на комплицираните калкулации, което ще докара до прогрес в области като криптографията, изкуствения разсъдък, метрологията и оптимизацията.

В сферата на криптографията квантовите калкулации съставляват забавно предизвикателство. В бъдеще те може да се употребяват за разтрошаване на актуалните способи за криптиране, което ще изисква създаването на по-сложни и сигурни техники за криптиране. В региона на откриването на медикаменти квантовите компютри биха могли да се употребяват за моделиране и разбор на комплицирани молекулярни структури, което ще разреши на учените да създават по-ефективни медикаменти.

Освен това квантовата изчислителна технология може доста да усъвършенства логаритмите за машинно образование и оптимизация, което ще докара до рационализиране на инструментите за взимане на решения и по-ефективно систематизиране на ресурсите. Със съзряването на тази технология тя ще разкрие нови благоприятни условия и ще подтиква напредъка в разнообразни браншове.

Интернет на нещата (IoT)

IoT – Накратко казано, става дума за устройства, които си споделят между тях, обменят данни и евентуално улесняват живота ни. Умопомрачително е какъв брой доста неща могат да се подобрят посредством IoT. Тази технология може да се употребява във всичко – от ежедневните домашен уреди до комплицираните промишлени машини. Системите с IoT събират, проучват и споделят данни в действително време, което разрешава по-добро взимане на решения, повишение на успеваемостта и възстановяване на потребителското преживяване.

Някои страхотни преимущества на IoT включват по-добра връзка сред устройствата, икономисване на време и сила, разкриване на проблеми, преди да са се трансформирали в такива и персонализиране на потребителското преживяване. Ако сте чували за интелигентни домове или фитнес тракъри, те са съвършени образци за IoT. Неговите широкообхватни приложения и преимущества трансформират IoT в основна част от нашето бъдеще, проправяйки пътя за новаторски решения на световните провокации.

Изкуствен разсъдък (AI)

Една от технологиите, които превзеха света е изкуственият разсъдък. Днес той е на всички места – употребява се за основаване на видеоклипове, изкуство, чатботове и други Технологията е обвързвана със основаването на машини, които могат да се учат и да вземат решения като хората. Невероятно е по какъв начин ИИ може да проучва големи количества данни, да вижда модели и да взема решение проблеми по-бързо от нас.

ИИ има доста преимущества, като да вземем за пример автоматизиране на повтарящи се задания, правене на точни прогнози и даже повишение на творчеството. Вероятно сте виждали ИИ в деяние, без даже да го осъзнавате. Помислете за Siri, Alexa или Гугъл Assistant – тези гласови асистенти употребяват ИИ, с цел да схващат и дават отговор на нашите поръчки. ИИ се употребява и в самостоятелните коли, здравната диагностика и основаването на персонализирани рекомендации за извършване на покупки.

Автономни коли

Автономните транспортни средства, известни като самостоятелни коли от дълго време са известна тематика в научната фантастика, само че през днешния ден те са действителност. С напредването на технологиите самостоятелните коли набират известност и имат капацитета да създадат гражданска война в транспортната промишленост. Технологията се състои в основаването на транспортни средства, които могат да се ръководят сами. Тези транспортни средства употребяват усъвършенствани датчици, изкуствен интелект и други системи, с цел да направляват, да вземат решения и да реагират на заобикалящата ги среда без човешка интервенция. В най-напредналата си фаза това е като да имаш персонален водач.

Включените технологии работят дружно, с цел да основат цялостна визия за заобикалящата автомобила среда, което разрешава на ИИ да взема осведомени решения на пътя. Предимствата включват опцията за понижаване на човешките неточности, което значи по-малко катастрофи и по-голяма сигурност. Освен това те могат да създадат шофирането по-ефективно, като понижат разхода на гориво и тапите.

Вече има някои впечатляващи образци в областта на самостоятелните коли, като системата Autopilot на Tesla или самоуправляващите се коли на Waymo. Тези пионери проправят пътя за превръщането на самостоятелните коли в норма. Въпреки че има няколко спънки, които би трябвало да бъдат преодолени първо, в това число по-сложното непрестанно картографиране, публичен песимизъм и нужда от ново законодателство и правни разпореждания.

Възобновяема сила

Технологията за възобновима сила употребява силата на естествените запаси като слънчева светлина, вятър, вода и геотермална топлота за произвеждане на електрическа енергия. Някои от най-разпространените технологии за възобновима сила включват:

Слънчева енергия Вятърна енергия Хидроенергия Биомаса и биоенергия

Възобновяемата сила е печеливша за всички, тъй като е устойчива, отделя по-малко нездравословни излъчвания и е по-евтина от изкопаемите горива. Използването на неизчерпаеми запаси като вятъра в новаторски технологии е „ смяна на разпоредбите на играта “ и ще изиграе огромна роля в основаването на по-зелено и по-устойчиво бъдеще за всички.

3D принтиране

То е известно още като адитивно произвеждане и е обект на необятно внимание поради капацитета си да революционизира метода, по който проектираме, сътворяваме и произвеждаме разнообразни обекти. Позволявайки лесното основаване на комплицирани структури и персонализирани дизайни, 3D принтирането дава голям свят от благоприятни условия.

Най-разпространеният тип технология за 3D принтиране работи посредством създаване на обекти пласт по пласт, като употребява материали като пластмаса, метал или даже живи кафези. За да се сътвори 3D обект, първо се проектира дигитален модел благодарение на програмен продукт за автоматизирано планиране (CAD). След това този дигитален модел се „ нарязва “ на тънки пластове и се изпраща на 3D принтера. Принтерът нанася материал пласт по пласт, следвайки цифровия проект, до момента в който обектът бъде приключен. Съществуват няколко метода за 3D принтиране, в това число:

Моделиране посредством разтопено отсрочване (FDM) Стереолитография (SLA) Селективно лазерно синтероване (SLS)

Всеки от тях употребява разнообразни техники и технологии. 3D принтирането има многочислени преимущества, в това число лесното персонализиране и нарасналата скорост при основаването на прототипи. Тази технология се употребява даже за създаване на цели къщи.

Нанотехнологии

Нанотехнологиите са вълнуваща област, която се занимава с манипулиране на материята на атомно и молекулярно равнище. Става дума за работа с необикновено дребни структури – от 1 до 100 нанометра. В този мащаб свойствата на материалите могат да бъдат изцяло разнообразни от тези в по-голям мащаб, което дава опция за нови и неповторими приложения.

Нанотехнологиите имат и многочислени евентуални и съществуващи приложения, в това число целеустремено снабдяване на медикаменти в медицината, по-бързи и по-енергийно ефикасни електронни устройства, усъвършенствани слънчеви панели и акумулатори за възобновима сила, филтриране на водата за по-чиста околна среда и леки и здрави материали за галактическата и автомобилната индустрия.

Заключение

Тези разнородни футуристични технологии към този момент са се трансформирали в част от живота ни. Станахме очевидци на възхода на изкуствения разсъдък, виртуалната действителност, самостоятелните коли, 3D принтирането, нанотехнологиите, възобновимата сила, нанотехнологиите, блокчейн и квантовите компютри.

Тези технологии имат необикновен капацитет да трансформират метода, по който живеем, работим и взаимодействаме със света към нас. Тъй като те не престават да се развиват и напредват, можем да чакаме, че ще играят основна роля в решаването на някои от най-належащите световни проблеми, като да вземем за пример изменението на климата, опазването на здравето и икономическото неравноправие. Освен това те ще открият нови благоприятни условия и промишлености, стимулирайки нововъведенията, икономическия напредък и основаването на работни места.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР