- Като санитар в плевенската морга Николай Антонов изнудвал близки

...
- Като санитар в плевенската морга Николай Антонов изнудвал близки
Коментари Харесай

Бащата, мамил с дарения за болното си дете, хванат с подкуп преди 5 г.

- Като санитар в плевенската морга Николай Антонов изнудвал близки на починали в произшествия.

- От юни 2018 година синът му Антонио не е ходил на процедури в Москва, само че в кутиите постъпвали пари за лекуването, твърди прокуратурата.

Николай Антонов, който присвои близо 111 хиляди лв. от дарения за лекуване на болен наследник, преди 5 година като санитар в плевенската морга е изнудвал жертви на произшествия и близки на починалите. Това разкриха от прокуратурата в Плевен.

Случва се на 25 май 2014 година Преди разсъмване джип се обръща в остарялото корито на река Вит в плевенското село Комарево. Мъж и жена се давят, другите двама мъже от колата съумяват да излязат от реката. Сигналът за случая постъпва в полицията в 4,30 ч. Спасители, пожарникари и служители на реда идват бързо до стопанския двор в Комарево, където е потопен джипът. Реката там е дълбока, прокопали са я строителни компании, с цел да вадят баластра. Екипите съумяват да изтеглят с трактор колата от водите. Удавниците - жена на 24 година и мъж на 36 година, са открити мъртви на задната седалка.

Докато криминалистите обясняват кой е бил зад кормилото, преди джипът да падне в реката, при брачната половинка на починалия отива санитар, който подвига труповете и ги кара в моргата в Плевен.

От дамата санитарят желае 3000 лв..

Обещава ѝ да убеди правосъдните медици да напишат в заключението си, че брачният партньор ѝ не е бил зад кормилото при рухването на джипа в дълбоките води. Обяснява ѝ: “Така ще заведеш правосъден иск и ще претендираш за кръвнина и застраховка. 3-те хиляди лв. ще разпределим сред 3-ма правосъдни специалисти ”.

Рекетираната жена съумява да събере едвам 500 лв. и се обажда в полицията. Санитарят е задържан, до момента в който получава 500 лв. рушвет от вдовицата. Полицаите поставят белезниците на Николай Антонов в мига, когато прибира белязаните банкноти на оживена улица в Плевен.

Според материалите от прокуратурата при разпита Антонов признава, че през ноември 2013 година взел 4000 лева от аварирал водач, с цел да го изкара почтен
с експертиза. През април 2014 година пък измъкнал 160 евро от джоба на украинец, потърпевш тежко в намачкана кола до Плевен. Чужденецът по знамение оживял и се оплакал за кражбата в полицията. Притиснат от проверяващите, Антонов върнал парите.

Съдебните лекари изобщо не подозирали, че санитарят изнудва жертвите на произшествия и околните на починалите, настояват от прокуратурата.

“Правих го поради двете си заболели деца ”, разкая се по-късно пред “24 часа ” Антонов. Преди дни Плевенската районна прокуратура повдигна против 46-годишния Николай Антонов 2 обвинявания - за корист с доверие и за машинация. Той е получил близо 111 хиляди лв. от дарителска акция за лекуване на болния си наследник Антонио. Вместо да отвори дарителска сметка и през банка да събира парите за лекуване на детето си, болно от церебрална парализа, Антонов сложил кутии за дарения из страната. “От май 2016 до ноември 2018 година има фактури за обменените монети, събрани от дарителските кутии в цялата страна. Фактурите са за 110 800 лева Тази сума обаче не е постъпвала в дарителската сметка на Антонио. Има данни, че част от тези събрани от хората пари бащата е харчил за покупка на парцели, за ремонт на фамилната къща и прочие ”, изясни говорителката на Плевенската районна прокуратура Добринка Матеева.

“Съдебносчетоводна експертиза ще търси дали приходите на фамилията покриват разноските му ”, посочи тя.

“Не се знае нищо за покупка на парцели. Няма по какъв начин да се разбере, защото документите се води в Агенцията по вписванията. Видим е обаче ремонтът на къщата - поставена е дограма, а извън е облепена с камъни. По-рано Антонов караше фолксваген, след това смени колата с ауди, евентуално втора ръка. Промени се и държанието му - виждахме го да пазари нашироко

в магазините. Откъде идват парите - надали от заплатата на санитар. Съпругата му не работеше, отдадена напълно на грижата за 2-те заболели деца. Синът Антонио към този момент е пълновръстен, по-малката щерка Елеонора е със същата диагноза, само че в по-лека степен, тя е ученичка. Чу се, че майката е тръгнала на работа, само че къде и дали още се труди, не ни е известно ”, разказват анонимно хора от Горна Митрополия.

Преди Антонио е имал дарителска сметка и с парите от нея е пътувал до Москва за присаждане на стволови кафези. От 2015 година “24 часа ” отразяваше благотворителните изяви, които събираха средства и ги превеждаха в сметката на 15-годишния тогава Антонио, възпитаник в професионалната гимназия по превоз в Плевен. По това време той се нуждаеше от 105 хиляди евро за присаждане на стволови кафези в Москва съгласно известията на татко му в медиите.

“От юни 2018 година Антонио не е ходил на процедури в Москва. Кутиите обаче са останали да събират дарения ”, съобщи Добринка Матеева.

Разплитането на измамата стартира след тъжба на Николай Антонов, че от къщата му в Горна Митрополия са откраднати монети от дарителниците и преносим компютър с скъпа здравна документи - схемата за лекуването на Антонио в Москва. Според Антонов кражбата станала вечерта на 30 декември 2018 година, до момента в който фамилията отсъствало. Неизвестни прескочили гаражна врата, промъкнали се около кучетата на двора и отнесли торбите с дарения, събрани от кутиите в последния работен ден. “Липсват към 1500 лв. на монети ”, пресметна тогава той. “Никой в Горна Митрополия не е видял, нито чул нещо подозрително. За обира научихме от тв репортаж ”, настояват локални.

“Още не се знае дали в действителност е имало кражба в къщата на Антонови. Но след сигнала полицията стартира инспекция на кутиите за дарения в цялата страна. Тогава Антонов си е прибрал 141 кутии ”, сподели прокурор Матеева.

На 19 юни рано сутринта профилирани полицейски сили от Плевен претърсват дома на Антонов в Горна Митрополия. Като материални доказателства са конфискувани 141 кутии, пригодени за дарения, машини за рязане и прегъване на ламарина, купени с парите, добити от измамата, както и документи и движимости, свързани с следствието.

Антонов в началото е арестуван за денонощие. Вече е в пандиза в Плевен за изтърпяване на 4 месеца ефикасна присъда поради опит за машинация. Преди време като санитар в плевенската морга той се показал за правосъден доктор и заречен подправена правосъдна експертиза. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР