Като общо правило, ако искате да видите нещо, имате нужда

...
Като общо правило, ако искате да видите нещо, имате нужда
Коментари Харесай

Квантовата физика позволява да видим неща, без да ги гледаме

Като общо предписание, в случай че желаете да видите нещо, имате потребност от светлина. Ето да вземем за пример, вие четете този текст сега, с помощта на светлината от вашия екран, която се насочва към ретината ви, преобразува се в електрически сигнали и се изпраща до оптичния нерв, с цел да може мозъкът ви да ги интерпретира като куп думи и изображения.

Но какво ще стане, в случай че можете да видите нещата без цялата тази процедура? Може да звучи налудничаво – може би даже да опонира на самото определение за виждане – само че с помощта на странния свят на квантовата механика, в действителност е изцяло допустимо.

„ От самото начало на квантовата механика стремежът да се схванат измерванията в този нов свят е богат източник на интелектуално обаяние “, отбелязва нова публикация, оповестена този месец.

„ Измерванията без да се взаимодейства с измервания детайл принадлежат към един предполагаем клас на квантовите проби, където се дефинира дали едно събитие съществува (например, дали избрана цел участва в област от пространството) “, изяснява той. „ Задачата ни бе да определим съществуването на микровълнов подтик по този начин, че в края на това установяване детекторът да не е всмукнал необратимо въпросния подтик. “

Ако успее, екипът на университета Аалто зад новата публикация няма да е първият, постигнал сходно достижение – в действителност техният опит се основава на различен, в началото осъществен от Антон Цайлингер, един от носителите на Нобелова премия за физика за 2022 година Но има една основна разлика: Цайлингер работи с лазери и огледала, а не с микровълни и свръхпроводници.

Поради тази причина „ трябваше да приспособяваме концепцията към другите пробни принадлежности, налични за свръхпроводящи устройства “, изяснява в изказване съавторът на проучването Георге Сорин Параоану. Вместо светлинни частици, екипът употребява особено модифицирани трансмони – тип свръхпроводящ кюбит, планиран през 2007 година – за разкриване на съществуването на микровълнови импулси.

„ Ние трябваше да променим общоприетия развой за невзаимодействие по решителен метод: добавихме още един пласт на „ квантовост “, като използвахме по-високо енергийно равнище на трансмона “, споделя Параоану. „ След това използвахме квантовата кохерентност на получената система от три равнища като запас. “

„ Квантовата кохерентност “ се отнася до това съответно свойство, което прави квантовата механика толкоз объркваща. Това е известният абсурд на котката на Шрьодингер: способността на обектите да заемат две разнообразни положения по едно и също време – макар че съгласно разпоредбите на класическата физика това би трябвало да е невероятно. Квантовият свят обаче няма такива проблеми със суперпозициите – и екипът съумява освен да работи с този резултат, само че и да го употребява в своя изгода.

Експериментът бе сполучлив – и теоретичните модели удостоверяват резултатите. „ Също по този начин демонстрирахме, че даже микровълнови импулси с доста ниска мощ могат да бъдат открити дейно благодарение на нашия нов развой “, добави Шрути Догра, съавтор на публикацията.

Всичко това може да ни накара да си кажем, „ добре, това е доста отлично и прелестно, само че не звучи като да има някакво необикновено приложение “. Но ето, че има: този резултат има приложения, които са доста по-широки от просто сладка дребна проява на квантовата механика.

„ В квантовите калкулации [в един квантов компютър] нашият способ може да се приложи за диагностициране на положения на микровълнови фотони в избрани детайли на паметта “, показва Параоану. „ Това може да се преглежда като високоефективен метод за добиване на информация, без да се нарушава действието на квантовия процесор. “

Междувременно екипът към този момент преглежда спомагателни последствия от своите открития: приложения като съпоставителна връзка – т.е. връзка сред две страни, в която не се трансферират физически частици – и съпоставително квантово пресмятане, при което изчисленията могат да дадат резултати без самия компютър да се задейства.

Ако това ви звучи необичайно или безсмислено, не грешите. Но в квантовия свят този тип умопомрачителни концепции в действителност са просто напълно общоприети неща.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР