Като няма път, ще го прокарваме. Вървим към свободния свят,

...
Като няма път, ще го прокарваме. Вървим към свободния свят,
Коментари Харесай

Какво ни донесе демокрацията - поглед на Васко Кръпката и Михаил Вешим

„ Като няма път, ще го прокарваме. Вървим към свободния свят, към страните, към които сме се стремили, когато бяхме затворени. “ Това сподели пред БНР на днешната годишнина – 10 ноември, Васил Георгиев - Васко Кръпката, фронтмен на „ Подуене блус бенд “.

От 10 ноември 1989 година Васко Кръпката помни по какъв начин е карал такси и когато чул за рухването на Живков, не повярвал. С песента „ Комунизмът си отива “ по това време той печели мигновено известност.

 Васко Кръпката с текста на песента „ Урок по „ кръпка “ блус – карай както знаеш... “, написана от Кирил Калев Снимка: Здравко Петров

„ Пропуснахме ченгетата да наложат това мислене – надали не за провален преход, че нищо не става, ходихме по манифестации и нищо не стана. Това публично мнение, което в действителност е доста значимо. Когато падна Берлинската стена и към този момент им трябват гласоподаватели на злите сили, трябват им хора, които да гласоподават за тях и те се ги възпитават по някакъв метод. Те съумяха, аз им пиша шестица на всички ченгета, че съумяха да наложат едно такова мрънкащо, мрънкофонско мислене – че нищо не се е случило. А в действителност се случиха толкоз хубави неща. Това ми е болката – хората се усещат предадени, продадени, а не е по този начин “, акцентира той в предаването „ Преди всички “.

За писателя сатирик Михаил Вешим смяна се е случила. По думите му можем да приказваме, пишем, пътуваме свободно.

„ Ако би трябвало да се връщаме и в случай че би трябвало отново отначало да вършим гражданска война, нежна, ми се желае да не е чак толкоз нежна. Трябваше тогава да бъдат изчистени по някакъв метод тия структури на Държавна сигурност. Непроведената в България лустрация попречи доста на прехода . Ченгетата влязоха в икономическата власт, те станаха хората с парите и започнаха да манипулират и публичното мнение “ разяснява Вешим. Той е безапелационен, че пътят е един – „ напред към нормалността “, от която обаче сме надалеч.

 Михаил Вешим Снимка: Ани Петрова

„ Понякога се полъгваме по външни резултати. Много постоянно се лъжем. Много постоянно чакаме спасителя . Никой няма да пристигна да ни избави извън. Самите ние би трябвало да се променяме и да мислим с главите си, като избираме. Това, че множеството наши сънародници мислят, че някой ще пристигна и ще ни оправи и от един човек зависи всичко, не е добре. Толкова пъти се опарихме през годините на прехода и видяхме, че не е въпрос до личността. Въпросът е до цялостния нрав на хората “, счита Михаил Вешим.

„ Хората доста настръхнаха към този момент и не им е до музика. И се избират едни мачовци да ни ръководят “, уточни още Васко Кръпката. Според него силата от площадите на 1989-90 година съществува и „ неслучайно я плюят 32 години, тъй като ги е боязън от тази сила “. Музикантът прикани да бъдем по-позитивни, „ тъй като човек каквото търси, това намира “.

Михаил Вешим изрази вяра, че хората няма „ да се люшкат и да имат вяра на следващите спасители “, а ще имат повече религия в себе си и личните си сили.

„ България е страна с огромни благоприятни условия. “

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.  

Снимки: БНР
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР