Като най-могъщия човек на планетата Джo Байдън обикновено седи отпред

...
Като най-могъщия човек на планетата Джo Байдън обикновено седи отпред
Коментари Харесай

Защо Байдън беше сложен на седмия ред на погребението на кралицата

Като най-могъщия човек на планетата Джo Байдън нормално седи начело и в центъра на всяко събиране на международни водачи. Но не и когато става дума за английския кралски протокол, написа през днешния ден лондонският „ Телеграф “. Президентът и първата дама на Съединени американски щати бяха настанени на много задни места – на седмия ред в обратна посока в южния трансепт на Уестминстърското абатство, написа Българска телеграфна агенция.

Това диктува протоколът на погребението на починалата кралица, показва вестникът и изяснява: политическите ръководители на страните от Общността на нациите (преди – Британска общност) са нагоре по сан от останалите водачи, без значение от тяхното значение. Така че Байдън се озова на 14-ия ред и на девет реда зад премиера на Канада Джъстин Трюдо. Така че от тази позиция международният ред може от време на време да се обръща наобратно, установи " Телеграф ".

Имаше и други неловки обстановки, продължава изданието. Испания бе възмутена, че нейният компрометиран някогашен крал Хуан Карлос, отдалечен братовчед на Елизабет II, освен че беше поканен, само че и седеше до сина си крал Фелипе – първи случай, когато двамата бяха фотографирани дружно на обществено място, откакто остарелият крал отпътува в заточение. Байдън бе тъкмо зад полския президент Анджей Дуда и един до друг пред чешкия министър председател Петър Фиала.

За разлика от задното място на Байдън всичките шестима живи някогашни министър председатели на Обединеното кралство седяха на почетни места, дружно със съпругите си. През царуването на Елизабет II са се сменили 15 министър-председатели от първия Уинстън Чърчил до последния Лиз Тръс.

В края на погребалната гала ръководителите на страните от Общността на нациите потеглиха към замъка Уиндзор за работа в по-тесен кръг в параклиса „ Сейнт Джордж “. Протоколът още веднъж не разреши наличието на Байдън и до момента в който кортежът с тленните осанки на кралицата наближаваше Уиндзор, той към този момент летеше към Съединени американски щати. За най-малко една заран Байдън разбра какво значи да си маловажна персона на международната сцена, заключава делничното издание на лондонския „ Телеграф “.

„ Гардиън “ също отбелязва една леко неловка обстановка, обвързвана с шестимата живи някогашни министър председатели: Джон Мейджър, Тони Блеър, Гордън Браун, Тереза Мей, Дейвид Камерън и Борис Джонсън. Последните трима – Мей, Камерън и Джонсън – дойдоха първи за церемонията, само че трябваше да чакат своите прародители, с цел да се подредят по последователен ред. Изданието акцентира, че наличието на държавното заравяне на заместник-председателя на „ Шин Фейн “ Мишел О’Нийл е знак доколко нейната партия се е сближила с английския кралски двор.

Австралийският „ Сидни морнинг хералд “ оповестява, че в катедралата „ Свети Андрей “ в Сидни нощес са се събрали хора, с цел да следят на огромен екран телевизионно предаване на церемонията в Лондон. Подобни групови гледания е имало в постройката на държавното управление в Канбера и на Площада на федерацията в Мелбърн, както и на други места. В продължение на час и половина преди да стартира предаването на церемонията в англиканската катедрала „ Свети Андрей “ бяха изпълнявани тъжни химни, отбелязва вестникът.

„ Канбера таймс “ акцентира, че близо четири милиона австралийци са гледали по малкия екран погребалната работа за Елизабет II, обаче повече от половината от популацията на Австралия счита, че страната би трябвало да стане република. Вестникът се базира на оповестени през днешния ден резултати от социологическо изследване, съгласно които 45% от жителите на страната континент поддържат смяна в конституцията. Около 50 против 50 на 100 е разделянето по въпроса дали крал Чарлз III би трябвало да бъде държавен глава, като поддръжката за републиката измежду мъжете (52%) е по-голяма, в сравнение с при дамите (35%).

Канадският „ Отава ситизън “ написа, че на възпоменателната гала в катедралата „ Крайст чърч “ в Отава е било маркирана отдадеността на починалата английска кралица към обичаната ѝ Канада, само че са били приети и греховете на монархията през колониалното минало на страната. Церемонията бе предшествана от церемониал на бойци, матроси и летци, предвождан от чиновници на Кралската канадска конна полиция с широкополи шапки и червени мундири. Парадът мина по звуците на гайди и екотите на 96 топовни гърмежа, на колкото години бе починалата Елизабет II.

Вестникът показва, че кралицата е посещавала Канада 22 пъти – повече в сравнение с всяка друга страна - и цитира думи на експремиера Брайън Мълрони, че тя е държала със здрава ръка конституционната монархическа система на ръководство. Според него тази система може да наподобява архаична за някои, само че за преобладаващото болшинство канадци ролята на монархията и изключително ролята на починалата кралица през 70-те години на трона е „ безусловно нужна “. Мълрони посочи, че жестокостите против туземното население на Канада са дело на предходни монарси, до момента в който Елизабет II „ със своето положително сърце “ е отхвърлила действителностите на предишното.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР