Като лекар и като родител съм щастлива, че се забранява

...
Като лекар и като родител съм щастлива, че се забранява
Коментари Харесай

Лекар: Те са по-вредни са от цигарите

Като доктор и като родител съм щастлива, че се не разрешава използването на нагреваеми тютюневи произведения с аромати и усети “. Това сподели доктор Рада Прокопова, шеф на кардиологичното поделение в болница " Св. Анна “, в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “.

Припомняме, че на 13.12.2023 година Народното събрание забрани предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи произведения с разнообразни аромати и овкусители. Забраната влиза в действие от 1 януари. Тя не важи обаче за бездимните електронни цигари. " Тази възбрана е моя идея “, сподели Прокопова.

" Да се популяризират и продават устройства, които съдържат както никотин, по този начин и овкусители, които вършат устройството още по-привлекателно, е безусловно неправилно. Много съм удовлетворена от решението освен като доктор, само че и като родител и уверен непушач “, безапелационна е Прокопова.

Има доста доказателства, че тези устройства са по-вредни от цигарите, разясни тя. " Никотинът в тях е толкоз, колкото и в цигарите. Тези субстанции, които в допълнение се влагат за мирис, са извънредно токсични – предизвикват стихия от кислородни радикали, тъй като са мощни окислители. Те са причина за напредване на атеросклерозата. Има доста токсични реакции против овкусителите. Предпоставки са за насърчаване на алергия. Тези устройства са с нагряване, а то в допълнение унищожава химикалите и ги прави още по-канцерогенни и алергогенни “, разясни експертът.

Единствената щета, която липсва при тези устройства, е вредата от катрана, който отсъства от тях, сподели още доктор Прокопова. " Вредите от овкусителите и веществата, слагани за мирис обаче, е доста огромна. Всяка приложимост на никотин не е целесъобразна, само че като реалист с над 30 година стаж доста добре знам, че пристрастеният пушач не може да се откаже от никотиновото произведение елементарно и по тази причина прибягва до така наречен вейп устросйтва “, обясни Прокопова.

Сладостта на така наречен вейп е мерител за тяхната вредност. Колкото по-сладко и хубаво мирише устройството, толкоз по-вредно е за организма, безапелационна е доктор Прокопова. " Лимон 46%, грейпфрут 56%, кафе – 58%, мед – 67%, дъвка – 76% наслада “, цитира тя разбивка на вредата от всеки обособен усет и мирис. Колкото са по-сладки ароматът и усетът на устройството, толкоз по-ускорено се разрушават свободните радикали в него и толкоз по-зле въздейства то на тялото ни, сподели още Рада Прокопова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР