Като израз на желанието за стратегическото партньорство с американската компания

...
Като израз на желанието за стратегическото партньорство с американската компания
Коментари Харесай

Питаме САЩ за купуването на още 8 самолета F-16 и оборудване

Като израз на желанието за стратегическото партньорство с американската компания „ Локхийд Мартин “ в дълготраен проект Министерството на защитата е изпратило писма-заявки, свързани с изследване на благоприятни условия за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70. Освен за тях питаме и за нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично съоръжение в подтекста на плановете за рационализация на Въоръжените сили на България.
Това оповестяват от държавната пресслужба след среща на премиера Бойко Борисов с посланика на Съединени американски щати у нас н.пр. Херо Мустафа и представители на американската компания от която България закупи бойни самолети за 2,2 милиарда лв., платени вкупом.

„ Разглеждаме подписаното Рамковото съглашение с „ Локхийд Мартин “ като доста потребен инструмент за реализацията на индустриалното съдействие по линия на F-16 Block 70, което ще способства за дълготрайното икономическо развиване и за конкурентоспособността на страната ни в тази сфера “, е изтъкнал министър председателят Бойко Борисов. Той е бил безапелационен, че с помощта на договореностите ще се внедри „ неповторимо за страната ноу-хау “ в българската промишленост, която развива активност в региона на сигурността и защитата.

„ Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е единствено покупка, а израз на желанието на България за необратима рационализация на въоръжените й сили за реализиране на действителна оперативна съгласуемост с останалите страни членки на НАТО “, е споделил още министър председателят.

Борисов е удостоверил, че българското държавно управление е осигурило към този момент финансиране в размер на 300 млн. лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите 100 млн. лева са отпуснати през август от бюджета на Министерството на защитата.

Тепърва ще бъде създавана работна група за обмисляне на ефикасното осъществяване на дейностите по Рамковото съглашение. В нея ще вземат участие представители на Министерството на стопанската система, Министерството на защитата и „ Локхийд Мартин “, излиза наяве от информацията на Министерски съвет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР