Като горди собственици на куче, винаги сме вярвали, че животинчето

...
Като горди собственици на куче, винаги сме вярвали, че животинчето
Коментари Харесай

Кучетата и как ни помагат да бъдем по-здрави и по-щастливи

Като горди притежатели на куче, постоянно сме вярвали, че животинчето ни някак си съумява да ни направи освен доста много по-добри и виновни, само че и ни кара да се усещаме доста по-здрави и доста по-щастливи.

Е, става известно, че освен ние имаме вяра в това, а даже и учените откриват редица изгоди, на които се радваме като притежатели на домакински любим, пишат от Popsugar. Ето няколко подкрепени с доказателства проучвания, които удостоверяват, че без да си даваме сметка, нашите животинки са тъкмо това, което ни би трябвало, с цел да бъдем в по-добро физическо и психическо положение.

Повдигат настроението ни

Изследователи от Университета на Мисури-Колумбия откриват, че времето, което прекарваме с нашето куче, предизвиква отделянето на хормони, които ни карат да се усещаме добре.

Проучването разкрива, че серотонинът - химикалът, който поддържа салдото на настроението, се усилва, когато човек взаимодейства с кучето си. А са нужни са единствено няколко минути, с цел да стартират да се освобождават тези хормони.

Засилват връзките

Връзката, която изпитваме, когато се взираме в очите на на нашето кученце, е доста по-силна, в сравнение с сме предполагали. Изследване, оповестено в Hormones and Behavior, открива, че притежателите и кучетата, които постоянно се взират в очите на домашния си любим, който им отвръща с отдаденост и обич, имат по-високи равнища на окситоцин (известен още като хормон на гушкането) в урината си, в сравнение с притежателите на кучета, които нямат такава връзка с домашните си любимци.

И да, това е същият хормон, който се задейства, когато държим бебето си в ръце. Не е чудно, че някои хора назовават ​​кученцата си " космати бебета ".

Намаляват риска от сърдечни болести

Кучетата евентуално могат да ни оказват помощ за удължение на живота ни (и несъмнено да подобрят здравето ни). Изследователи от Мелбърн, Австралия, откриват, че притежателите на домашни любимци имат по-ниско кръвно налягане и занижени равнища на холестерол от хора, които не имат домашни любимци. И това е без значение от навиците им, като пушене, диета или показател на телесната маса.

Притежанието на куче може да ни помогне за понижаване на сърдечно-съдовия риск и поради физическите интензивности, свързани със наложителните разходки и игрите.

Поддържат ни във форма

Като стана въпрос за физическа интензивност, изследване, извършено от откриватели от Университета на Мисури, открива, че притежателите на кучета са доста по-фокусирани и виновни към разходките си с животното от тези, които се схващат за разходки и спорт с други хора.

Може би по тази причина притежателите на кучета са с 34 % по-склонни да реализират своите фитнес цели, сочат данните от друго изследване, оповестено в Journal of Physical Activity and Health.

Намаляват равнището на стрес

Изследване, оповестено в Psychosomatic Medicine, демонстрира, че когато хората би трябвало да се оправят с сложна и стресираща задача, те имат най-ниско равнище на стрес и най-бързо се възвръщат, когато го преодоляват с домашния си любим.

Дори половинката им или другар не им влияят по този начин мощно, както домашният любим. Защо това е по този начин? Изследователите имат вяра, че се дължи на обстоятелството, че за разлика от хората, кучетата в никакъв случай не ни съдят, каквото и да създадем.

Помагат ни в битката с болката

Според изследване, оповестено в Pain Med, 34% от пациентите, страдащи от фибромиалгия (заболяване, при което се изпитват мускулни, ставни болки и хронична умора) оповестяват за облекчение на болката, съпроводена с по-малка отмалялост и по-добро въодушевление, откакто са прекарали единствено 10 до 15 минути с лечебни кучета, спрямо пациенти със същото заболяване, които просто са седели в чакалнята.

В друго изследване на откриватели на Loyola, 28% от пациентите, които са претърпели интервенция за промяна на ставите, се нуждаят от по-малко болкоуспокояващи, защото имат ежедневни визити от лечебно куче спрямо тези, които не получават обич от кученце.

Правят ни по-социални

Изследователи от Чикагския университет откриват, че това, че имаме кученце, ни кара да се усещаме по-щастливи, по-малко изолирани и самотни, до момента в който други домашни любимци нямат същия удобен резултат.

Може би това е поради всички тези часове, които прекарваме в кучешките паркове с домашния си любим и някак напълно естествено си завързваме диалози с други притежатели на кучета, до момента в който животинките си играят. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР