Като деца сте били уплашени от всевъзможни небесни наказания, в

...
Като деца сте били уплашени от всевъзможни небесни наказания, в
Коментари Харесай

Какво всъщност става, когато глътнем дъвка

 гълтане на дъвка

Като деца сте били уплашени от всевъзможни небесни санкции, включително и мъчителна гибел, когато сте гълтали дъвка? Сега към този момент сте пораснали и ви е забавно нездравословно ли е в действителност? Дайте да разберем – в този момент и вечно!

Дъвката си е предопределена за дъвчене – това е ясно. Но от време на време стават неприятни случайности. И може би сте чували истории, че дъвката остава в корема ви седем месеца, седем години или различен неуместно дълъг интервал.

Митовете за гълтането за дъвките са супер известни в детството. Възможно е и до през днешния ден да вярвате в дочутите в детството печално версии за това какво се случва.

Така че какво в действителност се случва, когато глътнете дъвка?

Гастроентерологът Лиза Ганджу дава отговор на този въпрос (и неприятно ли е това).

Като цяло може да се каже, че дъвката минава през храносмилателния ви тракт, само че не се преработва изцяло.

„ Ако вашата храносмилателна система може да усвои жилава пържола, тя ще се оправи и с дъвка “ – разяснява Ганджу. Киселините и ензимите в действителност са способни да се оправят с нея. Единственият тъничък миг е в това, че дъвката на се разтваря изцяло поради химическите ѝ свойства и нейните останки не се всмукват в тънките вътрешности. И, несъмнено, няма някакъв специфичен интервал от време, за която тя „ не се преработва “.

Така че тя в действителност може да излезе по натурален път!

И не, тя не се заклещва в стомаха и не се образува голям „ камък “ от дъвки. Дори в случай че не се разтвори изцяло, споделя Ганджу, тя просто ще излезе дружно с другите фекални маси, както, да кажем, необработено зърно от пуканка.

Единственият случай, когато гълтането на дъвка може да ви обезпокои е, когато парчето е прекомерно огромно за прекосяване през хранопровода, само че него, евентуално, няма и да ви пристигна на разум да преглътнете, тъй като няма по какъв начин да бъде преглътнато неусетно.

Експертите въпреки всичко поучават да не се гълтат дъвките, само че не заради аргументите, които си мислите.

„ Дъвката няма безусловно никаква хранителна стойност. Именно поради това не би трябвало да се гълта “ – споделя Ганджу. Освен това, целият смисъл на джвакането е да я дъвчете, до момента в който не си изгуби усета, а по-късно да я изплюете.

„ Дъвката няма да ви навреди и няма да ви убие, само че да я гълтате е нелогично “ – прибавя Ганджу. И не би трябвало да гълтате огромни по размер с дъвки – с тях просто може да се задавите. Но тези рекомендации са годни и за всички огромни парчета храна.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР