Като човек, който наблюдава системата от дълго време, искам да

...
Като човек, който наблюдава системата от дълго време, искам да
Коментари Харесай

Зарков пред Дарик: Съдебната система в момента е неспособна да пробие определен стъклен таван

Като човек, който следи системата отдавна, желая да кажа, правосъдната система сега наподобява фактически неспособна да пробие избран стъклен таван. Това има личностни изаконови измерения. В същото време не съм склонен с тези констатации, в които се споделя, че правосъдна система няма. Така разяснява министърът на правораздаването Крум Зарков в „ Седмицата “ по Дарик радио въпроса далипрестъпността на високите етажи остава безнаказана и дали събедната система е завладяна.

„ Вижда се, че общата политическа обстановка въздейства върху правосъдната система. Не бих слагал всичко под един знаменател. Тези законопроекти, които сме подготвили, ще създадат по този начин, че в случай че изградим нов антикорупционен орган, който да проверява точно висшите етажи на властта и единствено тях, в случай че се одобряват тези промени в същия този закон, който визира на пострадалия в процеса, всички тези неща са доста сериозна посока в тази посока “, изясни Зарков.

По негови думикорупционните закононарушения са сложни за доказване. „ Първо, тъй като този, който дава и взема, има целия интерес на света това да не се разбере. Те изискват експертиза и опит от разседващия орган. Когато става дума за откриване на закононарушения от високите етажи на властта, идва и втората компликация позвъняване по телефона, от човек, който е на власт, някой, от който може да сте подвластен, т.е има неофициално въздействие върху вашето следствие “, съобщи правосъдният министър.

„ За да решим тези два казуса, би трябвало да съберем качествени хора и второ да създадем по този начин да са предпазени от такова позвъняване “, безапелационен е той.

„ За да създадем първото ние ще вземем в този момент настоящата дирекция в КПКОНПИ, които са оперативните чиновници, към тях би трябвало да притеглим високо качествени адвокати, които да са проверяващите инспектори. След което ще създадем комисия, която ще е от 5 души, която да не е избирана от Народното събрание, тъй като там се избира посредством болшинство, това, което избира и Министерския съвет. Ще вземат участие Върховния административен съд, Върховния касационен съд, президента и Народното събрание, който като върховен орган, също би трябвало да има представител. Ако приемем закона, ще се появят и претенденти “, изясни Зарков.

„ Ще се опитам да виждам в по-добрия сюжет, а точно този парламент да сформира държавно управление. Докато текат тежките договаряния, да се заеме с законодателната си активност. Има нов детайл от оня ден, избор на ръководител и състав на правната комисия, с цел да може законодателната активност да стартира. Ако може редом да развиваме политическата част с законодателната, би било добре за всички “, сподели още Зарков.

На въпрос къде бърка България сега, той отговори „ първо, това, което ни заобикаля, след февруари, експлоадирането на войната, не е тъкмо напредък. Второ, двата въпроса бюджетни и този за вложенията, въпреки и свързани, не са едно и също нещо. Ако приказваме за вложения и привличането на чуждестрании, то изисква изцяло добра бизнес среда. Не инцидентно правосъдната ни промяна е в секцията бизнес среда. Общите равнища на корупция въздействат освен на задграничните вложители, само че и на българските такива. От друга страна имаме бюджет, българският напълно обикновено се концентрира върху подпамагане, защото действаме в изискванията на плосък налог. Излизаме от две годишен интервал когато бюджетната процедура беше нарушена. Бюджетът се одобри късно, беше обновен късно, а в този момент нямаме ясно болшинство, което да застане зад политики, които са числата в бюджета. Следователното служебното държавно управление реши да предложи удължителен закон, с който да не изпаднем в обстановката от предходната година, на неустановеност и в това време да се продължат всички политики, да се разреши на страната да действа и да мине през този интервал “, изясни още Зарков в ефира на Дарик.

Вижте какво сподели още Крум Зарков по Дарик радио

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР