Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в

...
Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в
Коментари Харесай

Норвегия пуска доказано ефективно лекарство за превенция срещу ХИВ

Като част от своята национална здравна политика, Норвегия включва в листата си с безвъзмездни медикаменти медикамента Truvada, който е потвърдено ефикасен за предварителна защита на заразяването с ХИВ - причинителят на СПИН. Лекарството е на пазара в Канада, Южна Африка и Франция, само че Норвегия е първата страна, която го предлага изцяло гратис.

Новината беше оповестена от здравния министър Бент Хойе на специфична конференция. Ясен приоритет са рисковите групи – хомосексуални, транссексуални и наркозависими. С това норвежкото здравно министерство цели да улесни предварителната защита и да я направи по-достъпна. А не както е на всички места - да се оправя с следствията за към този момент инфектираните и/или развилите СПИН.

Лекарството Truvada е дело на компанията Gilead Sciences и е пуснато за приложимост от 2004 година. То е на правилото на антиретрувирусните лекарства в нова композиция от дейни съставки. Комбинираните антирретровирусни лекарства нападат вируса в другите стадии от развиването му и задачата е той да създава дефектни свои копия. С това рискът от развиване на СПИН внезапно спада.

В поддръжка на лекарството има голям брой обнародвани изследвания, като най-оптимистичното от тях е, че Truvada понижава риска от заразяване с сред 92%-99%. Реакциите към новината показват удивление, че такова лекарство въобще съществува, само че норвежкото държавно управление и неправителствени организации лобират от две години за популяризирането му. След положителната вест за норвежците следва Truvada да бъде подложено на разискване и от Европейската организация по медикаментите.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР