Като част от инициативата Европейска седмица на спорта #BeActive през

...
Като част от инициативата Европейска седмица на спорта #BeActive през
Коментари Харесай

ММС организира открити уроци по физическо възпитание с професионални треньори в 13 български града

Като част от самодейността " Европейска седмица на спорта " #BeActive през тази година Министерството на младежта и спорта провежда открити уроци по физическо образование с треньори по тип спорт в учебни заведения в 13 града на България. От септември до края на октомври открити уроци се организираха в Дупница, Аврен, Айтос, Аксаково, Плевен, Панагюрище, Поморие, Созопол, Бяла, Нова Загора, Казанлък, Димитровград и Нови пазар. Близо 2 500 ученика от 4-ти до 12 клас се включиха в занимания с професионални треньори по лека атлетика, битка, хандбал, футбол, тенис на корт, карате, волейбол и други Това разгласи заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева при показване на резултатите от Европейската седмица на спорта за 2018 година.

Целта на Министерството на младежта и спорта е да покаже какъв брой значими за възпитанието на децата към систематична физическа интензивност са часовете по физическо образование в учебните заведения. Законът за предучилищното и учебното обучение дава опция в по този начин наречения трети час по физическо образование в класовете от 1-ви до 4-ти да влиза преподавател по физическо образование, а при учениците от 5-ти до 12-клас - треньор по тип спорт.

" За страдание тази опция към момента не се употребява пълноценно и точно затова ние взехме решение да подчертаваме върху нея и да покажем образно резултата от тренировките, провеждани от професионални треньори. Тези часове бях извънредно забавни за учениците и ние се надяваме от ден на ден български градове и учебни заведения да стартират да организират третия час с треньори по тип спорт ", съобщи Колева.

 Заместник-министър Ваня Колева откри фотоизложба, отдадена на Световното в Русия
Заместник-министър Ваня Колева откри фотоизложба, отдадена на Световното в Русия

На събитието участва именития треньор Димитър Пенев

Като част от седмицата пред и в Националния замък на културата в София за пръв път се провежда Европейска нощ на спорта #BeActive Night, а в Борисовата градина се състоя атрактивно разкриване на седмицата. Европейската комисия пък избра България за хазаин на церемонията по връчването на годишните си спортни награди " Be Active Awards Gala ".

Каква е ролята на спорта в учебно заведение и какво е отношението на учениците от 1-ви до 12-ти клас към физическата интензивност е тематиката и на национално представително социологическо изследване, извършено от ММС в края на образователната 2017/2018 година

" За нас е извънредно значимо да получим и противоположна връзка от децата, родителите и учителите по физическо образование за това по какъв начин виждат те спорта като част от своя живот. Радващо е, че извършеното изследване демонстрира засилен интерес към спорта и практикуването на спортни занимания, както измежду децата, по този начин и измежду техните родители и учители. Тази смяна в настройките може единствено да ни радва, тъй като демонстрира, че работата ни през последните години за промотиране на спорта и обезпечаването на по-добри условия за практикуването му дава резултат ", съобщи заместник-министър Колева.

 Снимка 389844
Източник:

Проучването, показано от Лидия Йорданова, шеф на Екзакта Рисърч Груп ЕООД, демонстрира, че най-жив интерес към спорта имат учениците от междинния курс (5-7клас) - 61%, а най-слаб учащите в горния курс (8-12 клас) - 47%. 59% от учениците сред 1-ви и 4-ти клас показват, че доста се интересуват от спорт. За болшинството от интервюираните възпитаници спортът е потребен основно с това, че подкрепя здравето. На второ място интервюираните гледат на спорта като на опция да поддържат добър външен тип. Това по-често показват учениците от междинния и горния курс, за които тематиката е изключително настояща. За най-малките възпитаници спортът е потребен и тъй като им оказва помощ да си намират другари. Други две изгоди от спорта - това, че учи на дисциплинираност и това, че оказва помощ на човек да се разтоварва душевен, са изтъквани основно от учениците от горния курс. Учениците от началния и от междинния курс по-често от огромните възпитаници биха желали да имат повече часове по физическо образование в сравнение с имат в този момент. 78% от дребните възпитаници желаят повече часове по физическо против 69% от огромните. По една пета от учащите в началния и в междинния курс не желаят повече часове по физическо. Нежелаещите да имат повече часове по физическо в горния курс са 31%.

Проучването записва взаимозависимост сред посещаемостта на часовете по физическо и желанието на учениците да имат повече часове по спорт. Редовно посещаващите часовете по физическо по-често желаят да имат повече часове по този предмет. Това приказва за успеваемост на занятията по физическо образование и спорт.

58% от учениците от междинния курс показват, че спортуват отвън учебно заведение. По-ниски са дяловете на спортуващите отвън учебно заведение измежду най-малките, както и измежду най-големите възпитаници (съответно 51% и 52%). Спортуващите отвън учебно заведение упражняват интензивно - по два - три пъти седмично. Най-много спортуващи ежедневно има измежду учащите в междинния курс - 24%.

Най-малките и най-големите възпитаници по-рядко спортуват отвън учебно заведение. Всеки трети от най-малките не спортува, тъй като няма кой да го води на спорт, а 18% показват, че няма къде да спортуват. Заради липса на време не спортуват 47% от учениците от горния курс. Нежелаещите да спортуват измежду тях са 26%.

Учениците от междинния курс най-често посещават спортни събития отвън учебно заведение. 61% от тях вървят на спортни надпревари. Сред най-малките, както и измежду най-големите възпитаници, записваме равни дялове посещаващи и непосещаващи спортни събития. Малките не посещават спортни събития, тъй като няма кой да ги води до спортните зали, а огромните - поради образователна претовареност и други цели.

 Министър Кралев организира работна среща с новия шеф на Sofia Open Горан Джокович
Министър Кралев организира работна среща с новия шеф на Sofia Open Горан Джокович

Очаква се четвъртото издание на шампионата да бъде най-силното досега

Повечето възпитаници гледат с интерес спортни надпревари и излъчвания по малкия екран и в Интернет. Това настояват 79% от интервюираните в междинния курс, 70% от учащите в горния курс и 66% от най-малките.

Близо 70% от дребните възпитаници настояват, че родителите и учителите им предлагат да спортуват. Това ги слага в удобна среда - на схващане и поддръжка и ги стимулира навреме да оценят изгодите от спорта.

Част от социологическото изследване са и фокус-групи с родители и учители по физическо образование. Единодушие измежду двете характерни аудитории има във връзка с броя на часовете по физическо образование в учебната стратегия. Родителите са на мнение, че учениците от междинния курс би трябвало да имат повече часове по ФВС. Те показват, че образователната стратегия е доста натоварена, а образователният материал е доста комплициран. Часът по физическо дава опция на учениците да се разтоварят и да се отърсят от напрежението.

 Снимка 389845
Източник:

Има консенсус и по това, че най-малките възпитаници също би трябвало да имат повече часове по ФВС, тъй като на тази възраст те образуват отношението си към спорта, построяват си привички, получават умения и най-много убеденост, че могат да се оправят с упражненията и с физическото натоварване.

Положителна настройка към спорта и увереност в нуждата децата им да спортуват има измежду родителите. Те показват, че децата им се усещат чудесно - спят добре, имат добър вкус и не са нападателни. Споделят, че посредством спорта децата им са съумели да преодолеят някои от страховете си.

" За последните 20 години чак в този момент виждаме превръщане на родителите в една посока с преподавателите и държавните институции и това би трябвало да се употребява оптимално. Има доброжелателна среда към образованието по физическо образование ", изясни Лидия Йорданова.

 Mинистър Кралев на съвещание на УС на WADA: Ще не преставам да влагам цялата си сила за чист спорт и почтена игра
Mинистър Кралев на съвещание на УС на WADA: Ще не преставам да влагам цялата си сила за чист спорт и почтена игра

" Антидопинговата организация е едно от дребното места, които дават опция на държавните управления и на олимпийското придвижване да работят дружно "

Подценяване на значимостта на часовете по физическо образование от страна на учителските колективи, а от време на време и от страна на самите учители по физическо образование е един от главните проблеми, които записва изследването. Другите са свързани с неналичието или незадоволителното пространство във физкултурните салони в учебните заведения и неналичието на задоволително спортно съоръжение.

Европейската седмица на спорта #BeActive е част от общоевропейската политика за поощряване на здравословния метод на живот и се организира за четвърта поредна година в България. Целта на самодейността е да подтиква повече хора да се занимават трайно със спорт и физическа интензивност. Национален координатор на самодейността за България е Министерството на младежта и спорта. Събитията от Европейската седмица на спорта #BeActive през 2018 година в България се реализират по плана на ММС " Бъди деен - избери твоя спорт и се забавлявай ", който е съфинансиран по Програма " Еразъм + ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР