Като част от фестивала на операта в Пловдив района на

...
Като част от фестивала на операта в Пловдив района на
Коментари Харесай

Изкуството на оперния плакат

Като част от фестивала на операта в Пловдив региона на Джумаята е огрян от невероятните илюстрации и на Рафал Олбински. Световноизвестният сюрреалист е специфичен посетител на OPERA OPEN 2021.

Редица негови са употребявани за оперни плакати на Метрополитън опера и Ла Скала и като корици на известни списания. Творби на Олбински ще красят Античния спектакъл като проекции в декора на премиерата на " Дон Жуан " с режисьор Михал Знаниецки на 24 юли и 20 август.

Графикът, сценограф и живописец Рафал Олбински е в действителност събитие в актуалното изобразително. Още първоначално критиците го съпоставят с ранния Салвадор Дали и с белгийския сюрреалист Рене Магрит.

Самият Олбински разказва своя жанр като " лиричен сюрреализъм ".

Роден е в Полша, където приключва архитектура във Варшавския софтуерен университет. През 1981 година имигрира в Съединени американски щати и там се утвърждава като художник, който твори със размах и основава картини, зареждащи феновете с чувството за независимост и позитивизъм. Школата по изобразителни изкуства в Ню Йорк го удостоява с професорско звание.

Творби на художника има в Музея на Фондация " Карнеги "  в Ню Йорк, в Националния живописен клуб в Ню Йорк, в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, в Музея " Сътори "  в Осака, Япония; в Музея на плакатите във Варшава, Полша и в доста други галерии в Европа и Щатите.

Роден в семейство на артисти, Олбински от дребен твори афиши и плакати за спектакли. През 2002 година художникът дебютира като сценограф на постановката " Дон Жуан "  за операта във Филаделфия. Олбински е създател на повече от 100 оперни илюстрации за албумите " Opera D’Oro "  на Allegro-Music.

Той е притежател на над 150 интернационалните награди.

Сред тях са премията на Клуба на режисьорите на Ню Йорк и на Дружествата на илюстраторите в Ню Йорк и Лос Анджелис; премията " The Big Crit "  2000, връчвана от критиците от Сан Франциско; " Приз Савиняк ", Париж;  " Creative Review ", Лондон – за илюстрация; " Стивън Доханос "  – за живопис; " Дивина Джулия ", Италия – за принос в актуалното изкуство и мн. други В родината си е награден с най-високата премия в региона на изкуствата – златен орден " Глория Артис ".

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР