Катманду, Непал – Мечтата на Прабеш Бхандари изглеждаше постижима на

...
Катманду, Непал – Мечтата на Прабеш Бхандари изглеждаше постижима на
Коментари Харесай

„Искам да видя тялото му“: Непалските сънища се превръщат в израелски кошмар

Катманду, Непал – Мечтата на Прабеш Бхандари изглеждаше постижима на 24-годишна възраст. Той искаше да спести пари за построи къща за фамилията си в област Салян, Непал. И той беше поканен да се причисли към конкурентна кохорта от амбициозни експерти в селското стопанство в Израел.

Той беше пресметнал, че след настаняване и храна ще спести близо 1,1 милиона непалски рупии (около 8 275 долара) след една година в Израел. Но невижданото нахлуване на 7 октомври от палестинската въоръжена формация Хамас в Южен Израел покрай линията Газа значи, че гибелта го е сполетяла преди първата му заплата.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Войната Израел-Хамас провокира изселване на Южен Ливан, до момента в който хората бягат от граничните региони Напуснете северна Газа след 24 часа, споделя Израел Поне 45 палестинци са убити при израелски удар против бежански лагер в Газа Какъв е резултатът от западната политика върху Палестина и Израел? завършек на списъка

„ Беше по-малко от месец, откогато беше пътувал до Израел, и малко повече от три седмици, откогато стартира работата си “, сподели вуйна му Собха Сейвал по телефона на Ал Джазира.

Неговите родственици споделят, че Прабеш е отпътувал за Израел на 12 септември и четири дни по-късно е получил първата си задача  – да откъсне и прибере помело. В навечерието на гибелта му родителите му чакаха в къщата на вуйна му, с цел да приказват с него, само че той беше недосегаем и по-късно изпрати известие на Сейвал: „ Прекалено съм изтощен, прибрах се у дома и си свърших отговорностите и задрямах. “

На 7 октомври той и девет други непалски стажанти в групата от 17, работещи в същата плантация, бяха мъртви. Други четирима са ранени, а един към момента е в неопределеност. Едва на идващия ден фамилията на Прабеш чува новината за нападението по радиото. Тогава другар на Прабеш от Израел се обади, с цел да им каже, че е бил погубен при нападението.

Сейвал си спомня Прабеш като спокоен, порядъчен и съдбоносен.

„ Той постоянно беше първи в класа си “, сподели тя пред Al Jazeera. „ Той сподели, че някой ден ще има огромна плантация и ще наеме всички нас. “

Около 4500 непалци обитават в Израел като болногледачи под отговорностите на медицински сестри, а към 265 студенти следват набор от просветителни стратегии.

Посолството на Непал в Тел Авив удостовери, че 55 непалски студенти, работещи във плантация по продължение на границата сред Израел и Газа, са били избавени. Други 72 непалски студенти също са били преместени надалеч от границата. Ранените при офанзивата се лекуват, макар че не престават издирвателните интервенции за изчезналия студент.

„ Единственото му неприятно решение беше да отиде в Израел “

Раджеш Кумар Сварнакар също не оцеля при офанзивата на Хамас. 25-годишният юноша от южния регион Сунсари в страната, който граничи с Индия, е бил студент по селско стопанство с проекти да се причисли към държавната работа в Непал, откакто приключи образованието си в Израел.

Неговият максимален брат Мукеш Сварнакар му изпрати известие в петък, като го помоли за препоръки за пътешестване преди пътешестване до западната част на страната. „ Той беше ангажиран, тъй че планирахме да се обадим в събота “, сподели Мукеш пред Ал Джазира. „ Никога повече не съм го чувал. “

Мукеш разказва брат си като интелигентен.

„ Единственото неприятно решение, което взе, беше да отиде в Израел “, сподели той. „ Той трябваше да знае, че не е безвредно, имаше бункери и имаше спор. “

В западния квартал Доти унищожените родители на Раджан Пулара, 24, който също беше погубен при нападението, желаеха да скочат в близката река, с цел да се удавят, сподели братовчедът на Раджан Хемрадж. Раджан беше единственият им наследник.

„ Селяните ги видяха и принудително ги върнаха вкъщи “, сподели Хемрадж. Бащата на Раджан беше натрупал сериозен дълг, с цел да образова сина си, с вярата, че той ще помогне на фамилията да се измъкне от беднотия и задлъжнялост.

„ Преди да замине за Израел, той ми сподели, че всичките им проблеми скоро ще приключат “, сподели Хемрадж.

Раджан разговаряше постоянно с родителите си и трябваше да организира видео диалог с тях в събота. Обаждането не се е случило.

„ Искам да видя тялото му “

Смъртните случаи в Израел провокираха неодобрение в Непал. Мнозина, които към момента са в Израел, обезверено желаят да се върнат вкъщи.

В четвъртък вечерта Сурадж Бхандари и 76 други непалски жители, които работят във плантация в Кадеш Барнеа в Южен Израел, бяха на летище Бен Гурион и чакаха да се качат на ексклузивен полет за Катманду, проведен от държавното управление на Непал.

„ Вече наред пристигнахме на летището и към този момент сме подготвени да си тръгнем вкъщи “, сподели той пред Al Jazeera.

Междувременно фамилиите на жертвите също чакат телата на починалите да бъдат върнати в Непал.

„ Вече изгубих брат си, най-малко желая да видя тялото му “, сподели Мукеш.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР