Катманду (Kathmandu), който е известен и като Канипур (Kantipure) е

...
Катманду (Kathmandu), който е известен и като Канипур (Kantipure) е
Коментари Харесай

Катманду - от легендите до модерността

Катманду (Kathmandu), който е прочут и като Канипур (Kantipure) е столица и максимален град в Непал. Той е с население от над 1 мнлн. души и е единственият метрополитен град в страната.

Катманду се намира в Хималаите, на над 1 350 метра надморска височина. В непосредственост до него са ситуирани и две по-големи селища - Патан (Lalitpur) и Бхактапур (Bhaktapur), които са били столици на едноименните княжества, които са се събрали с това на Катманду.

Поради вековната си история главен източник на средства за града идва от туризма. Катманду има интернационално летище и е един от дребното градове с построени автротранспортни пътища в страната.

Населението му се занимава в кожарство, художествена резба, тъкачество и рандеман на мрамор. Изнасят се клилими, творби на изкуството и специфичните шалове, които се назовават Pashmina и се носят от дамите в Катманду, с цел да ги защищават от студените зимни месеци.

 Непал

Първоначално името Непал се отнасяло единствено за жителите в долината на Катманду. Така са наричали долината жителите, които се намирали отвън нея. След като долината става столица, локалните стартират да назовават с името Непал всички земи, над които поставят ръка.

Катманду, със своята на 2000 год. история и дружно с Патан и Бхактапур, е разгласен от ЮНЕСКО за Паметник на Световното културно и историческо завещание.

Туризмът тук е необхватен, тъй като стартира едвам началото на 50-те години на предишния век. До тогава страната и нейната свята столица са били в изолираност от заобикалящият ги свят. След настъпилите политически промени Катманду отваря порти за своите посетители и ги подканва да влезнат в един необикновен свят, изпълнен с невероятни архитектурни чудеса, множеството от които на хиляди години.

Днес Катманду се е утвърдил като най-големият и единствен център на образованието и културата в Непал. Тук се намира Основния университет с 11 института, Санскритския лицей, Националния лицей, Асоциацията на изящните изкуства и доста други. Има голям брой хотелски вериги, заведения за хранене и магазини. Тук са били известните музиканти от Битълс дружно с Йоко Она, както и Боб Дилън. Едмънт Хилъри е бил в града на път за покоряването на Еверест - най-високият връх на Хималаите.

 КатмандуГрад Катманду

Освен със своите многочислени исторически забележителности, Катманду е прочут и с това, че е първоначален пункт за кралския Национален Парк Читван (Chitwan), който е на 175 км. в югозападна посока. Той се състои от мочурища, хълмове, тропическа и субтропическа гора, в която живеят доста скотски типове, огромна част от които са застрашени. Тук можете да обиколите парка на гърба на слон и да си извършите ужасно сафари. За да разгледате най-добре Читван, останете да пренощувате най-малко три дни.

Забележителности в Катманду и покрайнините му:

- Площада Дурбар (Durbar Square) с известните пагоди;

- Старият кралски дворцово-храмов комплекс Хануман Дхоха (Hanuman Dhoka), датиращ от 15-18 в.;

- Храма-манастир на живата богиня Кумари (Kumari Ghar);

- Будисткият храм Сваямбунатх (Swayambhu Temple) или Храма на маймуните (Monkey Temple), датиращ от 3 в.пр.н.е. Наречен е Храм на маймуните от хипитата през 60-те и 70-те г на предишния век;

- Хиндуисткия комплекс Пашупатинатх (Pashupatinath temple), датиращ от 13 в.;

- Храма Боднант (Boudhanath Temple) от 3 в.пр. Хр. със голямата будистка ступа;

- Кулата Бхимсен (Bhimsen Tower) от 1834 г;

- Двете столици на старите княжества Патан и Бхатапур, които много наподобяват на Катманду и са наоколо до него

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР