Катер на бреговата охрана на САЩ, който патрулира като част

...
Катер на бреговата охрана на САЩ, който патрулира като част
Коментари Харесай

Не пуснаха катер на американската брегова охрана на Соломоновите острови

Катер на бреговата защита на Съединени американски щати, който патрулира като част от интернационална задача за попречване на противозаконния лов на риба " Островен шериф ", наскоро не е получил позволение за планувано посещаване в пристанището на Соломоновите острови. Това се случва на фона на възходящите опасения за усилващото се китайско въздействие в тихоокеанската островна страна, предава Associated Press.

Катерът " Оливър Хенри " взе участие в интервенцията " Островен шериф " за наблюдаване на риболовните действия в Тихия океан, която завърши в петък. Той се опита да направи планувано прекъсване в пристанището Гуадалканал на Соломоновите острови, за зареждане с гориво и хранителни запаси, е съобщил лейтенант от бреговата защита Кристин Кам пред американския вестник Stars and Stripes.

Не е получен отговор от държавното управление на Соломоновите острови за дипломатическо позволение за акостиране на кораба, тъй че " Оливър Хенри " се отклони към Папуа Нова Гвинея, сподели Кам.

В изказване на бреговата защита се споделя, че " Оливър Хери " е дошъл в Порт Морсби, Папуа Нова Гвинея, във вторник " след патрул в елементи от Коралово море и в региона на Соломоновите острови ".

Кралският флот на Великобритания не разяснява непосредствено известията, че на кораба " Спей ", който също взе участие в интервенцията " Островен шериф ", също е било отказано посещаване на пристанището на Соломоновите острови.

По време на интервенцията " Островен Шериф " Съединени американски щати, Австралия, Англия и Нова Зеландия предоставиха поддръжка посредством въздушно и наземно наблюдаване за тихоокеанските островни народи, участващи в интервенцията, в това число на Соломоновите острови.

Китай настоятелно се пробва да разшири наличието и въздействието си в Тихия океан, а министър-председателят на Соломоновите острови Манасе Согаваре провокира паника измежду Съединени американски щати и техните съдружници по-рано тази година, откакто разгласи, че е подписал нов пакт за сигурност с Китай.

Пактът породи опасения за основаване на китайска военноморска база в рамките на 2000 километра от североизточното крайбрежие на Австралия. Китайско военно наличие на Соломоновите острови би ги сложило освен на прага на Австралия и Нова Зеландия, само че и в непосредствена непосредственост до остров Гуам, територията на Съединени американски щати, която е хазаин на огромни военни бази.

Както Соломоновите острови, по този начин и Китай отхвърлиха техният пакт да докара до китайска военна опора в южната част на Тихия океан.

Согаваре пропусна възпоменателна работа, отбелязваща годишнината от борбата при Гуадалканал, основна борба през Втората международна война, в която американските и други съюзнически сили изтръгнаха контрола над островите назад от имперска Япония.

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман, чийто татко е бил ранен по време на акцията в Гуадалканал и която участва на мемориала, сподели, че Согаваре е " пропуснал значима опция ", като не участва.

Американският сенатор Марша Блекбърн се срещна със Согаваре на Соломоновите острови в сряда, само че не беше ясно дали тя е повдигнала въпроса за отказаното посещаване в пристанището на катера на бреговата защита.

Републиканският сенатор от Тенеси сподели в изказване на уеб страницата си, че визитата й на Соломоновите острови, както и на Фиджи и Папуа Нова Гвинея " беше значима стъпка в демонстрирането на уговорката на Америка към района и разширението на нашите стратегически връзки ".

Кам от бреговата защита сподели пред Stars and Stripes, че Държавният департамент на Съединени американски щати е бил по отношение на държавното управление на Соломоновите острови след отхвърли на посещаване в пристанището и че те " чакат всички бъдещи позволения да бъдат предоставени на корабите на Съединени американски щати ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР