Категорично не започва от нулата проектът за АЕЦ Белене. В

...
Категорично не започва от нулата проектът за АЕЦ Белене. В
Коментари Харесай

За Теменужка Петкова проектът АЕЦ ”Белене” не започва от нулата

Категорично не стартира от нулата планът за АЕЦ ”Белене ”. В момента тече процедура за намиране на стратегически вложител, като значимо изискване е претендентът да даде план, който да бъде по разпоредбите на Европейската комисия. Неслучайно в контракта с Европейска комисия имаме абзац, обвързван с сигурността. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.
,,Ще имаме блокираща квота, чрез която страната ще може да управлява процеса както по време на градежа, по този начин и по-късно по време на употребата ", разясни Петкова и увери, че сеизмологичната конюнктура на мястото, на което се планува да бъде построена нуклеарната централа, е безвредна, сподели министърът.

,,Проектът и реакторите са от потомство 3+, което значи, че дават отговор на всички модерни условия. Направено е нужното проучване``, уточни тя.

,,Имаме доста добър разговор с миньорите от Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2. В тази връзка желая да заявя, че няма да се лишаваме от нашите въглищни централи, защото това би било в ущърб на енергийната ни сигурност. Предприели сме ограничения да се закупят излъчванията на Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2, тъй че да може централата да работи``, разяснява Петкова.

,,Отработеното нуклеарно гориво е част от нашата национална сигурност и всяка една интерпретация е нежелателна и рискова. Има си контракт и се съблюдават всички условия, тъй че българските жители могат да бъдат спокойни. Колегите ни от Западните Балкани също нямат съображение да се тревожат``, приключи енергийният министър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР